Specifieke meditatiemomenten

Specifieke meditatiemomenten De een zoekt en vindt de meditatie vanuit de stilte in zichzelf en de ander “zweeft” weg op gedachten die hem/haar helpen in een bepaalde situatie. Je kunt dus niet zeggen dat er één manier is die goed is. Ieder moet voor zichzelf vinden waar hij/zij zich prettig bij voelt. Wel kunnen de juiste randvoorwaarden geschapen worden.

Randvoorwaarden

Veruit de meeste mensen hebben rust, stilte in de omgeving nodig om te mediteren. In een drukke stad zal dit een bijvoorbeeld eerder een ruimte zijn die niet aan de straatkant ligt. Maar als je met zachte muziek de buitengeluiden uit kunt schakelen, is dat ook prima. Ook hiervoor geldt dat je zelf moet zoeken naar de juiste ruimte.

Ruimte

Ruimte is belangrijk, want daar waar jij je prettig voelt en je gemakkelijk ontspant, is de kans op een goed meditatiemoment, ook vele malen groter. De geur en kleur in deze is ook belangrijk. Liever een neutrale geur of juist liever een specifieke geur? Een wierookstokje, geurolie of geurkaars kan hierbij helpen.
De kleur is met name gedempt. Hetzij een zachte diepe (warme) kleur of gewoon weinig licht. Voor de concentratie kan in een donkere ruimte een kaars gebruikt worden. Hier kun je je tijdens het proces op focussen (bijvoorbeeld tot de ogen volledig sluiten).

Momenten die helpen tijdens het proces

Vriendschap

Vriendschap is voor veel mensen erg belangrijk, maar geeft ook onzekerheden. Verder kan het je wat steun geven in een bepaald proces. Maak een vriendenkring … letterlijk. Je beste vrienden staan in een kring om je heen. Jij bent letterlijk en figuurlijk het middelpunt en je kijkt je vrienden een voor een aan. Je ziet hun glanzende ogen en je voelt hun liefde. Ze sturen het als het ware op je af. De liefde is onvoorwaardelijk, steun in brede zin en vooral ook veiligheid. Laat het gevoel op je inwerken.

Eenzaamheid, ook tijdens vriendschap, komt het nogal eens voor. Bedenk dat een van je beste vrienden naast je zit en deze een arm om je heen slaat. Je voelt de warmte van de arm. Als deze vriend ook nog aangeeft hoe bijzonder je bent en je een liefdevolle zoen geeft, voel je de warmte je hele lichaam bereiken, koester het gevoel.

Ook als je vrienden niet heel vaak bij je kunnen zijn, dan nog kun je er wat aan doen om je vriendschap dichtbij te hebben. Bedenk welke bloemen je vrienden voorstellen en koop enkele van deze bloemen en zet ze bij elkaar in een vaas. Ruik de verschillende geuren en mediteer over hun rol in je leven. Wat ze voor je betekenen en wat het je gebracht heeft. Zo zijn vrienden toch dichtbij.

Rust

Rust heeft ieder mens nodig, maar niet iedereen lukt het om de rust te vinden. Dan kan in een aantal gevallen mediteren je helpen. Begin daarmee door achteruit te tellen en als je je ritme gevonden hebt, bedenk je dat je tellen de bewegingen van roeispanen zijn. Je zit dus in een roeiboot en vaart in een steeds rustiger tempo ergens naar toe. Pas je ademhaling hier ook op aan en zorg ervoor dat je ademhaling diep is. Tegen de tijd dat je bij nul bent, ben je op je eindbestemming … een zonovergoten eiland met zacht ruisende bomen. Op dat eiland ga je in alle rust nog wat andere meditatieoefeningen doen, tot het moment dat je weer terug wilt.

Rust bereik je ook door water. Het gewichtloze en rustgevende van een meer. Het water is er lekker warm en je duikt in alle rust naar de bodem. Je diepe teug lucht is meer dan voldoende om de bodem te bereiken en je ziet allemaal prachtige parels op de bodem van het meer liggen. Je neemt de parels niet mee, maar je laat ze wel door je handen glijden en tussen je tenen rollen. Het voelt zacht en lief en ziet er vooral prachtig uit. Zeker als wat zonnestralen de bodem bereiken en de parels doen schitteren. De rust, schoonheid en zuiverheid van het heldere water geven je intense rust.

Geest

De geest is belangrijk, maar de geest is ook altijd bezig. Dat kan ook betekenen dat je iets moet doen wat tegen je natuur in gaat. Je voelt je er niet prettig bij, maar het moet gedaan worden. Op zich kan dit wel, maar dan moet je ook de boel weer “opruimen”. Opruimen doe je door de deur van je psyche op te zoeken en naar binnen te gaan. Visualiseer een ruimte met enkele deuren en ga achter al die deuren kijken wat er te vinden is. De vuile was moet je gevonden krijgen, anders kan je deze ook niet opruimen. Als je de vuile was eenmaal gevonden hebt, ga je deze wassen. Wassen in de vergeving van jezelf. Als je dit gedaan hebt, kan de was weer terug en ben jij je schuldgevoel kwijt.

Tot slot

Er kan van alles gedaan worden in de geest om zaken op te lossen. Dat is ook het mooie aan mediteren. Je ruimt er zaken mee op waar je – vaak onbewust – al langer mee liep of vindt weer liefde en vriendschap, die je dacht kwijt te zijn of miste. Probeer het eens uit en verras jezelf.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatiemomenten rond ouder wordenMeditatiemomenten rond ouder wordenEr zijn relatief veel mensen die toch wel bezig zijn met ouder worden. Enerzijds de financiële situatie en hoe het leven…
Mediteren voor beginnersMediteren voor beginnersHet klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief…
Loopmeditatie, geeft je geest de ruimteLoopmeditatie, geeft je geest de ruimteDat je geest actief is als je aan het mediteren bent, mag zo langzamerhand wel bekend zijn. Maar je kunt er ook lichamel…
Mediteren en de psycheMediteren en de psycheIs het dat je jezelf voor de gek kunt houden of vindt er daadwerkelijk iets plaats in je hoofd wat impact heeft op je fu…

Het nut van mediterenHet nut van mediterenDe een doet het al jaren, de ander wil er aan beginnen en weer iemand anders is sceptisch. Immers … wat kan je er mee? D…
Waarzegkaarten Mlle Lenormand: betekenis van de vier kleurenElke kaartlegging vertelt een eigen verhaal en door gebruik te maken van de vier kleuren kun je het verhaal in de juiste…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.