Voeding, vruchtbaarheid en zwangerschap

Voeding, vruchtbaarheid en zwangerschap De kans op een zwangerschap hangt van veel factoren af. Naast medische factoren zijn er ook andere zaken waar men op kan letten om de vruchtbaarheid positief te beinvloeden. Hieronder de oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen op een rij maar daarnaast ook tips om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Uit divers onderzoek blijkt dat vijftig procent van de stellen binnen drie maanden zwanger raakt. Vervolgens raakt ongeveer zeventig procent binnen zes maanden zwanger en tachtig procent na een jaar. Medisch gezien hangt een zwangerschap af van diverse factoren. Net als bij de man, maar nog meer bij de vrouw spelen er diverse medische factoren mee die van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Dit complexe geheel moet volledig kloppen en samenvallen om de bevruchting mogelijk te maken.

Invloeden op mate van vruchtbaarheid

Leeftijd

De leeftijd van de vrouw heeft helaas (gezien de vrouwen in Nederland op steeds oudere leeftijd aan het moederschap beginnen) veel invloed op haar vruchtbaarheid. De meest gunstige leeftijd qua lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de vrouw, ligt tussen tweeëntwintig en zesentwintig jaar.

De cyclus

Een onregelmatige cyclus is vaak een oorzaak van het moeilijk zwanger raken. Heel belangrijk is daarom om de cyclus heel nauwkeurig in kaart te brengen bij de vrouw.

Toegankelijke eileiders

Een spermacel moet wel zijn weg richting een eitje kunnen vinden. Als de eileiders door allerlei redenen niet toegankelijk zijn, kan dat de kans op een bevruchting aanzienlijk verkleinen. Of de eileiders wel of niet toegankelijk zijn, kan worden vastgesteld door een foto of kijkoperatie. Een specialist kan dit vaststellen.

Vruchtbaarheidsproblemen bij de man

Bij de man speelt uiteraard de kwaliteit van het sperma een belangrijke rol. Vaak, bij het vaststellen van de kwaliteit van het sperma, blijkt dat de kwaliteit sterk wisselt per keer dat het getest wordt. Blijkbaar hebben veel zaken invloed op de kwaliteit ervan.

Wat kan je zelf doen om de vruchtbaarheid te verhogen?

Volgens vruchtbaarheidsexperte Marilyn Glennville zijn er zes belangrijke invloeden die de vruchtbaarheid beinvloeden, namelijk:

1. Voeding

Zorg dat je voldoende juiste koolhydraten binnenkrijgt, zoals: volkorenrijst of –pasta, meergranenbrood en bonen. Laat de suiker achterwege en zorg voor voldoende fruit.

Eieren, vette vis, bonen, noten, zaden en linzen zorgen voor de bouw en het herstel van cellen en de aanmaak van hormonen. Belangrijke ingrediënten dus voor een vruchtbaar menu!

Door melk neemt het oestrogeengehalte toe. Dit zorgt voor een verhoogde kans op vruchtbaarheid. Zuivelproducten hebben in zijn algemeenheid een positieve invloed op de vruchtbaarheid, behalve zo schijnt, bij oudere vrouwen.

De vetten in noten, zaden en vette vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een gezonde baby. Gebruik voor de bereiding van het eten, zonnebloemolie, sesamolie en extra virgin olijfolie.

Zowel cola als koffie (producten met cafeïne) hebben een negatieve impact op de vruchtbaarheid. Drink niet meer dan 1 kopje of glas per dag. De kans op miskramen neemt namelijk door het gebruik van cafeïne aanzienlijk toe.

2. Levensstijl

Stop met roken, drink niet meer dan een glas alcohol per dag en zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress.

3. Voedingssuplementen

Foliumzuur, Selenium en zink zijn belangrijk voedingssupplementen die zorgen voor het juiste niveau aan voedingsstoffen, ondanks je misschien al zeer gezonde levenstijl.

4. Infecties, check je lichaam!

Laat je lichaam controleren op infecties en/of soa’s. Het zou zo maar eens de reden kunnen zijn dat je nog niet zwanger bent geworden door een mogelijke infectie of soa.

5. Kiezen van het juiste moment: timing

Weet wanneer je ovulatie – eisprong, plaatsvindt. De rijpe eicel kan namelijk maar in 24 uur bevrucht worden. Een zaadcel heeft een gemiddelde overlevingskans van 5 dagen, dus totaal betekent dit niet een heel grote kans per maand op een eventuele zwangerschap. Zorg naast de kennis over je cyclus voor regelmatige seks (elke 2 dagen) en met name voor jouw eigen orgasme! Een minuut voor, tot 45 minuten na de zaadlozing, zorgt een orgasme van de vrouw ervoor dat er meer sperma in het lichaam wordt gehouden dan zonder orgasme. Bovendien zou een orgasme het transport van de spermacellen naar de juiste plek, beter bevorderen.

6. Medische ondersteuning

Als je vermoedt dat er misschien wat meer aan de hand is dan normaal, is het altijd goed om een arts te raadplegen. Speciale vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen dan uitkomst bieden. Laat je goed informeren voordat je een keuze tot een behandeling neemt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips om snel zwanger te worden10 tips om snel zwanger te wordenDe meeste stellen zijn wel even bezig om zwanger te worden. Zelfs de meest gezonde mensen hebben een kans van 20 procent…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Tips om vruchtbaarheid te bevorderenTips om vruchtbaarheid te bevorderenNiet voor iedereen is het realiseren van hun kinderwens iets van zelf sprekends. Er zijn een hoop vrouw en mannen die ni…
Vruchtbaarheidsproblemen bij man en vrouwVruchtbaarheidsproblemen bij man en vrouwBijna 1 op de 6 tot 10 echtparen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Het is moeilijk te zeggen waar onvruchtbaarheid door ko…

ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert h…
Verstopt melkkanaaltje - Natuurlijke behandelingenVerstopt melkkanaaltje - Natuurlijke behandelingenEen verstopt melkkanaaltje kan voorkomen bij vrouwen die borstvoeding geven en wordt gekenmerkt door pijn, roodheid en p…
Bronnen en referenties
  • Fertimagazine
  • Goedgevoel.be
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.