Wat alledaagse meditatiemomenten

Wat alledaagse meditatiemomenten De een flierefluit door het leven en de ander worstelt zich er doorheen. Maar er zijn ook mensen die met behulp van meditatie het zich een stuk gemakkelijker maken. Hun concentratie op datgene wat speelt kan begeleiding geven in het proces en er zijn veel mensen die er baat bij hebben. Maar meditatie kan ook gewoon lekker zijn om een stuk rust te vinden.

Concentratie

Voor ieder wat wils zou je haast zeggen en dat is ook zo. Maar belangrijk is wel dat je de rust weet te vinden om echt tot jezelf te komen, onrust in je lijf blijft namelijk afleiden. Het kan helpen als je een punt vindt waarbij je je kunt concentreren. Een rustige ruimte zonder afleiding, van wie of wat dan ook, en dan bijvoorbeeld een brandende kaars waarop je je kunt focussen. Maar voor andere is het weer een lichtbundel op de muur die helpt of een zacht muziekje waarbij je in een prettige ontspannen stemming komt.

Voorbeelden voor gerichte meditatie

Voor degene die toch iets specifieks zoeken kan het helpen als je voorbeelden geeft om tot meditatie te komen.

Liefde

Er zijn nogal wat mensen die problemen hebben met de liefde, vaak is het probleem dat men zich niet volledig kan geven en die liefde uitstuurt die ze eigenlijk willen uitsturen.
Probeer je te concentreren op het woord ‘liefde’. Wat komt er in je op als je aan liefde denkt, welke kleur springt het eruit of is het heel erg op de achtergrond aanwezig. Probeer het voor je te halen zoals je het als eerste ziet. Voel nu hoe je lichaam er op reageert (wordt je er bijvoorbeeld warm van). Denk nu aan de persoon waar de liefde voor bedoelt is. Focus je heel nadrukkelijk op de persoon en zie hoe deze man of vrouw in een soort huls zit die een en al liefde is. Loop er omheen en zie hoe hij of zij het als prettig ervaart en hoe veilig de huls aanvoelt. Besluit dan dat zodra je deze persoon de volgende keer ziet, je uiting geeft aan je gevoel. Dat kan met woorden, maar ook je liefdevolle aanwezigheid. Probeer deze meditatie enkele dagen en ervaar het zodra je de persoon ziet.

Intimiteit

Intimiteit voelt prettig, maar kan zomaar verwateren als mensen langer samen zijn. Toch is het een solide basis, als het goed is. Denk aan de momenten die voor jullie erg intiem waren en ervaar opnieuw wat voor gevoel je er bij kreeg. Probeer het warme, veilige gevoel naar het nu te trekken en opnieuw te ervaren. Voel hoe je lichaam er op reageert en herhaal deze meditatie. Het zal je relatie in het nu bereiken.

Eenzaamheid

Er zijn best veel mensen die eenzaam zijn en de groep blijft groeien. Een meditatiemoment kan het gevoel wegnemen. Ga ergens rustig zitten en begin met de meditatie door je voor te stellen dat je met enkele mensen zit. Het zijn je beste vrienden zijn. Luister wat ze in je oor fluisteren over hoe bijzonder je bent en hoeveel ze van je houden. Iemand bevestigd het met een kus op je wang en iemand anders legt zijn arm even om je schouder. Voel het warme prettige gevoel van mensen die om je geven door je lichaam stromen. Herhaal deze meditatie regelmatig.

Druk druk druk

We kunnen er allemaal over meepraten en toch krijgen we het met onze intelligentie niet voor elkaar om de balans te vinden en het druk druk druk zijn af te wisselen met innerlijke rust. Een meditatiemoment kan hierbij helpen. Stel je een zonnige plek voor met een grote vijver, op enkele plekken hoog riet er omheen en eendjes die zich te goed doen aan het heerlijke water. Bekijk het en focus je op wat je nog meer ziet. Bijvoorbeeld mooie vogeltjes, kleine plantjes die tussen het riet een poging doen te overleven, een waterlelie die weer een mooie bloem tot bloei brengt of – als je boven het water hangt – de kleine visjes die vrolijk door het water schieten. Loop rond de vijver om alles goed in je op te nemen en zeker te weten dat je alles hebt kunnen observeren. Voel dan de rust die er van dit plaatje uitgaat. Ieder onderdeel in dit plaatje heeft namelijk zijn plaats en ze gaan harmonisch met elkaar om. Ervaar hoe lekker dit voelt. Ga even bij de vijver zitten, ga liggen met je benen iets uit elkaar en je armen wijd uit elkaar van je lichaam af en voel je ademhaling rustiger worden.
Herhaal deze meditatie regelmatig en probeer iedere keer weer nieuwe dingen in de vijver te zien.

Pijn

Praten met pijn klinkt vreemd, maar dat is het niet. Pijn is immers een uiting van iets wat niet goed zit … en dit kan ook geestelijk zijn. We onderdrukken het vaak, maar probeer al mediterend je lichaam goed te voelen en al is het maar een klein pijntje, vraag het wat deze je wilt vertellen. Luister echt en misschien is het probleem heel iets anders dan waar de pijn opduikt. Het advies komt wel … herhaal het regelmatig tot je weet wat het advies is.

Tot slot

Als je moeite hebt met concentratie en inbeeldingsvermogen is het goed om je af te zonderen. Niet alleen van mensen maar ook een omgeving die geen reden geeft tot concentratieverlies. Die basis met wat voorbeelden van meditatie kan een begin zijn. Probeer het eens uit…
Voor degene die geen moeite hebben en regelmatig of af en toe mediteren, zij weten hoe prettig een meditatiemoment kan zijn.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Mediteren voor beginnersMediteren voor beginnersHet klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Innerlijke rust, als toverwoord voor balansInnerlijke rust, als toverwoord voor balansGeleefd worden door de drukte/de waan van de dag is niets nieuws, menigeen heeft er last van. En toch krijgen we het nie…
Meditatie - Stop met piekerenMeditatie - Iedereen piekert weleens en vaak is het erg lastig om hiermee te stoppen. Leer je pieker gedachten te contro…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.