Innerlijke rust, als toverwoord voor balans

Innerlijke rust, als toverwoord voor balans Geleefd worden door de drukte/de waan van de dag is niets nieuws, menigeen heeft er last van. En toch krijgen we het niet voor elkaar om rust te creëren in ons leven. Enerzijds heeft dit met de maatschappij te maken, maar anderzijds ook met het wel of niet luisteren naar je lichaam.

Luisteren naar je lichaam

Dat we slecht luisteren naar ons lichaam is inmiddels wel bekend. Vaak negeren we signalen en werken we gewoon door. Gedreven door wat de maatschappij van ons vraagt, hoewel het nooit een excuus mag zijn voor het leven waar je zelf verantwoordelijkheid voor draagt. En als we niet werken dan zijn we druk met het gezin, het sociaal leven of anders bedenken we nog wel wat. Kortom, echt stil staan bij zaken is er nauwelijks nog bij behalve als er iets drastisch met ons lichaam gebeurt. Dat worden we gedwongen om te luisteren en stappen naar de dokter of het ziekenhuis.
Eigenlijk willen we daar ook niet echt moeilijk over doen en moet de arts je gewoon vanuit de traditionele geneeswijze helpen.

Pas op de plaats

Maar maak eens een pas op de plaats om te bedenken wat het lichaam je wilt zeggen. Sta een letterlijk en figuurlijk stil bij de pijn. Waar kan het mee te maken hebben, waar komt het vandaan. Veel mensen komen niet verder en dan is hulp van een natuurgenezer wel handig. Want door de bron aan te pakken, los je iets ook voor de toekomst op.

Balans

Dat wil niet zeggen dat je voor van alles en nog wat de traditionele geneeswijze vaarwel zegt, want ook de natuurgenezer zal zeggen dat wanneer hij/zij het niet op kan lossen, je naar de arts in het ziekenhuis moet gaan. Het mag natuurlijk niet ten kosten van het leven gaan, maar kan het anders wijk er in ieder geval dan niet voor.

Vaak komt een klacht op een zwakke plek naar voren, maar heeft het te maken met de disbalans in je leven. Het druk druk druk zijn vergt dusdanig veel van je lichaam en geest dat als je dat nergens compenseert, het er enig moment de brui aan geeft. En dan is de zwakke plek in het lichaam meestal de pineut.

Oplossing

Rationeel kunnen we wel bedenken wat te doen, alleen we doen het zo weinig. En een of twee keer per jaar naar een sauna, een weekendje weg of vakantie is niet de oplossing. Het moet onderdeel van je leven worden en dus de hectiek van de dag van je af schudden. Dat doen mensen op verschillende manieren en als je geen tijd wilt maken om regelmatig een dag er tussenuit te gaan (jammer, want je houdt het zo veel langer vol) en het een tweede natuur te laten worden, is er nog het meditatiemoment.

Mediteren

Mediteren is niet meer of minder dan in jezelf kruipen en jezelf opzoeken. Met een goede concentratie kun je zo de stilte in jezelf opzoeken, terug gaan naar wie je bent en je lijf. Voel je lijf goed.
Belangrijk is dat je goed diep ademhaalt door de neus. Laat je torso naar voren komen en zuig je vol met zuurstof en na een moment dit vastgehouden te hebben, laat je de gebruikte zuurstof weer je lichaam verlaten. Neem hiervoor iets meer tijd voor als bij de inademing. Herhaal dit enkele keren en je zult je hartslag al naar beneden voelen gaan. Pas als je innerlijk rustig wordt kun je gericht mediteren.

Meditatiemoment

Denk aan de orkaan want in het oog van de orkaan is het stil. Een prima metafoor met menig leven, want drukte, hectiek, pijn of moeilijke situaties er is diep in je een rustpunt/ een stilte. Zoek nu een rustige plek en sluit je ogen en in het begin zal er nog van alles doorkomen, want je stapt net uit je eigen drukte. Maar langzaam wordt het rustiger en donkerder en ga je dieper in jezelf en ga je richting het middelpunt van de orkaan. Dan voelt het plots rustig, je lichaam ontspant, want er is alleen maar rust om je heen. Het voelt heerlijk, want nergens is een dergelijke rust te vinden. Hou dit moment even vast en geniet er van.

Herhaal deze meditatie regelmatig en probeer het moment dat je diep in jezelf de rust ervaart telkens iets te verlengen. Op het moment dat je uit je meditatie komt en heerlijk ontspannen bent, weet je hoe lang je je in dat rustige midden van jezelf moet begeven. En langer kan geen kwaad, maar korter zou niet een stukje van de balans geven welke je nodig hebt.

Tot slot

Ervaar hoe jij je prettig voelt in datgene wat je doet om te ontspannen. Als meditatie het niet voor je is, is dat niet erg. Maar zoek dan een ander moment wat je kan helpen en als dat wekelijks enkele uren sauna is, of dagelijks een uurtje lopen in de bossen of wat dan ook dan is dat ook goed. Maar zoek die stilte wel op om in werk en privé optimaal en in een lekker vel ouder te worden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert h…
Innerlijke rust door meditatieInnerlijke rust door meditatieDe een mediteert regelmatig, de ander niet en weer iemand anders doet zo nu en dan een poging. Om het vervolgens misschi…

Kan mediteren helpen bij het vinden van de levensbalans?Kan mediteren helpen bij het vinden van de levensbalans?Het antwoord is ja, maar zo eenvoudig als het uit te spreken is het nog niet. Als je werkelijk op zoek gaat naar de leve…
Wat alledaagse meditatiemomentenWat alledaagse meditatiemomentenDe een flierefluit door het leven en de ander worstelt zich er doorheen. Maar er zijn ook mensen die met behulp van medi…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.