Mediteren voor beginners

Mediteren voor beginners Het klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief eenvoudig kunt mediteren en de ander moet er grote moeite voor doen of moet het gewoon leren. Hoe dan ook, er zijn een aantal – noem het – basis richtlijnen die je kunt volgen om te leren mediteren.

Moeilijk?

Sommige mensen ervaren het al moeilijk, omdat een goede concentratie een must is en dit blijkbaar niet voor iedereen zo eenvoudig is. Maar mediteren is in deze drukke maatschappij wel een eenvoudige manier om een moment voor jezelf te pakken. Bovendien, als je echt wil dan pak je ook het leerproces om je in alle rust te concentreren, met beide handen aan. Je goed kunnen concentreren is namelijk altijd handig bij alles wat je doet. De rust die je ervaart bij het mediteren zal je geestelijk en lichamelijk opladen.

De stappen…

  • Om te beginnen is het goed om op je rug te gaan liggen. Zoek een plek die prettig ligt, maar waar je niet in weg zakt. Laat, als je eenmaal lekker ligt, je lichaam tot rust komen.
  • Als je lichaam ontspannen ligt, kan je je focussen op de geest en dat begint met een goede ademhaling. Focus je op de ademhaling en voel hoe de, via de neus ingeademde, zuurstof langs de longen en het bloed door je hele lichaam getransporteerd wordt. De ademhaling is diep en gelijkmatig. Voor de concentratie is het goed te proberen het proces ook daadwerkelijk te visualiseren.
  • Als je het voorgaande een paar minuten hebt gedaan, kan je in alle rust overeind komen en in een gemakkelijke houding gaan zitten. De enige voorwaarde is dat de benen lager liggen dan de heupen. Veel mensen gaan op een kussen in en kleermakerszit zitten, maar als je benen gestrekt voor je wilt houden, is dat ook geen probleem.
  • Als je een prettige zithouding gevonden hebt ga je terug naar de verdieping van je ademhaling en terug naar de concentratie zoals je deze liggend op je rug hebt ingezet. Luister ook naar het geluid wat de ingeademde lucht via de neus maakt en het geluid bij de uitgeademde lucht.
  • Zodra de ademhaling goed loopt en je de rust in je lijf ook daadwerkelijk begint te voelen, ga je “observeren”. Observeer eigelijk van een afstand je ademhaling, maar ook hoe de gedachten in je hoofd nog voorbij komen. Het kunnen alledaagse gedachten zijn, die je langzaam voorbij kunt laten drijven zoals wolken voorbij drijven.
  • Het geluid van de ademhaling en de wolken die steeds leger worden, maken dat je je verdiept in je concentratie en langzaam laat je alles los en kom je in een diepere laag. Ervaar hoe je gedachteloos kunt zijn en je lichaam zich reinigt. Als je niet te lang wilt of kunt blijven zitten is dat prima. Bouw het in dat geval in alle rust op.

Specifieke meditatiemomenten

Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden voor als je je in bepaalde zaken wilt verdiepen. Daarvoor zijn, tijdens de meditatie, gedachten die je kunnen helpen bij een proces. Denk bijvoorbeeld aan kalm worden. Dit is een eenvoudige waarbij je je alleen in een roeibootje hoeft te visualiseren. Je roeit met een zacht zonnetje achteruit in een rustig tempo naar een rustig strandje waar je je verder kunt mediteren. Tel de roeibewegingen die je maakt en voel hoe langzaam de bewegingen vertragen. Enig moment zijn je armen zo ongeveer stil en als je dan omkijkt ben je aangekomen op het rustige en zonnige eiland, waar je verder kunt mediteren.
Voor de een duurt het even voordat de armen zwaarder worden en de ander is er heel snel. Maakt niet uit, maar blijf dicht bij jezelf en voel wanneer het moment daar is dat je armen echt zwaar worden.

Zo zijn er tal van meditatiemomenten die je kunt gebruiken. In andere artikelen zijn meer momenten uitgelegd of probeer zelf iets te bedenken. Je hoeft niet enorm creatief te zijn om een moment te bedenken welke voor je werkt.

Tot slot

Hoe weet je dat je mediteert?

Je begint met observeren en enig moment ga je echt waarnemen. Dat is het moment dat je echt aan het mediteren bent.

Geen dwang

En let wel, geen dwang, laat alles in alle rust gebeuren en lukt het mediteren een keer niet, dan is het niet de dag of het tijdstip dat je moet mediteren. Probeer het gewoon later opnieuw. Je kunt hooguit proberen te achterhalen of er een speciale reden is waarom het niet gelukt is (zenuwachtig, angstig etc.) en ervaar het als een leerproces.

Toch hulp?

Een verantwoord adres is www.niiraja.nl
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…

Ondersteunende yoga oefeningen bij de overgangOndersteunende yoga oefeningen bij de overgangOp alle vlakken kan de vrouw die in de overgang raakt hulp inroepen, maar het proces vindt hoe dan ook plaats. Als je da…
Yoga en meerYoga en meerOm yoga kunnen we niet meer heen als het gaat om beweging die goed voor lichaam en geest is. Toch is niet iedereen er no…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.