De bevalling komt op gang: de eerste verschijnselen
Na negen maanden zwangerschap kijken de meeste vrouwen wel uit naar de bevalling ofwel het moment dat ze verlost worden van hun kindje in de buik. Het moment van de bevalling laat zich vooraf niet voorspellen. Er zijn wel diverse signalen die aangeven dat een bevalling niet lang meer op zich laat wachten. In dit artikel staan de eerste voortekenen van de bevalling beschreven en een aantal leuke en interessante weetjes.
Uitgerekende datum
De uitgerekende datum is natuurlijk één van de belangrijkste signalen dat er een bevalling aankomt. Slechts 5% van alle bevallingen vindt plaats op de uitgerekende datum. Een bevalling kan je verrassen als deze eerder op gang komt dan de uitgerekende datum en na het verstrijken van de uitgerekende datum ontstaat er een onzekerheid over wanneer de bevalling nu zal plaatsvinden. In elk geval niet langer dan twee weken na de uitgerekende datum, want dan zullen er waarschijnlijk maatregelen getroffen worden om de bevalling op gang te helpen.
Een slijmprop
Om infecties te voorkomen, ontstaat er tijdens de zwangerschap een slijmprop in de baarmoederhals. Door het verweken van de baarmoederhals aan het einde van de zwangerschap kan de slijmprop loslaten. Het verliezen van de slijmprop (wat overigens niet bij elke vrouw gebeurt) is dus een signaal dat het einde van de zwangerschap er aan komt. Echter, het kan gerust nog een paar dagen of zelfs twee weken duren.
Het breken van de vliezen
Bij een kwart van de vrouwen breken de vliezen voor de bevalling. Soms komt het vruchtwater beetje bij beetje naar buiten, maar het kan ook dat het vruchtwater met een grote plons vrij komt. De geur van vruchtwater is onmiskenbaar en erg zoet. Belangrijk is om goed te kijken naar het vruchtwater. Als deze geur niet zoet is of niet transparant, dan kan het zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft. Bel altijd met een verloskundige of je arts als je vliezen zijn gebroken. Meestal vindt binnen 24 uur de bevalling plaats.
Voorweeën
De meeste vrouwen hebben last van voorweeën. Dit zijn weeën die niet doorzetten, wel wat menstruatiepijn geven, maar verder niets. Dit type weeën zorgt niet voor verdere ontsluiting. Rust kan dan even verlichting geven.
Ontsluitingsweeën
Als de weeën beginnen, kan het zijn dat je ze niet direct herkent of even een volgende wil afwachten om er zeker van te zijn. Weeën komen als een golf op en nemen dan weer af. De eerste komt als een beetje menstruatiepijn op en neemt zachtjes weer af. De volgende is iets duidelijker en neemt dan ook weer af. Als dit patroon doorzet, weet je dat de weeën zijn begonnen. En ja, weeën zullen steeds pijnlijker worden, maar als je je realiseert dat het steeds weer een golf van pijn is, dan weet je dat de pijn eerst erger wordt, maar daarna ook weer afneemt en wegebt. Als je je dat realiseert, dan kan je je overgeven aan de weeën. Je weet nu immers dat er weliswaar pijn aankomt, maar dat het ook snel weer afneemt. De acceptatie daarvan leert dat vrouwen beter met de pijn kunnen omgaan en de bevalling beter doorzet. Het verzet tegen de pijn geeft alleen maar meer pijn en daardoor zal de bevalling lastiger worden. Afleiding om je heen, is ook een bekend fenomeen wat de bevalling niet ten goede komt en dus ook niet jezelf. Geef jezelf dus over, volledig. En eis van je omgeving dat ze je niet meer zullen afleiden. Ook als het artsen en/of verpleegkundigen zijn!! Verder verschilt het van vrouw tot vrouw of de weeën direct snel op gang komen of niet, maar hangt dat wel samen met in hoeverre je de weeën over je heen laat komen en in hoeverre je je laat afleiden.
Persweeën
Als de weeën flink op gang zijn gekomen, komt er een ander gevoel op gang. Het gevoel dat je moet poepen, en wel snel. Herken dit gevoel alszijnde persdrang. Het moment dat het gaat gebeuren. Je kindje gaat geboren worden. Afhankelijk van allerlei factoren als hoever je bent in je zwangerschap, het aantal centimeter ontsluiting, of je wel of niet thuis kunt bevallen en allerlei andere medische gegevens, mag je wel of niet beginnen met persen. Als de persweeën goed op gang zijn gekomen, dan kan je meegeven met een perswee zodra je perswee als een golf over je heen komt en erger wordt. Op het toppunt geef je het meeste mee. Je neemt weer rust zodra de golf weg is. En zo, met de golven mee, pers je je kind beetje bij beetje uit je lichaam.
Als je goed luistert naar je lichaam en natuurlijk afhankelijk van de medische gesteldheid van jezelf en je kindje, kan de bevalling op een heel gecontroleerde en prettige manier verlopen, zonder te veel pijn.
Lees verder