Innerlijke rust door meditatie
De een mediteert regelmatig, de ander niet en weer iemand anders doet zo nu en dan een poging. Om het vervolgens misschien toch weer op te geven als het niet effectief genoeg werkt. Maar mediteren is niet even een kunstje leren, mediteren helpt je bij je mentale kracht en zelfbeheersing. Het gevolg is dat je meer ontspannen in het leven kunt staan, ook binnen alle hectiek van de dag.
Wat doet het?
Mediteren kan je helpen niet standaard op de automatische piloot te gaan, iets wat toch veel mensen doen (vaak onwillekeurig en opgaand in de waan van de dag). Het NU of het moment waar je je begeeft, is in feite waar het om gaat en mediteren kan je helpen meer in het NU te staan. Bovendien is het goed voor je concentratievermogen en creëer je rust in je hoofd.
Dit heeft te maken met de balans tussen een druk leven waar we bijna dood gegooid worden met alle indrukken die we gedurende de dag opdoen en de rust om weer tot jezelf te komen (en de dag écht te beleven). Je bekijkt als het ware via de binnenkant naar jezelf.
Wat levert het op?
Als je de balans weet te vinden, dan sta je sterker als je er moet staan. Het vergroot je zintuiggelijkvermogen en je bent in staat zaken langer vol te houden. Dit alles op een manier die je geen stress geeft, maar je juist meer in balans kan houden. Hoe werkt het?
De praktijk
Innerlijke rust is belangrijk en meditatie kan daarbij de bekende helpende hand zijn. Spanningen en stress kunnen je lamleggen als je het niet in de greep houd. Bovendien is contact met je innerlijk ook belangrijk en is met meditatie te realiseren. Bij mediteren ga je mee op de flow van het leven, het moet vooral geen opgave zijn om te doen, het moet onderdeel zijn van. Een simpele staat van zijn, is voldoende. Dat klinkt eenvoudig en dat is het niet altijd. Zeker te leren focussen … en dit langer dan enkele momenten.
Enkele stappen die je kunt zetten om je te helpen:
- Je kunt mediteren in iedere ruimte die rust uitstraalt. Als deze niet helemaal geschikt is, maak hem dan geschikt. Zolang de ruimte maar goed aanvoelt. Dat mag overigens ook buiten zijn, zolang het maar goed aanvoelt.
- Ontdoe de ruimte van alle overbodige zaken. Dit vergroot de kans om geconcentreerd te gaan mediteren. Zeker het begin maken, is in deze belangrijk.
- Zorg dat je lekker zittende kleding draagt. Het moet niet te strak zitten of knellen en als je langer mediteert is ademende kleding het beste (bijvoorbeeld katoen).
- Ontspan en gooi even al je spieren “los”.
- Ga gemakkelijk zitten en dat kan ontspannen op een stoel met de benen recht omlaag of ga op de grond zitten in kleermakerszit of de lotushouding. Kijk wat je als prettig ervaart.
- Concentreer je op iets voor je, en dat kan ook een brandende kaars zijn. Maar als je meer met geur of geluid hebt, kan dat ook iets zijn wat je toevoegt.
- Ga diep ademhalen via de buik en ontspan je iedere keer iets mee na een ademhaling.
- Laat alle zaken van de dag aan de binnenkant van je oog voorbij komen, zet ze op een voorbijdrijvende wolk en laat het los. Net zolang tot het moment dat er niets meer op de wolk te zetten is.
- Probeer even met niets bezig te zijn en probeer het leeg te houden. Dit is absoluut niet gemakkelijk, want de geest zit zo niet in elkaar.
- Wat kan helpen is om een favoriete plek te visualiseren. Een plek waar je lekker ontspannen kunt zijn en focus je daar op. Kijk rond en wat zie je allemaal waar jij je zo prettig bij voelt. Beschrijf het maar en probeer het zo lang als mogelijk vol te houden.
Volhouden
Zeker het “niets” is voor menig beginner erg lastig en in deze baart oefening echt kunst. Het is een kwestie van doen en blijven doen. Dan vervolmaak je je meditatiemoment steeds beter en creëer je die innerlijke rust. Je reinigt als het ware de geest en dat kan niet in het druk druk druk blijven zijn. Je sluit de dagelijkse wereld even af om "in te tunen" op de geest en de balans terug te brengen in de praktijk.
Wanneer?
Voor de meer ervaren man of vrouw die mediteert is dagelijks een moment ook een moment om even bij te komen of om sterk de dag te beginnen. Maar je kunt er ook voor kiezen om goed naar jezelf te luisteren en het moment te pakken, zodra je de spanning weer gaat voelen. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.
Tot slot
Mediteren is al lang niet zo hocus pocus meer. Regelmatig mediteren is voor steeds meer mensen onderdeel van het leven, want ze hebben inmiddels ervaren wat het kan betekenen, wat het ze oplevert. Innerlijke rust.