Kan mediteren helpen bij het vinden van de levensbalans?

Kan mediteren helpen bij het vinden van de levensbalans? Het antwoord is ja, maar zo eenvoudig als het uit te spreken is het nog niet. Als je werkelijk op zoek gaat naar de levensbalans, en de groep is sterk groeiende juist omdat er zoveel mensen al die jaren maar door gegaan zijn, is het van belang de juiste dingen te doen. Daarnaast is de tijd er voor nemen een die belangrijk is voor het proces. Ga niet over een nacht ijs, daar is het te belangrijk voor.

De juiste dingen doen

Maar de juiste dingen doen is voor iedereen weer anders. De een gaat minder werken en gebruikt die tijd om de dingen te doen waar hij/zij eerder niet aan toe kwam. De ander moet opladen tijdens korte vakantiestops gedurende het jaar en weer iemand anders duikt met enige regelmaat een dagje de sauna in.

Feit is wel dat we inmiddels weten dat het doorgaan zoals dit de laatste jaren van welvaart gegaan is, niet meer werkt voor de toekomst. Je kunt wel een gevulde bankrekening hebben, maar daarmee heb je nog niet die levensbalans, met alle mogelijke gevolgen van dien. Immers geestelijke en lichamelijke gezondheid is niet te koop.
Maar ook je kinderen zien opgroeien kan maar één keer en iedere levensfase kent zijn specifieke genietmomenten. Op je 65ste alles in willen halen is toch anders … als je het al haalt.

Handelen

Maar iets weten is een begin, er naar handelen is het vervolg en zeker niet eenvoudig. De een gaat alleen op zoek naar die balans, de ander betrekt de partner erbij en weer iemand anders zoekt het gesprek met de professional op. Welke manier je ook kiest, het feit dat je een begin maakt is al een belangrijke stap. En dan gaat het er vervolgens om wat het beste bij je past.

Hier bespreken we het in jezelf keren en de rust vanuit je zelf te gaan zoeken.

Rust vanuit jezelf!

Een essentiële is direct aan jezelf gaan werken. Want de hectiek vermijden door een vakantie of saunadag in te lassen is prima, maar als de onrust nog in je zit kan het je niet dat brengen wat nodig is echt de levensbalans te vinden. Je innerlijke rust is belangrijk. Tevreden zijn met wie je bent, hoe je handelt naar jezelf en naar je medemens en omgeven bent met de mensen die belangrijk voor je zijn.

Mediteren

Mediteren kan helpen in het proces de rust vanuit je zelf te zoeken, je moet er wel aan toe zijn. Dat wil zeggen, je moet de rust opzoeken en jezelf er toe zetten. Soms zelfs tegen je gevoel in. De aanhouder redt het wel, maar niet iedereen is daar al aan toe. Hoe kan dit voor je gaan werken? Een opsomming van een aantal zaken waar je aan moet denken.

  • Het begint met de juiste omgeving creëren en dat is voor iedereen anders. Denk hierbij aan gemakkelijk zittende kleding, de ruimte waar je je prettig voelt of eventueel geuren die je als prettig ervaart.
  • Dan kijk je naar hoe je je het beste kunt concentreren. Dit kan zijn door het licht te dempen en eventueel een kaars aansteken. Maar het kan ook door middel van muziek. Rustgevende muziek, muziek waar je je bij ontspant en helpt bij je concentratie. Of bepaalde geuren in de ruimte brengen,.
  • Dan ga je richting je gedachten die helpen in het ontspanningsproces. Enkele voorbeelden tref je hierbij aan.

Dit ritueel is er een die je eigenlijk een vaste plaats in je leven moet geven. Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar wel als vast onderdeel opnemen in je leefpatroon, net zoals je ook eet, naar de wc gaat en communiceert.
Het helpt je in de manier waarop je je beslissingen neemt. Meer innerlijke rust geeft je een breder perspectief, zie je mogelijk oplossingen die je in de haast wellicht over het hoofd zou zien en maakt je onbewust objectiever. Reden genoeg om te kijken of mediteren de manier is om tot innerlijke rust te komen.

