Meditatie voor beginners

Meditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lichaam volledig tot rust brengen. Deze rust is anders dan de rust die bereikt wordt met slapen, omdat je tijdens het slapen na blijft denken, anders zou je niet dromen.

Zen Meditatie

Zen is een meditatie vorm die al eeuwen oud is en voortkomt uit het boeddhisme. Het is ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan in India. In de 12e eeuw bereikte de stroming Japan en hier is het tot op de dag van vandaag een belangrijke invloed op bijvoorbeeld vechtkunsten, architectuur en schilderkunst. Rond 1900 bereikte deze meditatievorm de westerse cultuur.

Het basisprincipe van Zen meditatie is geconcentreerd zitten. Er bestaan verschillende meditatietechnieken die voortkomen uit verschillende culturen. Zen is niet gebonden aan religie of cultuur, het is een universele methode om tot innerlijke rust te komen. Het uiteindelijke doel is om jezelf volledig onder ogen te zien. Zo creëer je een vrije en open geest.Het gevolg is meer balans en inzicht in je leven. De definitie van Zen is moeilijk onder woorden te brengen, het is concentreren en waarnemen. Het is genieten van weinig en alles zo goed mogelijk doen.

Geschiedenis van mediatie

Tijdsbalk meditatie
2000-3000 voor ChristusIn oude hindoeteksten zijn de beginselen tot meditatie gevonden
1000 voor ChristusIn de I Ching staan de grondbeginselen waaruit later het tai chi is ontstaan
588 voor Christus Het begin van het Boeddhisme
200 voor ChristusPatanjali schrijft in de yoga sutra, waarin de zevende stap meditatie is
200 na ChristusDe ''vaders van de woestijn'' leven in afzondering om door middel van meditatie dichter tot god te komen
1000 na Christus Joodste groeperingen maken gebruik van meditatie
1500 na ChristusMeditatie verdwijnt uit de katholieke kerk door beleid van Martin Luther
1550 na ChristusMeditatie is geheel verdwenen uit christelijke geloof
1893Boeddhisten delen hun kennis op religieuze bijeenkomst in de VS
1967The Beatles gaan mediteren en daardoor groeit meditatie enorm in populariteit

Voordat je begint met meditatie:

 • Draag gemakkelijke kleding
 • Zoek een rustige plek waar je je op je gemak voelt
 • Houd je aan een bepaalde tijdsduur
 • Ga rechtop op een comfortabel oppervlak zitten
 • Zorg dat er geen of zeer weinig geluid in de omgeving is

Stappenplan

Dit is het stappenplan voor een eenvoudige vorm van mediteren: de ademhalingsmeditatie. Een zeer geschikte variant voor beginners. Andere varianten van mediteren zijn de mantra meditatie, de bodyscan meditatie en de vlammeditatie. Oefen iedere dag ongeveer 10 minuten het mediteren. Probeer het tijdstip zoveel mogelijk constant te houden om zo een regelmaat te creëren.
 • Ga in een comfortabele houding zitten en sluit je ogen.
 • Richt vervolgens al je aandacht op de ademhaling, adem door je neus, probeer de ademhaling vanzelf te laten gaan maar ben wel bewust van iedere in- en uitademing.
 • Begin nadat je in een bepaald ritme zit met het tellen van je ademhaling.
 • Probeer je gedachten alleen maar op het ademen te richten, sluit andere dingen zoveel mogelijk uit.
 • Analyseer je ademhaling, wordt deze rustiger?
 • Houd dit een gewenst aantal minuten vast.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Toverhazelaar of HamamelisToverhazelaar of HamamelisHamamelis virginiana L. is een 3 tot 4 meter hoge, zeer dicht vertakte boom of struik uit de Toverhazelaarfamilie. Wanne…
Umckaloabo, Zulukruid met geneeskrachtPelargonium sidoïdes is een geneeskrachtige plant uit Zuidelijk Afrika die traditioneel gebruikt word bij maag en darmpr…
Baasb (86 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.