Meditatiemomenten rond ouder worden

Meditatiemomenten rond ouder worden Er zijn relatief veel mensen die toch wel bezig zijn met ouder worden. Enerzijds de financiële situatie en hoe het leven verder in te vullen, maar anderzijds ook angsten of we de pensioengerechtigde leeftijd wel gaan halen. En dan hebben we het dus over de gezondheid en zal deze mogelijk verlopen.

Gezond leven

Het is een open deur dat het niet verkeerd is om gewoon gezonde voeding tot je te nemen en de “slechte” extra’s tot een minimum te beperken … maar er dan wel van de genieten. Echter, bewegen is ook gezondheid en zeker als de leeftijd vordert is het belangrijk om het lichaam soepel te houden. Dagelijks een half uur lekker actief bezig zijn helpt. Garanties worden echter nergens afgegeven.

Bij gezond leven hoort ook geestelijk welzijn en door het druk druk druk zijn komt de geestelijke rust nogal eens onder druk te staan. Maar enig moment realiseren de meeste mensen zich dat een gezond lichaam alleen samen kan met een gezonde geest. Voor de een is dat een wandeling in het bos en voor de ander is dat meditatie. Bijgaand wat voorbeelden over hoe te mediteren.

Basis

Begin met een rustige ruimte te zoeken waar je je goed kunt concentreren. Dat is voor iedereen anders, maar afleiding (een huisdier, de deurbel, harde muziek) is nagenoeg voor iedereen die wil mediteren funest. We kennen allemaal de traditionele lotushouding, maar is niet voor iedereen haalbaar. Het belangrijkste bij mediteren is dat je een prettige houding aanneemt met soepelvallende kleding. Een rechte houding, met name je rug, is wel goed om aan te houden.

Meditatiemomenten

De zon

Als je ouder wordt ontglipt het leven je langzaam, althans zo voelt het vaak. Maar het leven verrijkt je, want je levenservaring is groot. Zie het leven als de cyclus van de zon. Visualiseer de begin jaren als de ochtendzon. Het leven begint en vervolg je weg naar de ochtend, de middag en je begint of zit inmiddels in de schemering. Bij het visualiseren is het belangrijk dat je juist de mooie dingen van het moment koppelt aan je ervaringen uit iedere levensfase. Geniet van de momenten en herhaal deze exercitie regelmatig met andere momenten.

Een nieuw gewei

We kennen allemaal de herten die ieder jaar een nieuw gewei krijgen. Een mooi proces om de ballast die je in je leven afgeworpen hebt, ook via de visualisering van een hert dat een gewei op het hoofd ziet groeien tot enorme afmeting en dan langzaam afwerpt. Wat kan staan voor een stukje ballast in het leven dat je achter je gelaten hebt en verder gegaan bent met je leven. Geniet over het feit hoe je dat gedaan hebt en hoe het je leven achteraf gezien verrijkt heeft.

De weg

De weg is voor veel mensen bekend en erg rustgevend. De weg die smal begint, langzaam breder wordt en uiteindelijk ook weer steeds smaller, is wel een weg met allemaal kleine zijwegen. Kijk af en toe in deze zijwegen en zie hoe een situatie uit je leven als zijweg je leven verrijkt heeft. Misschien een pijnlijke situatie, maar erop terugkijkend kan je wel zien wat het je leven uiteindelijk opgeleverd heeft. Neem ieder meditatiemoment een of twee van die zijwegen door en laat de smaller wordende weg lekker voelen met al die zaken die je in je leven gedaan hebt.

Tot slot

Als je besluit te gaan mediteren, is het goed dit regelmatig terug te laten komen. Neem iedere keer andere momenten in gedachten en geniet van de wijsheid en projecteer je wijsheid naar de toekomst. Combineer deze geestelijke rust die je langzaam maar zeker creëert met de realiteit van het leven wat je nu hebt, je gezondheid en de geestelijke rijkdom in totaliteit. Behalve dat het je kan helpen richting nieuwe inzichten, geeft die geestelijke rijkdom je ook een prettig gevoel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…

Een moment ontspannenEen moment ontspannenIedereen kent het wel, je bent druk op je werk, in de klas, thuis met kinderen geweest en dan moet de avond nog beginnen…
Loopmeditatie, geeft je geest de ruimteLoopmeditatie, geeft je geest de ruimteDat je geest actief is als je aan het mediteren bent, mag zo langzamerhand wel bekend zijn. Maar je kunt er ook lichamel…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.