Een moment ontspannen

Een moment ontspannen Iedereen kent het wel, je bent druk op je werk, in de klas, thuis met kinderen geweest en dan moet de avond nog beginnen. Om niet uitgeteld vroeg in je bed te belanden, maar ook nog een lekkere avond te hebben, kan je er voor kiezen om een rustmoment in te bouwen. Laat de dag achter gesloten ogen de revue passeren.

Rustmoment

Natuurlijk zijn rustmomenten na een drukke dag ook terug te vinden in de vorm van een uurtje een slaapje doen. Alleen worden mensen dan vaak gammel wakker, duurt het even voordat ze zich prettig voelen of het komt bij sommige mensen die avond helemaal niet meer goed. In dat geval probeer eens wat anders. Het is ook een rustmoment en kunt heerlijk op je bed liggen, het werkt alleen net even anders dan slechts je ogen sluiten.

Wegdromen

Door je gedachten los te laten kan je relatief eenvoudig ontspannen, maar dit gezegd hebbende moet je het ook nog doen.
Doorloop de volgende stappen en neem er de tijd voor. Voor de meeste mensen geldt dat ze vrij snel wegdromen en de geest laten ontspannen. Maar neem er de tijd voor die jij nodig hebt. Ga op je gevoel af.

 • Ga in een rustige ruimte liggen, een ruimte die goed ventileert. Vaak voldoet de slaapkamer prima.
 • Ontdoe je van kleding die strak of gewoon niet prettig zit. Je moet goed kunnen ademen.
 • Ga nu op je rug liggen en leg je armen zo ver mogelijk van je lichaam af. Niet gespannen strekken, maar gewoon ontspannen zover mogelijk van je af leggen.
 • De benen ook ietwat spreiden en ontspannen laten liggen.
 • Draai even een minuut af wat rondjes met je enkels. Heel ontspannen draaien. De richting doet niet terzake. Gewoon doen wat lekker voelt.
 • Sluit de ogen en focus je op je ademhaling. Diep inademen via de neus en heel ontspannen uitademen (mag via de neus of de mond). Wel iets trager uitademen dan je eerder ingeademd hebt.
 • Blijf je even focussen op deze ademhaling en voel het ritmische in heel je lichaam.
 • Als je ademhaling nu als vanzelf gaat, laat je het langzaam los en laat de dingen van de dag passeren achter je ogen.
 • Zie al die indrukken, discussies en leuke momenten voorbij drijven op wolken. Kijk er nog een keer naar en laat het gaan.
 • Zak wat dieper weg en laat nu de zaken toe die je graag ziet, je dromen, je initiatieven (al of niet deels ingezet), je wensen etc. en pak er een uit waar je je meer op focust.
 • Stap in je eigen wens, droom, initiatief en beleef het vanuit een ontspannen manier. Er is geen tijd, dus je bepaald zelf hoe het verloop van je droom is. Geniet van het moment en haal er in je geest de mensen bij die je deelgenoot wil maken.
 • Sluit het, zodra je er aan toe bent, af met even een moment van niets. Het klinkt vreemd, maar probeer nergens aan te denken. Gewoon je lichaam voelen, je ademhaling en de rust die je lichaam inmiddels heeft.
 • Kom dan in alle rust omhoog tot zitstand en voel dat de spieren zich langzaam ontspannen hebben. Eventueel met je hoofd nog een keer doorbuigen naar rechts en naar links (nooit helemaal rond draaien) en sta dan op.

Ademhaling

Probeer daarna deze ademhaling vast te houden, ook als je aan het avondeten begint, de avondkrant gaat lezen of met de partner en/of kinderen de dag doorneemt. De ademhaling reguleert veel in het lichaam, dus wuif het niet te gemakkelijk weg.

Tot slot

De tijd nemen voor je wegdroommoment (of hoe je het ook noemen wilt) is belangrijk. Er bestaat in je dromen immers geen tijd, dus laat dit ook los. En dat het de ene keer 5 minuten duurt en de andere keer 15 of nog meer, is heel natuurlijk. De ene dag heb je meer meegemaakt of is concentreren gemakkelijker of heb je minder onrust in je lichaam en kom je sneller tot de essentie van je dagdroom. Ook goed te doen na een intensieve training. Geniet er vooral ook van.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Diepe meditatie in 2 minutenTegenwoordig heeft iedereen haast, rent van hot naar her en schiet zichzelf voorbij, terwijl we weinig tijd besteden aan…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…

10 Tips om je dromen beter te onthouden10 Tips om je dromen beter te onthoudenIedereen droomt elke nacht. En elke droom heeft een betekenis, een speciale boodschap uit je onbewuste. Een droom kan je…
Meditatiemomenten rond ouder wordenMeditatiemomenten rond ouder wordenEr zijn relatief veel mensen die toch wel bezig zijn met ouder worden. Enerzijds de financiële situatie en hoe het leven…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.