Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van de vrouw, met behulp van zwangerschapsyoga blijft het lichaam sterk en flexibel. Daarnaast komt de vrouw in contact met haar innerlijke kracht. Zwangerschapsyoga is dus een goede voorbereiding voor de bevalling.

Yoga algemeen

Yoga is een eeuwenoude wetenschap die meer 5000 jaar geleden in India is ontstaan. Het doel van yoga is het ontwikkelen van het fysieke, mentale en spirituele vlak. De westerse versie van yoga, zoals de meesten van ons die kennen bestaat voornamelijk uit mediteren en uit een systeem van oefeningen om het lichaam te trainen.

De tien gouden regels van yoga:
 • Adem
 • Mediteer
 • Wees tevreden
 • Leef volgens de dharma
 • Wees geweldloos
 • Doe je asana’s
 • Hecht je niet
 • Leef vanuit liefde
 • Streef naar discipline
 • Laat los en leef nu

Zwangerschapsyoga

Uit de westerse variant van yoga is zwangerschapsyoga ontwikkelt. Zwangerschapsyoga richt zich ten eerste op het versterken van het lichaam tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam van de vrouw dramatisch en zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat de balans en de flexibiliteit behouden blijft. Daarnaast zorgt zwangerschapsyoga er ook voor dat de vrouw in contact komt met haar innerlijke kracht. Tussen yoga en zwangerschapsyoga zit niet echt een groot verschil, behalve dat de lichamelijke oefeningen bij zwangerschapsyoga gericht zijn op de houding en bewegingen tijdens de bevalling.

Oefeningen bij zwangerschapsyoga zijn gericht op:
 • Bekkenbodem
 • Houding
 • Ademhaling
 • Houdingen tijdens de bevalling

Bij zwangerschapsyoga worden ook praktische tips voor bij de bevalling gegeven en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Zwangerschapsyoga kan enigszins vergeleken worden met zwangerschapsgymnastiek. Bij beiden staan lichamelijke oefeningen rondom de zwangerschap centraal, maar bij zwangerschapsyoga wordt ook aandacht aan het spirituele vlak gegeven doormiddel van onder andere mediteren.

Door het beoefenen van zwangerschapsyoga wordt de band tussen moeder en ongeboren kind verder ontwikkeld. Naast dat de moeder in contact met het kind komt is het ook van belang dat de partner in contact komt met het kind. Voor de partners zijn daarom speciale lessen waar de partners ook mee gaan naar de les. Met behulp van zwangerschapsyoga groeien partners samen toe naar de geboorte van hun kind.

Zwangerschapsyoga zorgt dus voor een goede lichamelijke voorbereiding op de bevalling, voor het in contact komen met de innerlijke kracht en voor het opbouwen van een band met het ongeboren kind. Als laatste zorgt zwangerschapsyoga ook voor ontspanning.

Het beoefenen van zwangerschapsyoga is een opkomende trend en wordt op steeds meer plaatsen in het land aangeboden voor zwangere vrouwen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is zwangerschapyoga over het algemeen niet zweverig. Uitzonderingen per lesgever zijn natuurlijk daar gelaten.

Zwangerschapsyoga thuis

Indien je geen zin of tijd hebt om voor de beoefening van zwangerschapsyoga de deur uit te moeten, dan is er ook een zwangerschapsyoga oefening die je eenvoudig thuis kan doen. De begin houding is de kleermakerszit. Om het je zelf comfortabel te maken leg een kleedje of een yoga matje op de grond waar je vervolgens de kleermakerszit op kunt aannemen. Tijdens de oefening moet de rug recht gehouden worden en de voetenzolen tegen elkaar aangeplaatst worden. Breng de kin naar de borst toe en neem diep adem. Laat je nek en bekken ontspannen tijdens de oefening. Bij deze oefening moet men zich focussen op de ademhaling. Voel bij het uitademen door je mond hoe de bekken zich naar beneden bewegen en de knieën verder openen. Bij de inademing voel je hoe de bekken nog verder op de grond komen te rusten. Haal meerdere keren rustig achter elkaar de ademhalingsoefeningen.
© 2012 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Zwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingZwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingMet zwangerschapsgym worden lichamelijke oefeningen gegeven die gericht zijn op de zwangerschap en de bevalling. Hoewel…

Symptomen van zwangerschapSymptomen van zwangerschapAls je zwanger bent, dan wordt heel je hormoonhuishouding op zijn kop gezet. Het is namelijk best een ingrijpende verand…
Voeding, vruchtbaarheid en zwangerschapVoeding, vruchtbaarheid en zwangerschapDe kans op een zwangerschap hangt van veel factoren af. Naast medische factoren zijn er ook andere zaken waar men op kan…
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.