Onrust

Natuurlijk helpt het als je al weet waardoor die onrust komt, maar vaak weten mensen dit niet en dat is ook niet erg. Als je de tijd neemt kom je er vanzelf achter. Weet je het wel dan zijn de eerste stappen soms praktisch. Een te drukke agenda verandert door deze deels leeg te maken, je af te vragen waarom de agenda zo vol is en meer te gaan spreiden. In een later stadium kom je er vanzelf achter, waarom je het eerst toch zo belangrijk vond dat die agenda erg vol stond. Daar moet je je bij de eerste stappen niet druk over maken.

Onderbewustzijn

Het beste begin is onder te duiken in je eigen onderbewustzijn en wat beter dan de zee als metafoor te gebruiken. Je dobbert op een bootje op die grote zee en links en rechts kijkend zie je eigenlijk niets dan de horizon, maar wat als je over de rand kijkt. Als je langzaam met je gezicht richting het water gaat zie je als eerste je eigen weerspiegeling en daarna ga je het water in en kom je echt bij jezelf.
De bewoners van de zee kunnen in je onderbewustzijn praten en vraag of ze met je willen praten. Luister goed naar ze en sla die gedachten op. Herhaal deze meditatie en iedere keer dat je het water in gaat, ga je net iets dieper en kom je weer andere dieren tegen je. Zeebewoners die tegen je praten en je wat te vertellen hebben.
Probeer de gedachten mee te nemen als je boven komt en schrijf ze desnoods op. Kijk na verloop van tijd eens wat je opgeschreven hebt.

Levensboom

De levensboom is een andere bekende waar de boom staat voor je leven. Bekijk je levensboom goed en volg de boom richting de wortels. Bekijk naar het totaalplaatje zoals:
  • wat is de gezinssamenstelling in het verleden geweest
  • wat was de invloed
  • hoe zag je omgeving eruit
  • hoe zag het familieplaatje eruit
  • hoe zag de vriendenkring eruit
  • wat voor littekens kent de boom, en dus je leven
  • kijk vervolgens naar boven en zie wat voor vruchten de boom draagt, wat heb je bereikt
  • wat heeft je blij gemaakt
  • waar ben je trots op
  • en als laatste kijk je naar de knoppen, want wat houdt de toekomst voor je in, je dromen, je doelen
Herhaal deze meditatie en schrijf na het moment op wat er uitgekomen is. Bekijk na verloop van tijd wat je allemaal opgeschreven hebt.

Tot slot

Dit zijn wat beginmeditaties die je helpen een en ander in kaart te brengen en kunnen soms al heel verhelderend zijn.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met balans haal je het meeste uit je levenMet balans haal je het meeste uit je levenHet leefritme, de levensbalans ook daadwerkelijk in balans hebben is niet zo eenvoudig als we onze omgeving vaak willen…
Mediteren is accepteren wat er gebeurtMediteren is accepteren wat er gebeurtAls je geest rustig is, sta je open voor alle geluiden om je heen zonder daar enige gedachte aan te verbinden, laat staa…
Mediteren. Waarom zou je?Mediteren. Waarom zou je?Steeds vaker hoor of lees je over mediteren. Maar wat is mediteren nu eigenlijk? Is dat alleen maar weggelegd voor ‘zwev…
Ontspannen door andere leefwijzeOntspannen door andere leefwijzeOntspanning zoeken en vinden in het drukke bestaan is een toverwoord. We zijn druk, moeten zoveel (vooral van onszelf) e…

De Medicijnkaarten‘Zo sluw als een vos’ , ‘Zo sterk als een beer’, ‘Zo wijs als een uil’. Deze uitspraken zijn voor ons slechts een uitdru…
Innerlijke rust, als toverwoord voor balansInnerlijke rust, als toverwoord voor balansGeleefd worden door de drukte/de waan van de dag is niets nieuws, menigeen heeft er last van. En toch krijgen we het nie…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 15-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.