Umckaloabo, Zulukruid met geneeskracht

Pelargonium sidoïdes is een geneeskrachtige plant uit Zuidelijk Afrika die traditioneel gebruikt word bij maag en darmproblemen, aandoeningen van de luchtwegen en zelfs bij tuberculose in gebruik geweest is. Als therapie voor aandoeningen van keel en luchtwegen is deze plant dan ook bij ons bekend geraakt en is nu als modern fytotherapeuticum overal in Europa verkrijgbaar.

Pelargoniumsoorten.

Pelargonium sidoides DC. of Umckaloabo behoort samen met nog 250 andere soorten tot het geslacht Pelargonium van de familie der Geraniaceae. De geschiedenis van de systematiek en taxonomie van deze soorten is zeer afwisselend en ging gepaard met talrijke vergissingen en veranderingen. Na een eerste beschrijving van de familie der Geraniaceae in het jaar 1738 door Burmann, volgde een verdere onderverdeling in meerdere geslachten door de Franse botanicus Charles-Louis L'Heritier de Brutelle in zijn werk "Geraniologia" van 1788. In die tijd benoemde de auteur de huidige soort Pelargonium sidoides DC. verkeerdelijk als Geranium sidaefolium. De botanicus de Candolle onderkende deze taxonomische vergissing en verbeterde deze in 1824 door de plant Pelargonium sidaefolium DC; en tenslotte Pelargonium sidoides DC te noemen.
Pelargonium sidoides wordt in Zuidelijk Afrika aangetroffen, vanaf de kustprovincies tot op een hoogte van 2300 m. In wezen strekt het gebied van deze kleine struik zich uit vanaf Lesotho over het Zuidwestelijke Transvaal en de Oranje Vrijstaat tot in het Noordoosten van Kaapland. De plant valt op door zijn smalle donkerrode bloemen en zijn grote hartvormige bladeren. Deze zijn aan de top afgerond, hebben een fijn gekartelde rand en voelen door de sterke beharing, fluweelachtig aan. Door de vele overgangsvormen variëren de bladvorm en de bloemkleuren nogal, waardoor verwisselingen en vergissingen vroeger veel voorkwamen.

De geschiedenis van een geneeskrachtige plant

Door de kolonialisering van Zuidelijk Afrika in het begin van de 17de eeuw, werd Pelargonium en de volkse medicinale toepassing ervan, bekend bij de Europese kolonisten. De export ervan in de 18de eeuw naar Europa, hoofdzakelijk naar Kew Garden , Engeland, diende vooral om de planten te kruisen en zo nieuwe siersoorten te verkrijgen. Door de vormenrijkdom, de mooie kleuren en de lange bloeiwijze, ontwikkelden de Pelargoniën zich snel tot geliefde 'modeplanten' aan de Europese hoven.
Na de ontdekking van goud en diamanten in Zuidelijk Afrika, werd door besmette kolonialen de tuberculose ingevoerd; als gevolg hiervan werden Zulus en andere zwarte etnische groepen besmet met deze infectie. De ontdekking van de in Zuid-Afrika populaire Umckaloabo-drogerij als hoopvolle geneeskrachtige plant tegen tuberculose, gaat terug tot de Engelse majoor Stevens in het jaar 1897. Deze zou zijn genezing van zware longtuberculose te danken hebben aan de behandeling door een Basuto-medicijnman met een afkooksel van de wortel van Pelargoniumsoorten. Botanisch werd de stamplant van de Umckaloabo-drogerij vervolgens uitsluitend als Pelargonium reniforme geïdentificeerd. Latere onderzoeken toonden aan dat ook, en vermoedelijk overwegend, de morfologisch verwante soort Pelargonium sidoïdes therapeutisch gebruikt werd.

De inheemse benaming 'Umckaloabo' stamt uit de Zulu-taal en wordt vertaald als "zwaar hoesten'. Na zijn terugkeer in Engeland voerde Stevens in 1897 de Umckaloabo-drogerij in vanuit Zuid-Afrika, en verkocht ze aan tuberculose-lijders en vroeg aan de Engelse artsen zich daarvoor te interesseren. Eerst werd de drogerij ingenomen als poeder en later werd er een waterig extract van gemaakt. Nog later werd het gebruik ervan verboden wegens plagiaat; de Umckaloabo-wortel werd aanzien als de inheemse wortel van Pterocarpus marsupium of de Ratanhiawortel en Stevens werd van vervalsing beticht. Door de eerste behandelingsresultaten in Engeland overtuigd, werd in 1920 de Umckaloabo-drogerij ingevoerd in Zwitserland door de vroegere missiearts Sechehaye. Hij schreef de drogerij in homeopatische verdunningen voor, als kuur gedurende 8 weken en gaf ook de aanbeveling om een 'Umcka-aftreksel' te gebruiken als preventiemiddel bij kinderen en volwassenen met gevoelige luchtwegen.

Van volksmiddel tot fytotherapeuticum.

Traditioneel word deze Pelargonium in de Afrikaanse volksgeneeskunde ook toegepast bij maag- en darmproblemen, menstruatiestoornissen en leveraandoeningen.
In de moderne fytotherapie worden de extracten nu gebruikt bij acute en chronische infecties van de luchtwegen, zoals bronchitis. Het is vooral waardevol voor terugkerende luchtweginfecties bij kinderen om het gebruik van antibiotica te beperken.
© 2008 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van Pelargonium SidoidesDe geneeskracht van Pelargonium SidoidesDeze plant komt oorspronkelijk uit een klein gebied in Zuid-Afrika en wordt tegenwoordig volop in heel dit Zuid-Afrikaan…
Geranium, genezend voor de luchtwegenIn Afrika worden wortelstokken van een geraniumachtige plant, de Pelargonium sidoides, al eeuwen gebruikt voor de behand…
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Luchtwegaandoeningen bronchitis en longemfyseemBronchitis en longemfyseem zijn luchtwegaandoeningen die vallen onder de zogenaamde COPD (Chronic Obstructive Pulmonary…

Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Aura readings en aura healingAura readings en aura healingVia populaire televisieprogramma's komen we steeds vaker in aanraking met de paranormale wereld. Paranormaal genezen wor…
Bronnen en referenties
  • Herba, tijdschrift van de Herboristen Vereniging nr 4; 2007-2008 KruidMail Umckaloaba. Uitgave Akwarius. Maurice Godefridi Sechehaye. De behandeling van organische en chirurgische tuberculose met Umckaloaba. 1933 Phytomedicine. 2003;10 Suppl 4:7-17. Efficacy and safety of an extract of Pelargonium sidoides (EPs 7630) in adults with acute bronchitis. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial.Matthys H, Eisebitt R, Seith B, Heger M. Kolodziej H, Schulz V. Umckaloabo: From traditional application to modern phytodrug. Deutsche Apotheker Zeitung. 2003;143:5564.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.