Zwangerschapscursussen: welke cursus past bij jou?

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Praktische zaken, maar ook lichamelijke veranderingen en veel vrouwen hebben de behoefte om zich te gaan voorbereiden op de bevalling. Daarvoor zijn er diverse cursussen welke je kan gaan doen. Je kan kiezen tussen zwangerschapsgym, zwangerschapsfitness en zwangerschapsyoga. Daarnaast heb je ook zwangerschapshaptonomie wat minder bekend is en wat je ook goed kan combineren met een andere cursus. Naast dit soort cursussen zal de verloskundige je ook informeren over de mogelijkheid tot een lactatiecursus ofwel borstvoedingscursus. Over al deze cursussen lees je iets meer in dit artikel en vooral over hoe je het beste een keuze kan maken tussen wat je wel en niet wilt doen.

Zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness

Zwangerschapsgym en zwangerschapsfitness zijn de actievere vormen van zwangerschapscursussen. Het verschil tussen deze twee soorten cursussen zit meestal in de soort oefeningen die er gedaan worden, maar het verschil is klein en indien je in een actieve zwangerschapscursus geïnteresseerd bent, kijk dan in jouw woonplaats naar het totale aanbod van zwangerschapsgym en zwangerschapsfitness. Beide vormen zullen je passen en daarnaast kan je dan de omschrijving van die specifieke cursus erbij pakken, want het is toch altijd anders. Tijdens deze cursus zal je lichamelijke oefeningen doen om je conditie en spierkracht op een zo goed mogelijk niveau te krijgen en/of te houden. Je kan natuurlijk ook gewoon blijven sporten, maar tijdens deze cursussen is er extra oog voor je houding als zwangere tijdens het sporten. Door bijvoorbeeld je bekken net iets te kantelen, kan je klachten voorkomen en wellicht langer actief blijven. Daarnaast zal je ook oefeningen doen ter voorbereiding op de bevalling, zoals de ademhalingsoefeningen (het puffen).

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een rustigere vorm van een zwangerschapscursus. Je doet hiervoor voornamelijk ontspanningsoefeningen: deels heel goed toe te passen tijdens de bevalling, maar ook ontspanningsoefeningen die los van de zwangerschap of bevalling goed te gebruiken zijn. Sommige vinden zwangerschapsyoga ideaal als zwangerschapscursus om echt even tijd voor zichzelf te hebben en rust te vinden. Voor andere is het te rustig of zweverig. Het zal aan de persoon liggen, aan de situatie waar je je in bevindt (bijvoorbeeld al één of meerdere kinderen thuis rondlopen), maar het ligt zeker ook aan de cursus. Zwangerschapsyoga wordt (net als iedere cursus) op veel verschillende manieren gegeven en de instantie waarbij je de cursus volgt is daarin heel bepalend, maar ook de persoon die de cursus geeft.

Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapshaptonomie is een vrij onbekende vorm van zwangerschapscursus. Bij zwangerschapshaptonomie staat het contact maken met de ongeboren baby centraal en dat is belangrijk voor beide ouders. Daarom is het bij deze zwangerschapscursus heel gebruikelijk dat beide ouders altijd deelnemen en kan de cursus per stel gegeven worden om het intiem te houden. Tijdens zwangerschapshaptonomie leer je contact te maken met de baby in de buik, maar leert een partner ook de vrouw te (onder-) steunen tijdens de bevalling. Een groot verschil tussen de voorbereiding op de bevalling door middel van zwangerschapshaptonomie en de andere zwangerschapscursussen is dat bij zwangerschapshaptonomie er niet geconcentreerd wordt op de verschillende ademhalingstechnieken. Bij zwangerschapshaptonomie vertrouwt men er op dat je daar als vrouw zelf je weg in zal vinden. Iets dat bij het aanleren van ademhalingstechnieken bij de andere zwangerschapscursussen ook als kanttekening opgemerkt wordt: iedereen zal andere technieken prettig vinden en daar zelf samen met de verloskundige of kraamhulp een weg in moeten vinden.

Lactatiecursus of wel borstvoedingscursus

Naast de cursussen welke zich richten op de algehele voorbereiding van de bevalling heb je ook een hele specifieke korte cursus voor als je van plan bent borstvoeding te gaan geven: de lactatiecursus of borstvoedingscursus. Waarschijnlijk attendeert de verloskundige je hier op of vind je er folders over in de wachtkamer van je verloskundige. Vaak betreft het één of twee bijeenkomsten van ongeveer 2 uur. In die tijd wordt er informatie gegeven over het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding, waar je op moet letten als je borstvoeding gaat geven en welke uitdagingen je daarbij tegen kan komen. Vaak zijn partners ook welkom bij deze cursussen en dat is erg prettig, want wanneer je borstvoeding gaat geven komt er zoveel op je af dat het prettig is om een extra persoon bij je te hebben die kan zien of de baby wel goed aangelegd is en goed ligt. Natuurlijk is borstvoeding geven iets wat je op het moment zelf moet leren en ervaring in op moet doen, maar ter voorbereiding is het zeker een aanrader om naar een dergelijke cursus of bijeenkomst te gaan.

