Het nut van mediteren

Het nut van mediteren De een doet het al jaren, de ander wil er aan beginnen en weer iemand anders is sceptisch. Immers … wat kan je er mee? Dat is wellicht de Hollandse nuchterheid, maar op zich niet verkeert. Als je iets doet vraagt het merendeel van de mensen zich toch af waar het goed voor is. In dit artikel hoop ik daar enig inzicht in te kunnen geven.

Mediteren

Een vertaling in het woordenboek zegt er over: “ Proberen door rustig te zijn je werkelijke zelf te ervaren”. En dat is het ook, maar het zegt alleen niet zo heel veel. Als we wat verder de geschiedenis induiken van het mediteren zien we wel dat we steeds verbeterde technieken gebruiken hoe anders met het bewustzijn om te gaan.

Maar het intellect en rationele overwegingen zijn niet toereikend om meditatie te begrijpen. Het is van belang om – als je het echt wilt begrijpen – alles los te laten en je mee laten voeren. Dan nog kan je altijd beslissen dat dit het niet voor je is, maar probeer het op zijn minst te ervaren.

Wat is mediteren?

Als je mediteert, verlaat je het gebruikelijke niveau van het wakende bewustzijn. Je begeeft je in min of meer onverkende gebieden van je persoonlijkheid. Je bewustzijn wordt tijdens een meditatiesessie verbreed, verdiept én verhoogd en dat maakt het een ruimere bewustzijnstoestand.

Meer tussen hemel en aarde

Als je ondanks alle uitleg en goede bedoelingen van mediteren mensen vasthoudt dat er niets meer is dan het oog ziet, dan heeft proberen te mediteren geen zin. Dan zijn al je gedachten – die tijdens mediteren de revue kunnen passeren – alleen dat … ‘gedachten’ en doet het verder niets met je.

Sta je open voor verbreding van je blikveld dan nog is de vraag waarom je zou mediteren heel legitiem. Maar wellicht wel goed om terug te gaan naar de basis dat het doel van het leven een stuk bewustwording is.
Waarbij bewustzijn de onbeperkte waarneming van alles wat gebeurt is, met die beperking dat alles wat voorbij de grens van het ‘zien’ ligt buiten onze reikwijdte ligt. Althans dat lijkt zo.
Met meditatie lukt het een gebied te betreden waarin zich tot dan toe afgesloten hulpbronnen van de persoonlijkheid bevinden. Dat klinkt ingewikkeld, maar waar het op neerkomt, is dat het je als mens jezelf in staat stelt die stap verder te zetten dan het blote oog waarneemt.

Voorwaarden

Overal zijn voorwaarden aan verbonden, niets is gratis in het leven. Maar dit geldt niet voor meditatie. Als je werkelijk die stap wilt zetten om te ontdekken of er meer is tussen hemel en aarde, is het bereiken uiteindelijk gratis. Het levert je geestelijk zelfs een stuk rijkdom op. Dus de Hollandse geest kan ook bepalen, omdat het gratis is probeer ik het. Allemaal prima, zolang je maar serieus aan de slag gaat.

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren. Toch lijken de meeste op hetzelfde neer te komen en daarmee van belang dat je die zoekt die het beste bij je past. Leg de basis met een rustige omgeving, een ontspannen zit (ga zitten hoe jij je het prettigst voelt) met ademende kleding als linnen of katoen en focus je op je ademhaling. Haal diep en rustig adem via de neus en laat het in een iets trager tempo via de mond je lichaam verlaten. Leg de focus in het begin zo dat je al je aandacht er naar toe gaat en laat het een automatisme worden. Het is beter niet met een volle maag te mediteren.

Mantra

Een mantra is een geluid, woord of zin die je bij jezelf herhaalt. Je kunt een mantra hardop spreken, of stil voor jezelf, zoals je tijdens de meditatie doet. Het kan heel gericht iets zijn waar je in je geest mee bezig zijn, een bekende ‘algemene’ hamsa (het bekende h-ah-m geluid) of iets wat je aan angst, verdriet etc. juist uit je geest moet verdrijven en het tegenovergestelde uitspreekt.

Bij het hardop herhalen van de mantra is het natuurlijk ook van belang dat die ook in gedachten wordt ‘meegesproken’. Het is niet de bedoeling dat tijdens het hardop herhalen van de mantra de gedachten afdwalen. Gebeurt dat toch, laat dan datgene waaraan je denkt varen en richt je aandacht weer op het in gedachten meespreken van de mantra.

Gedachten

Gedachten komen en gaan, maar steeds als dat in beeld komt waar je niet mee bezig wil zijn, neem er dan afstand van. Probeer ze niet te dwingen of te beheersen op wat voor manier dan ook. Leg je focus weer op je mantra op een ontspannen manier.
De een mediteert enkele minuten, de ander kan het wel een uur volhouden, maar gemiddeld gaan we bij volwassenen uit van zo’n 20 minuten. Kom vervolgens in alle rust weer in het normale bewustzijn.

Het nut?

En om terug te komen tot het aardse … het nut van mediteren is behalve een geestelijke verrijking en rust, ook een beter evenwicht, zowel voor lichaam als geest. Soms stelt het je (on)geduld op de proef en merk je het pas na een tijdje. Wat heb je te verliezen … en dus, waarom geen kans geven?
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een mantra?Wat is een mantra?Veel mensen weten in ieder geval dat ‘mantra’s’ bij mediteren hoort, maar weten vervolgens nauwelijks wat mediteren is.…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie, innerlijke rustMeditatie, innerlijke rustOm rust in je leven te hebben moet je onstpannen. Vaak weten we niet waar te beginnen want men heeft niet veel tijd meer…

Yoga en meerYoga en meerOm yoga kunnen we niet meer heen als het gaat om beweging die goed voor lichaam en geest is. Toch is niet iedereen er no…
Specifieke meditatiemomentenSpecifieke meditatiemomentenDe een zoekt en vindt de meditatie vanuit de stilte in zichzelf en de ander “zweeft” weg op gedachten die hem/haar helpe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.