Zwangerschapscursussen op een rijtje

Zwangerschapscursussen op een rijtje Wanneer je zwanger bent ondergaat je lichaam vele veranderingen. Hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan. Het is dan ook belangrijk dat je weet wat voor lichaamshouding je moet aannemen. Een andere belangrijke factor is, dat je op tijd ontspanning zoekt en bewust wordt van je eigen lichaam. Om deze processen te beheersen kun je verschillende cursussen volgen. Er is op dit gebied heel veel aanbod. Een aantal van deze cursussen zullen we bespreken.

Zwangerschapsbegeleiding volgens de methode mensendieck

Mensendieck is een houding- en lichaamstherapie. Bij deze cursus gaat het voornamelijk om een goede lichaamshouding en controle over je lichaam (bewustwording). Essentieel is dus het leren kennen en voelen van je eigen lichaam. Door oefeningen bewust uit te voeren krijg je meer inzicht en controle over je fysiek.

Een goede houding voorkomt lichaamsklachten. Onderdelen die o.a. aan bod komen zijn, het innemen van een goede houding tijdens de zwangerschap, de verzorging en het voeden van de baby. Verder wordt er ook veel praktisch geoefend en wordt er informatie gegeven over de zwangerschap zelf, namelijk de verschillende stadia van de bevalling en kraamperiode. Ook wordt er aandacht gegeven aan het bekken en de bekkenbodem, de ademhaling en het bewust aanspannen of ontspannen van de spieren. Mensendieck biedt ook de mogelijkheid om een partner les te volgen. Daar moet je je apart voor inschrijven en het wordt onafhankelijk van de cursus gegeven.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is Yoga dat is afgestemd op de zwangere vrouw. Tijdens de zwangerschap verandert niet alleen het lichaam, maar ook de geest. De oefeningen helpen om de juiste balans te vinden. De beleving van de zwangerschap staat centraal, maar ook praktische informatie en oefeningen om je lichaam beter te leren kennen. Het bereidt je ook voor op de bevalling door verschillende oefeningen, zoals; lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen. Ook zijn er een aantal lessen met de partner mogelijk.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Deze zwangerschapsbegeleiding wordt zowel aan de zwangere vrouw als haar partner gegeven. Het voor de geboorte contact maken met de baby staat centraal. Doordat de hechting al voor de geboorte begint, bevordert dat de verdere hechting na de geboorte. Ook een belangrijk doel is om de aanstaande ouders goed voor te bereiden op de bevalling. Je leert vanuit je gevoel om de weeën op te vangen en je leert omgaan met pijn.

Zwangerschapszwemmen

Voor veel vrouwen is het minder prettig wanneer de buik in omvang begint toe te nemen. Veel bewegingen zijn dan lastig om te maken. Zwangerschapszwemmen is dan een uitkomst. In het water speelt dat probleem namelijk niet. Je kunt bijna alle bewegingen probleemloos maken. Het lijkt wel alsof je niks weegt en dat is heerlijk ontspannend voor je lichaam. Het ontlast spiergroepen en gewrichten. Verder is het goed voor het onderhouden van de conditie.
Zwangerschapszwemmen gebeurt in warm water en dat stimuleert de bloedcirculatie. Het verhoogt de opname van zuurstof in het bloed en dat is gunstig voor moeder en baby. Er worden allerlei oefeningen gedaan waar je ook wat aan hebt tijdens de bevalling.

Cursus bevallen

Dit is een kennis cursus ter voorbereiding op de bevalling. Hoe meer kennis je hebt, hoe meer vertrouwen je in de bevalling zult hebben. Deze cursus is voor zowel de zwangere vrouw, als haar partner. De partner heeft namelijk tijdens de bevalling ook zijn taak.

Een aantal onderdelen die tijdens de cursus aan bod komen zijn:
  • Waar wil je gaan bevallen? (met de voor en nadelen)
  • De groei van de baby.
  • Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de zwangerschap en de bevalling.
  • Hoe herken je weeën en hoe ga je er mee om.
  • Ademhaling- en ontspanningsoefeningen.
  • De kraamtijd.

Voor welke cursus je ook kiest, het is goed om kritisch te kijken naar wat het best bij jou en natuurlijk je partner past.
© 2009 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Zwangerschapscursussen: welke cursus past bij jou?Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Praktische zaken, maar ook lichamelijke veranderingen en veel vrouwen hebben…
ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert h…
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding; zwanger met gevoelHaptonomische zwangerschapsbegeleiding; zwanger met gevoelEr bestaan tegenwoordig veel mogelijkheden om je voor te bereiden op je bevalling. Denk aan een cursus ‘samen bevallen’,…

De werking van de anticonceptiepilDe werking van de anticonceptiepilDe anticonceptiepil of de pil, is het meest gebruikte voorbehoudsmiddel tegen zwangerschap. Het is een pil in tabletvorm…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.