Zwangerschapscursus kiezen

Loop onderstaand lijstje eerst door voordat je een keuze gaat maken tussen de zwangerschapscursussen:
  • Wat past bij jou als persoon en wat heb je nodig? Een zwangerschapsyogacursus is echt iets anders dan zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness. Zwangerschapsyoga is niet persé zweverig, maar is wel veel rustiger en heeft als doel op die manier tot ontspanning te komen. Dat moet bij je passen. Als je het thuis erg druk hebt, kan het heel fijn zijn om zo’n rustig momentje tijdens de zwangerschapsyoga te hebben, terwijl als je thuis ook goed je rust kan pakken je hier wellicht geen behoefte aan hebt. Kijk daarnaast hoe belangrijk je het vindt om ook enigszins sportief bezig te zijn tijdens de zwangerschapscursus. Als je dat belangrijk en fijn vindt, passen zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness beter dan zwangerschapsyoga.
  • Wil je iedere week tot einde zwangerschap naar de zwangerschapscursus of vind je het fijner om in een beperkt aantal sessies de benodigde voorbereiding te krijgen? Zowel bij de zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym of zwangerschapsfitness heb je cursussen waar je continu in kan stromen en die je dus kan blijven volgen tot het eind van je zwangerschap als zwangerschapscursussen die op een bepaalde datum beginnen en dan bijvoorbeeld acht bijeenkomsten kennen. Bekijk hoeveel tijd je vrij wilt maken voor de zwangerschapscursus en wat dan het beste bij je past.
  • Wil je partner ook meedoen aan de voorbereidingscursussen en is een enkele keer voldoende of wil hij graag iedere keer mee? De meeste zwangerschapscursussen hebben één of twee partnerlessen, maar er zijn er ook waar geen partnerles is of waar je alles samen doet (zoals bij zwangerschapshaptonomie eigenlijk altijd het geval is). Bespreek dit met je partner. Mannen zullen vaak lacherig doen en zeggen dat ze wel mee gaan als het moet, maar in werkelijkheid is het voor hen ook erg fijn om meer informatie te krijgen over hoe een bevalling kan verlopen en wat hij kan doen.
  • Grote groep, kleine groep of individueel: er zit veel verschil tussen de grootte van de groepen. De meeste zwangerschapscursussen hebben een website waarop aangegeven wat het maximale aantal deelnemers is. Wanneer je die informatie niet gevonden krijgt maar wel belangrijk vindt, bel dan op om het na te vragen. 10-12 deelnemers komt het meeste voor. Als je graag individueel een zwangerschapscursus wilt volgen, zal je vaak ook moeten bellen want dit is alleen bij zwangerschapshaptonomie gebruikelijk. Houd dan wel rekening met hogere kosten.
  • Is het mogelijk om een proefles mee te doen? Dat zal vooral mogelijk zijn bij doorlopende zwangerschapscursussen. Ga dan eerst een keer kijken en vrijblijvend mee doen, zodat je kan ervaren of het inderdaad is wat je er van verwacht. Op die manier zit je niet meteen aan de (financiële) verplichting vast.
  • Wil je één cursus doen of meerdere? Je kan natuurlijk ook combineren. Let er wel op dat het niet te druk wordt.

Tot slotte is het verstandig om je op tijd te oriënteren op zwangerschapscursussen, omdat niet alle cursussen doorlopend zijn waar je continu in kan stromen. Het kan dus zijn dat je nog 1,5 maand moet wachten tot de volgende groep begint en daar moet je dan wel nog de tijd voor hebben. Oriënteer je voor de 20 weken op de zwangerschapscursussen en probeer rond de 25 weken te starten met een zwangerschapscursus.
© 2013 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
De ontwikkeling van je baby; 15 weken zwangerIn de 15e week van een zwangerschap beweegt een baby in de buik van een zwangere vrouw lekker in het vruchtwater en word…
Zwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingZwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingMet zwangerschapsgym worden lichamelijke oefeningen gegeven die gericht zijn op de zwangerschap en de bevalling. Hoewel…
De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…

Werken als verloskundigeWerken als verloskundigeHet beroep van verloskundige is financieel zeer aantrekkelijk. Er zijn weinig hoogopgeleide starters die meer verdienen.…
Zwangerschap of bevallen: waar blijft die roze wolk?Tijdens zwangerschappen of in de kraamtijd na de bevalling hoor je vaak de term “roze wolk” vallen. Dit heeft niets te m…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.