Yoga en meer

Yoga en meer Om yoga kunnen we niet meer heen als het gaat om beweging die goed voor lichaam en geest is. Toch is niet iedereen er nog van overtuigd en dat is prima. Alleen jezelf overtuigen heeft zin om ergens voor te gaan, waar dan ook. Maar het voordeel van yoga is dat het bijna voor “ieder wat wils” is. Want er zijn zoveel vormen van yoga, dat bijna iedereen wel aansluiting kan vinden.

Yoga

Yoga is al vele eeuwen bekend. Het komt van oorsprong uit India en wil eigenlijk ‘ eenheid’ zeggen. En op zich eigenlijk heel normaal verklaarbaar, want het lichaam, de geest en de levensadem moet een zijn. Toch zijn er verschillende soorten yoga die dat moeten bewerkstelligen. Ook al ben je niet helemaal ‘begaan’ met de geestelijke ontwikkeling, als je het fysieke gedeelte vorm kunt geven kan je er al baat bij hebben.

Zweet

Wellicht is het vreemd, maar bij yoga werk je je meestal niet direct enorm in het zweet en dat vinden veel mensen prettig. Enerzijds hoeft het hart niet enorm te pompen om het lijf gaande te houden en anderzijds is het gewoon de relatief beperkte lichamelijke inspanning. Relatief, want in wezen ben je wel degelijk met je lichaam bezig.

Gezondheidsproblemen

Yoga is bekend voor het verminderen van gezondheidsproblemen. Het gaat om bijvoorbeeld verschillende lichte hartaandoeningen, angst en een aantal chronische aandoeningen. Het is absoluut ook een holistische benadering van genezing. Dat neemt niet weg dat je de reguliere geneeskunst opzij moet zetten, maar probeer het beste uit beide werelden te hanteren … in ziekte en gezondheid.

Verschillende soorten yoga

Er zijn veel verschillende soorten yoga en is het altijd belangrijk te kiezen voor een vorm die geschikt is de betreffende persoon. Enkele van de meest populaire worden hier kort toegelicht:

  • Bhakti yoga legt de nadruk op liefde en toewijding. Je leert om liefde te laten zien. Er is veel zang, doornemen van religieuze boekwerken en samen doornemen van gebeden. Het is niet de vorm die de meeste mensen in gedachten hebben. Hatha yoga zegt alles over de twee uitersten 'ha' is de Zon, beschouwd als de positieve stroom en 'tha' is de Maan, beschouwd als de negatieve stroom. Waar het om gaat is de fysieke houdingen, de ademhalingsoefeningen, en meditatie.
  • Jnana yoga, Jnana wil letterlijk zeggen 'kennis', Jnana Yoga is in feite het proces van het omzetten van intellectuele kennis naar praktische wijsheid.
  • Kriya yoga, Het woord kriya betekent 'activiteit' en verwijst naar de activiteit van het bewustzijn.
  • Mantra yoga en dat zegt de naam al maakt gebruik van mantra's om een vrede te bereiken. Vrede van de geest en het verhoogt het concentratievermogen. Mantra yoga helpt het uitbannen van een aantal aandoeningen. Aandoeningen zoals psychosomatische aandoeningen en de problemen van angst, spanning en stress.
  • Raj yoga is een uitgebreid systeem van yoga die zich bezighoudt met de verfijning van het menselijk gedrag.

Yoga in de praktijk

Los van de verschillende oefeningen, is het wel een methode die heel persoonlijk is en je zult voor jezelf moeten ondervinden welke vorm het beste bij je past. Er is geen pasklaar antwoord.

Er zijn vele yoga oefeningen, maar een stuk ontspannenheid is voor iedereen goed. Het lichaam tot rust te laten komen begint met een totale ontspanning.

Voorbeelden van onspanning

Ga op je rug een ondergrond liggen die prettig voelt en spreid je armen naast je rustende lichaam. Spreid de benen en focus je vervolgens op je ademhaling. Sluit de ogen en ga rustig door de neus ademen en volg je ademhaling en visualiseer (bij voorkeur) hoe de nieuwe zuurstof je lichaam binnendringt en via de longen en het bloed door je hele lochaam stroomt. Voel de buik omhoog gaan en de longen die zich uitzetten.
Laat dan de buik weer rustig zakken en zorg dat de ‘lege’ zuurstof het lichaam verlaat via de mond (in een rustig tempo).
Als je je weet te focussen op je ademhaling laat je langzaam ook je andere gedachten los en dat is goed.

Een variant is de cobra houding. Waarbij je op je buik gaat liggen met je handen plat op de grond naast je borstkast en je benen tegen elkaar. Met je voorhoofd kom je langzaam ophoog, jezelf opdrukkend via je handen totdat je armen gestrekt zijn. Dit is de inademing waarbij je doorgaat tot je bovenlichaam helemaal gestrekt zover mogelijk richting de hemel reikt. Als je terug gaat naar de basishouding begint de uitademing en ga je terug naar oorspronkelijke houding plant op de grond.

Tot slot

De oefeningen zijn legio, maar war het om gaat is dat je de vorm kiest die bij je past. Zoek, probeer en ervaar wat bij je past en waar je voor gaat.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Slank worden? Een andere manier van leven!Slank worden? Een andere manier van leven!Overgewicht is ronduit heel gevaarlijk. Diabetes, gewrichtsklachten, hart- en vaatziekten liggen op de loer. Natuurlijk…
Actief met poweryoga!Actief met poweryoga!Poweryoga en, dat zegt de naam eigenlijk al, een krachtige en dynamische vorm van yoga. Deze is afkomstige uit de Ashtan…

Mediteren voor beginnersMediteren voor beginnersHet klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief…
Het nut van mediterenHet nut van mediterenDe een doet het al jaren, de ander wil er aan beginnen en weer iemand anders is sceptisch. Immers … wat kan je er mee? D…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.