Mediteren. Waarom zou je?

Mediteren. Waarom zou je? Steeds vaker hoor of lees je over mediteren. Maar wat is mediteren nu eigenlijk? Is dat alleen maar weggelegd voor ‘zwevers?’ Zeker niet. Mediteren kan iedereen. Je kunt het zelf doen, als je in je persoonlijke omgeving bent, maar je kunt het ook in een groep doen. één ding is zeker: mediteren is goed voor lichaam en geest.

Wat is mediteren?

Bij mediteren word al vaak als eerste gedacht aan het oosten, monniken, nonnen en mystici en dat is ook niet zo vreemd want in vroeger tijden waren zij het, die zich daar al heel erg mee bezig hielden. Daar, in die tijd moest je zelfs ingewijd worden in een bepaalde orde of gemeenschap voordat je je er überhaupt mee bezig mocht houden. Het was en is, een manier voor mensen, die aan hun geestelijke ontwikkeling werken, om contact te komen met het Hogere en het Goddelijke in onszelf.

Goed voor lichaam en geest

Dus ja, als je het zo bekijkt, dan lijkt het misschien ook wel zweverig. Maar stel je eens voor dat ook jij, je met meditatie zou bezighouden. Ik kan je wel vertellen dat je dan beter in de wereld komt te staan. Want zowel geestelijk als lichamelijk heeft meditatie effect. Je wordt rustiger en meer ontspannen. En hebben we dat tegenwoordig nu niet juist heel erg nodig? Je hartslag word rustiger als je aan het mediteren bent en je bloeddruk gaat zakken. Je zult merken dat je sneller hersteld van stressgevoelens. Angsten en pijn nemen af en je gemoedsrust groeit.

Langzaam maar zeker word je je er bewust van, dat de buitenwereld ook echt ‘buiten’ kan blijven. En dat het enige dat écht telt het ‘hier en nu en jijzelf’ is. Je hóeft niet te voldoen aan alle regeltjes die wij mensen onszelf hebben opgelegd. Je hoeft niet knap en slank te zijn en een hoge studie gevolgd te hebben, om een waardevol mens te zijn. Oh, jee. Word ik nu weer zweverig? Tja.

Probeer het gewoon

Ga het eens uit proberen. Ga lezen over hoe mediteren in zijn werk gaat. En neem dan eens de tijd voor jezelf, al is het maar 5 minuutjes per dag. Niemand heeft er last van. Niemand hoeft het ook te weten, dat jij eens even echt tijd voor jezelf neemt en aan jezelf werkt. Even tot jezelf komen, even ontspannen…

Wil je iets bereiken? Heb je een wens? Gebruik die wens dan om je gedachten op af te stemmen. Ga het voor je zien, terwijl je daar heerlijk ontspannen zit met de ogen gesloten, helemaal relaxed en verder aan niets denkend. Alleen maar aan jouw wens en aan hoe het zal zijn als het bewaarheid wordt. Loop rond in je droomhuis, win die wedstrijd die je altijd al wilde winnen. Droom een beetje.

Houd je van de natuur? Dan kun je een cd opzetten met heerlijk ontspannende natuurgeluiden. Even weg vluchten uit je drukke bestaan en even lekker aan zee liggen of wandelen in het bos. Het kan allemaal, terwijl je mediteert. Doordat je steeds meer bewust van het ‘nu’ en van ‘jezelf’ ga je ook anders tegen andere mensen aankijken. Je krijgt meer begrip, je accepteerd mensen sneller en staat niet meer zo snel met je oordeel klaar.

meer balans en begrip

Meditatie kan er voor zorgen dat je een innerlijke balans in jezelf gaat vinden dat niet kan worden aangetast door de externe omstandigheden. Je zult beter om kunnen gaan met tegenslagen en uitdagingen die het leven je brengt, en raakt niet meer zo snel in paniek. Dus, ook al heb je nog zo weinig tijd, en sta je toch zo met je voeten op de grond. Ga eens mediteren. Je kunt er hooguit beter van worden.

Meer informatie? Kijk eens op www.abc-van-meditatie.nl of www.bewustleven.nl of op één van de vele sites op het internet.
© 2009 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Ontspan met behulp van meditatieOntspan met behulp van meditatieMet drukke werkzaamheden is regelmatig ontspannen belangrijk. Gelukkig realiseren we ons dit meer en meer. Maar niet all…
Antroposofie en mensbeeldAntroposofie en mensbeeldDe antroposofie heeft een eigen kijk op de mens en zijn ontwikkeling. De geestelijke dimensie van de mens heeft hierin e…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…

Oplossingen om de winterdip te voorkomenOplossingen om de winterdip te voorkomenMet het korter en kouder worden van de dagen krijgen steeds meer mensen last van de voor hun jaarlijks terug kerende win…
Gezond eten en drinken tijdens de overgangGezond eten en drinken tijdens de overgangEten en drinken kan een belangrijke rol spelen tijdens de overgang. Zo kan bepaalde voeding overgangsklachten doen toene…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 04-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.