Meditatie - bevrijding van de geest

Mediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditatie onze geest bevrijd van onnodige gedachten.

Mediteren

Mediteren is geen einddoel, het is een hulpmiddel. Hoe vaker u mediteert, hoe rustiger en evenwichtiger u, ook in uw dagelijks leven, wordt. Over het algemeen voldoet elke meditatie aan de volgende basisprincipes:

We focussen ons op een ding of object om onze geest te concentreren. Deze focus kan o.a. op onze ademhaling, een woord dat we herhalen, sensaties in ons lichaam, of zelfs onze gedachten zijn. Vaak concentreren we ons bij het mediteren op onze zintuigen. Als we ruiken, voelen, luisteren of proeven ontsnappen we aan onze gedachtespinsels en zijn we weer in het moment.
Als onze gedachten afdwalen, brengen we deze terug naar ons meditatieobject of focus. We proberen onze gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken. Vechten om onze geest tot rust te brengen heeft niets met ontspannen en relaxen te maken. Het hele proces is alsof we met een camera op een object inzoomen. Het object treedt op de voorgrond en alle andere zaken zijn wel aanwezig maar verdwijnen naar de achtergrond. Iedere keer als we afgeleid worden door objecten op de achtergrond zoomen we weer in op ons object op de voorgrond. Dit proces herhaalt zich tijdens een meditatie soms wel een oneindig aantal keren.
Alle gedachten en sensaties laten we tijdens de meditatie aan ons voorbij gaan. Als we mediteren horen we nog steeds het geluid van voorbij razend verkeer, voelen we nog steeds de kater van gisteren, denken we nog steeds aan de klussen die we morgen moeten doen etc. Het grote verschil is dat deze afleidingen ons niet meer hoeven te storen. Tijdens het mediteren proberen we niet te oordelen, conclusies te trekken of over bijzaken na te denken. We accepteren het huidige moment zoals het is.

Verschil tussen meditatie en ander ontspanningsvormen

Mediteren verschilt van andere vormen van ontspanning in die zin dat we tijdens de ontspanning wakker, alert en gefocust zijn. We zijn ontspannen en toch alert. We worden opmerkzamer en bewuster, iets wat andere ontspanningstechnieken niet tot stand brengen, omdat ze het aandachtsvermogen niet trainen. We moeten mediteren dus niet met een droom, slaap of trancestaat verwarren, want tijdens die momenten zijn we, in tegenstelling tot meditatie, niet bewust en alert.

Tijdens mediteren focussen we op wat NU op dit moment gebeurt. Elke gedachte heeft per definitie een tijdselement (verleden of toekomst) en leidt ons af van wat NU gebeurt. Als we "focussen", geven we onze geest maar één enkele opdracht. Omdat we maar één opdracht hoeven te verwerken kost dat weinig moeite en energie. Er is geen sprake van een mogelijke nood- of stresssituatie en dus kunnen lichaam en geest lekker ontspannen. Omdat we ontspannen zijn kunnen we de ervaring helderder beleven en worden we bewuster in ons doen en laten. Denk eens goed na over alle mooie momenten uit uw leven of hoe u bijvoorbeeld hobby's of gewoon een mooi moment ervaart. Bijna alle “kwaliteitsmomenten” in uw leven vinden plaats als u niet nadenkt, maar beleeft en dus in het huidige moment doorbrengt. Meditatie kunnen we ook bijzonder goed in het dagelijks leven toepassen. Mediteren leert ons bewuster en opmerkzamer te worden, waardoor we steeds meer tijd in het NU doorbrengen en de kwaliteit van ons leven verbetert. We bereiken ons doel door gewoon te ZIJN en niet door iets te doen. Dat is de kern van meditatie.
© 2011 - 2024 Grafenwalder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie voor wereldvredeMeditatie voor wereldvredeSteeds meer mensen willen positieve verandering in de wereld realiseren. Misschien heb je zelf wel eens nagedacht over h…

Wandelen .... op blote voetenWandelen .... op blote voetenWandelen is goed voor lichaam en geest, dat weten we inmiddels wel. Je hoofd leegmaken tijdens een wandeling door het bo…
Aura in relatie tot ReikiEen aura is een energieveld waarmee elk mens en ieder levend wezen omgeven is. De aura is een trillend krachtveld waarin…
Bronnen en referenties
  • Reiki - de eerste stap naar zelfontwikkeling en ontplooiing, Freemuskteers, Jos Piefer, Naslagwerken, 978-90-484-1305-8
Grafenwalder (6 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.