Innerlijke rust, als toverwoord voor balans
Geleefd worden door de drukte/de waan van de dag is niets nieuws, menigeen heeft er last van. En toch krijgen we het niet voor elkaar om rust te creëren in ons leven. Enerzijds heeft dit met de maatschappij te maken, maar anderzijds ook met het wel of niet luisteren naar je lichaam.
Luisteren naar je lichaam
Dat we slecht luisteren naar ons lichaam is inmiddels wel bekend. Vaak negeren we signalen en werken we gewoon door. Gedreven door wat de maatschappij van ons vraagt, hoewel het nooit een excuus mag zijn voor het leven waar je zelf verantwoordelijkheid voor draagt. En als we niet werken dan zijn we druk met het gezin, het sociaal leven of anders bedenken we nog wel wat. Kortom, echt stil staan bij zaken is er nauwelijks nog bij … behalve als er iets drastisch met ons lichaam gebeurt. Dat worden we gedwongen om te luisteren en stappen naar de dokter of het ziekenhuis.
Eigenlijk willen we daar ook niet echt moeilijk over doen en moet de arts je gewoon vanuit de traditionele geneeswijze helpen.
Pas op de plaats
Maar maak eens een pas op de plaats om te bedenken wat het lichaam je wilt zeggen. Sta een letterlijk en figuurlijk stil bij de pijn. Waar kan het mee te maken hebben, waar komt het vandaan. Veel mensen komen niet verder en dan is hulp van een natuurgenezer wel handig. Want door de bron aan te pakken, los je iets ook voor de toekomst op.
Balans
Dat wil niet zeggen dat je voor van alles en nog wat de traditionele geneeswijze vaarwel zegt, want ook de natuurgenezer zal zeggen dat wanneer hij/zij het niet op kan lossen, je naar de arts in het ziekenhuis moet gaan. Het mag natuurlijk niet ten kosten van het leven gaan, maar kan het anders … wijk er in ieder geval dan niet voor.
Vaak komt een klacht op een zwakke plek naar voren, maar heeft het te maken met de disbalans in je leven. Het druk druk druk zijn vergt dusdanig veel van je lichaam en geest dat als je dat nergens compenseert, het er enig moment de brui aan geeft. En dan is de zwakke plek in het lichaam meestal de pineut.
Oplossing
Rationeel kunnen we wel bedenken wat te doen, alleen we doen het zo weinig. En een of twee keer per jaar naar een sauna, een weekendje weg of vakantie is niet de oplossing. Het moet onderdeel van je leven worden en dus de hectiek van de dag van je af schudden. Dat doen mensen op verschillende manieren en als je geen tijd wilt maken om regelmatig een dag er tussenuit te gaan (jammer, want je houdt het zo veel langer vol) en het een tweede natuur te laten worden, is er nog het meditatiemoment.
Mediteren
Mediteren is niet meer of minder dan in jezelf kruipen en jezelf opzoeken. Met een goede concentratie kun je zo de stilte in jezelf opzoeken, terug gaan naar wie je bent en je lijf. Voel je lijf goed.
Belangrijk is dat je goed diep ademhaalt door de neus. Laat je torso naar voren komen en zuig je vol met zuurstof … en na een moment dit vastgehouden te hebben, laat je de gebruikte zuurstof weer je lichaam verlaten. Neem hiervoor iets meer tijd voor als bij de inademing. Herhaal dit enkele keren en je zult je hartslag al naar beneden voelen gaan. Pas als je innerlijk rustig wordt kun je gericht mediteren.
Meditatiemoment
Denk aan de orkaan … want in het oog van de orkaan is het stil. Een prima metafoor met menig leven, want drukte, hectiek, pijn of moeilijke situaties … er is diep in je een rustpunt/ een stilte. Zoek nu een rustige plek en sluit je ogen en in het begin zal er nog van alles doorkomen, want je stapt net uit je eigen drukte. Maar langzaam wordt het rustiger en donkerder en ga je dieper in jezelf en ga je richting het middelpunt van de orkaan. Dan voelt het plots rustig, je lichaam ontspant, want er is alleen maar rust om je heen. Het voelt heerlijk, want nergens is een dergelijke rust te vinden. Hou dit moment even vast en geniet er van.
Herhaal deze meditatie regelmatig en probeer het moment dat je diep in jezelf de rust ervaart telkens iets te verlengen. Op het moment dat je uit je meditatie komt en heerlijk ontspannen bent, weet je hoe lang je je in dat rustige midden van jezelf moet begeven. En langer kan geen kwaad, maar korter zou niet een stukje van de balans geven welke je nodig hebt.
Tot slot
Ervaar hoe jij je prettig voelt in datgene wat je doet om te ontspannen. Als meditatie het niet voor je is, is dat niet erg. Maar zoek dan een ander moment wat je kan helpen en als dat wekelijks enkele uren sauna is, of dagelijks een uurtje lopen in de bossen of wat dan ook … dan is dat ook goed. Maar zoek die stilte wel op om in werk en privé optimaal en in een lekker vel ouder te worden.