Zwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houding

Zwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houding Met zwangerschapsgym worden lichamelijke oefeningen gegeven die gericht zijn op de zwangerschap en de bevalling. Hoewel zwangerschapsyoga steeds meer terrein lijkt te winnen, is zwangerschapsgym nog steeds een goede manier om aan houding, ademhaling en ontspanning te werken.

Zwangerschapsgymnastiek

Bij zwangerschapsgymnastiek, oftewel zwangerschapsgym, is er sprake van lichamelijke oefeningen die toegespitst zijn op de zwangerschap en de bevalling. Vooral in de 20e eeuw was dit dé manier om je voor te bereiden op de bevalling. Vanaf het jaar 2000 werd zwangerschapsyoga heel populair. Veel mensen menen dat er een groot verschil zit tussen deze twee, maar dat valt wel mee. Bij yoga zitten vaak de vrouwen die net wat anders zoeken, de prijs voor yoga is veelal hoger dan die van gym. Bij yoga wordt meer aandacht besteed aan het contact met het kind.

Zwangerschapsgym geeft ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en houdingsoefeningen. Over het algemeen is zwangerschapsgym wat minder actief dan yoga, tijdens de gym vinden er ook groepsgesprekken plaats.

De meeste vrouwen beginnen bij hun eerste zwangerschap met gym, om tijdens de tweede zwangerschap over te stappen naar yoga. Vaak denkt men dat de yoga beter helpt, maar men vergeet dat de vrouw tijdens een tweede zwangerschap sowieso meer ontspannen is. Ze weet wat er gaat gebeuren. Om die reden krijgen veel vrouwen een verkeerd beeld van zwangerschapsgym. Belangrijk is om de oefeningen die tijdens de gym worden gedaan, thuis te herhalen.

Ademhalingsoefeningen

Bij deze oefeningen wordt er geleerd hoe de weeën opgevangen kunnen worden door middel van een goede ademhaling. Door zich tijdens een wee te concentreren op de ademhaling, zal de pijn verzacht kunnen worden. Met pufjes kan de wee eventueel weggepuft worden. De manier van puffen is een oude methode die nog steeds goed werkt, omdat de vrouw bewust bezig is met de ademhaling. Een andere ademhalingsoefening is de manier om te persen door middel van de ademhaling. Geleerd wordt hoe de ademhaling vastgehouden moet worden en in welke richting geperst moet worden.

Ontspanningsoefeningen

Door middel van ontspanningsoefeningen wordt getracht om vermoeidheid tijdens de zwangerschap te verminderen. Vaak komt deze vermoeidheid door een gespannen of geforceerde houding. Door middel van ontspanning wordt de gespannenheid opgeheven. Ook ontstaat vermoeidheid door de werking van de hormonen en het zwaarder worden van het lichaam. Ontspanningsoefeningen brengen lichaam en geest tot rust en geven nieuwe energie. Deze oefeningen kunnen thuis iedere dag toegepast worden om vermoeidheid te verminderen.

Houdingsoefeningen

De houding tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Door een verkeerde houding kunnen er rugklachten en vermoeidheid optreden. De houdingsoefeningen zijn hier dan ook op gericht. Verder bekijkt men de dagelijkse bewegingen zoals het omdraaien in bed, bukken en tillen. De zwangere vrouw kan hierbij het beste een aangepaste houding aannemen, die tijdens de gym worden uitgelegd en geoefend. De spieren die tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling gebruikt worden, worden getraind. Tijdens de bevallig is een goede houding van belang om de bevalling aangenamer te maken. Omdat er meerdere houdingen mogelijk zijn, worden deze allemaal geoefend. Vaak zal de vrouw tijdens de bevalling verschillende houdingen gaan uitproberen.

Na de bevalling

Veel vrouwen vergeten na de bevalling om terug te gaan naar zwangerschapsgym. De gym na de bevalling is erop gericht om de billen, buik, bekkenbodem en rugspieren te versterken. Veelal zit er in een cursus zwangerschapsgym één dag ingepland voor na de bevalling. Voor meerdere dagen zal een aparte cursus aangevraagd kunnen worden.

Hoewel veel vrouwen onder de indruk zijn van hun kindje en vergeten om na de bevalling aan gym te doen, is dit wel belangrijk. Het lichaam komt veel eerder in zijn oude staat terug wanneer er door middel van zwangerschapsgym gewerkt wordt aan de diverse spiergroepen.

Vergoeding zwangerschapsgym

De kosten van zwangerschapsgym variëren van 80 tot 250 euro. Waarom hier zo een groot verschil inzit, is onduidelijk. e kosten worden soms vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak moet de zwangerschapsgym dan wel zijn aangesloten bij het GGD of bij een beroepsvereniging. Informeer hiernaar bij de eigen zorgverzekeraar.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
Zwangerschapscursussen op een rijtjeZwangerschapscursussen op een rijtjeWanneer je zwanger bent ondergaat je lichaam vele veranderingen. Hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan. Het is…

Antibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingAntibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoedingEen antibiotica wordt voorgeschreven bij een infectie met bacteriën, schimmels of eencelligen. Maar wat te doen wanneer…
Bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschapVaginaal bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap komt bij vijftien tot twintig procent van alle zwangerschap…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.