Antibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoeding

Antibiotica en zwanger, zwanger worden en borstvoeding Een antibiotica wordt voorgeschreven bij een infectie met bacteriën, schimmels of eencelligen. Maar wat te doen wanneer een antibioticakuur nodig is tijdens de zwangerschap, het zwanger worden of tijdens de borstvoeding?

Antibiotica

Een antibiotica wordt gegeven om infecties te bestrijden, veroorzaakt door bacteriën en schimmels of andere eencelligen micro-organismen. Wanneer een antibioticakuur wordt toegediend tijdens de zwangerschap of borstvoeding, moet men soms opletten welke antibiotica er gegeven gaat worden. Niet ieder antibiotica is namelijk veilig genoeg.

Zwanger en antibiotica

Tijdens de zwangerschap mogen slechts een aantal antibioticum veilig worden ingenomen. Sommige antibioticum kunnen veilig worden ingenomen terwijl bij anderen nog steeds niet de precieze bijwerkingen tijdens de zwangerschap bekend zijn. Weer andere antibioticum worden afgeraden tijdens de zwangerschap. De volgende antibioticum worden wel eens voorgeschreven tijdens de zwangerschap:
  • Cefalexine: tegen o.a. keelholteontsteking, bronchitis, middenoorontsteking, voorhoofds-en bijholteontsteking, blaasontsteking, huidinfectie, artsen zijn soms terughoudend om dit middel tidjens de zwangerschap te gebruiken
  • Cefuroxim: tegen bovenstaande, daarnaast tegen de ziekte van lyme, gonorroe en hersenvliesontsteking. Onvoldoende bekend over schadelijkheid tijdens de zwangerschap.
  • Cefaclor: huidinfectie, keelontsteking, blaasontsteking, longontsteking, bijholteontsteking, middenoorontsteking, bronchitis
  • Cefradine: werd vroeger vaak toegepast tijdens de zwangerschap, tegenwoordig is men terughoudend hierin
  • Benzylpenicilline: tegen streptokokken- en pneumokokkensoort, kan zonder gevaar tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
  • Feneticilline: tegen bacteriën van de streptokokkensoort. Kan veilig gebruikt worden.
  • Flucloxacilline: tegen o.a. krentenbaard, ontstoken eczeem, steenpuist, wondroos. Veilig voor zwangeren.
  • Amoxicillinne: o.a. blaasontsteking, luchtweginfecties, huidinfecties. Veilig tijdens de zwangerschap.
  • Chloortetracycline: tegen huidinfecties en oogontstekingen. Tijdens de zwangerschap alleen gebruiken op advies van de arts.
  • Doxycycline: bij o.a. luchtweginfecties, keelontsteking, middenoorontsteking. Tijdens de zwangerschap alleen in overleg met de arts. Het middel tast de botgroei van het kind aan.
  • Erythromycine: tegen chlamydia en acne. Veilig tijdens de zwangerschap.
  • Clindamycine: tegen o.a. keelontsteking, voorhoofdsholteontsteking, bronchitis. Veilig tijdens de zwangerschap te gebruiken.
  • Nystatine: werkt tegen schimmels waaronder spruw, kan zonder bezwaar tijdens de zwangerschap gebruikt worden.
De dik gedrukte antibioticum zijn zeker veilig tijdens de zwangerschap. Deze kunnen, altijd in overleg met een arts, zonder bezwaar worden ingenomen. De overige antibioticum moeten altijd eerst goed overlegd worden voor men deze gebruikt tijdens de zwangerschap.

Zwanger worden en een kuur

Het beste kan men met een kuur beginnen wanneer men niet bezig is met zwanger worden, of het zwanger worden even uitstellen. In geval er een antibioticakuur wordt genomen, is het lichaam niet in optimale conditie om een zwangerschap goed te ontvangen. Wil me toch zwanger worden tijdens een antibioticakuur, dan kan het beste een van bovenstaande middelen ingenomen worden. Deze zijn veilig tijdens de zwangerschap. Houdt er rekening mee dat een zwangerschap tot 12 weken kwetsbaarder is, vooral wanneer het de eerste twee weken betreft. Er dient altijd overleg gepleegd te worden met de arts.

Borstvoeding: geneesmiddelen in de moedermelk

Wanneer er een antibioticakuur wordt ingenomen, zullen deze middelen ook i de moedermelk terecht komen. Bij borstvoeding en een antibioticakuur zal er dan ook gekozen moeten worden voor een antibiotica dat veilig is voor het kind. De volgende antibioticum kunnen tijdens de borstvoeding gebruikt worden:
  • Benzylpenicilline: baby kan overgevoelig worden
  • Feneticilline: ook hierbij kan de baby overgevoelig worden
  • Flucloxacilline: uitscheiding in moedermelk is klein
  • Amoxicillinne: geen nadelige gevolgen voor de baby
  • Erythromycine: geen bijwerkingen bij de baby
  • Clindamycine: geen nadelige gevolgen indien volgens voorschrift gebruikt
  • Nystatine: komt niet in de moedermelk terecht
In geval van borstvoeding dient er altijd eerst met een arts overlegd te worden. Bovenstaande middelen zijn het meest veilig tijdens de borstvoeding. De dagelijkse dosering mag hierbij niet overschreden worden en het middel moet niet langer gebruikt worden dan noodzakelijk is. Wanneer de baby overgevoelig reageert met huiduitslag, jeuk of een ander verschijnsel, dient dit onmiddellijk aan de arts gemeld te worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…
Alcohol voor, tijdens en na de zwangerschapAlcohol voor, tijdens en na de zwangerschapEr zijn heel wat mensen in Nederland die graag een biertje of een glaasje wijn drinken. De één drinkt met mate, de ander…

Combinatietest zwangerschap: uitslag, kosten en vergoedingCombinatietest zwangerschap: uitslag, kosten en vergoedingCombinatietest: bloedonderzoek, nekplooimeting, uitslag, kosten en vergoeding. De combinatietest kan bij iedere zwangere…
Zwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingZwangerschapsgym: ademhaling, ontspanning en houdingMet zwangerschapsgym worden lichamelijke oefeningen gegeven die gericht zijn op de zwangerschap en de bevalling. Hoewel…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.