Aura in relatie tot Reiki

Een aura is een energieveld waarmee elk mens en ieder levend wezen omgeven is. De aura is een trillend krachtveld waarin diverse subtiele krachtenvelden zijn gehuisvest, die onze innerlijk gesteldheid weergeeft. De krachten hebben hun eigen diverse kleuren die iets vertellen over hoe iemands welzijn er op dat moment voor staat. Deze kleuren komen overeen met de kleuren van de chakra’s. De aurakleuren wisselen en zijn constant in beweging en zijn afhankelijk van de gemoedstoestand.

Het energieveld rondom de mens

De aura is een ellipsvormig kracht- c.q. energieveld dat ongeveer één meter om ons lichaam zit en zich uitstrekt tot ongeveer drie meter buiten ons lichaam. Hoe beter de lichamelijke en mentale conditie is, hoe sterker de aura is. Een sterke aura trilt sterker dan een verzwakte aura. Een aura kan dus snel vertellen hoe iemands conditie op dat moment is. Een verzwakte aura maakt u kwetsbaar voor ïnvloeden van buitenaf en heeft vermoeidheid en verminderde weerstand tot gevolg. De kleuren van de aura vertellen ons veel over ons karakter, lichamelijke conditie, emoties en psychische blokkades, onze talenten en ons verleden. De aura wordt dus door ons zelf gevormd en is ook per mens uniek.

Behalve mensen hebben ook dieren en planten een aura. Er zijn wel verschillen met de aura van een mens. Die van een mens is heel dynamisch en levendig. Die van dieren zijn wat minder levendig omdat hun gevoelens meer gebaseerd zijn op instinct en meestal treft men daar de kleur rood aan. Planten hebben een statische aura, daar is geen verandering in te bespeuren. Een aura is niet gebonden aan lichaamsbouw. Als iemand per ongeluk een arm verliest dan zal zijn aura nog steeds deze arm laten zien, een teken dat ons “spirituele IK” niet lichaamsgebonden is. Hetzelfde doet zich voor bij dieren en planten. Aurafoto's van een kapot blad laten een aura zien van een volledig blad. De aura bestaat uit zeven lagen, die ieder hun eigen functie hebben. Binnen de aura zitten zeven knooppunten op verschillende plekken, de chakra's. Net langs het fysieke lichaam is er het etherisch lichaam. Deze auralaag is verantwoordelijk voor het doorgeven van de levensenergie, die uit de kosmos op u inwerkt. Zo'n veertig centimeter van de huid van het fysieke lichaam af ligt het astrale lichaam. Dit is de auralaag op grond waarvan u soms een indruk van iemand krijgt. Omdat het astrale lichaam onze emoties herbergt, heet het ook wel het emotionele lichaam. Als een kring om uw hoofd ligt het mentale lichaam. Het loopt als een cirkel, waarvan het middelpunt zo ongeveer tussen uw wenkbrauwen ligt naar boven en naar beneden, waar het ergens tussen de tepels zijn laagste punt heeft. Links en rechts raakt de cirkel de schouderpunten. Het mentale lichaam helpt u bij het denken, fantaseren, uw intuïtie en bij creatieve processen. De buitenste laag is het spirituele lichaam, dat groter is naarmate een mens verder is in zijn spirituele ontwikkeling. In uw spirituele lichaam liggen de vermogens opgeslagen, die u van uw ouders heeft meegekregen.

De zeven auralagen

 1. Etherisch lichaam: Fysieke gewaarwording.
 2. Emotioneel lichaam: Emoties omtrent uzelf.
 3. Mentaal lichaam: Ratio, verstand.
 4. Astraal lichaam: Relaties met anderen.
 5. Etherisch-causale lichaam: Innerlijke Goddelijke wil.
 6. Universele-liefdeslichaam: Goddelijke liefde, spirituele extase.
 7. Ketherisch-causale lichaam: Goddelijke geest, sereniteit.

Aurahealing door Reiki

Door middel van een Reikibehandeling, worden de zeven energielagen, ook auralagen genoemd, weer opgeladen. Deze energie- of auralagen staan elk in verbinding met een chakra, dus het eerste chakra met de eerste auralaag enz. De zeven auralagen staan via de chakra's in verbinding met het fysieke lichaam. Door de aanvulling van energie door de chakra's met het fysieke lichaam wordt het energietekort daar aangevuld, en kan de genezing van het fysieke lichaam plaats vinden.

Het opladen van de auralagen is dus belangrijk in een Reikibehandeling. Ook wordt het energielichaam energetisch grondig schoongemaakt, waarbij alle negatieve energie wordt verwijderd. Als alle auralagen zijn behandeld en opgeladen, is de vorm van de aura weer mooi rond (ovaal) en helder van kleur.

Het verschil tussen nabeeld en aura

Veel mensen verwarren het zien van het nabeeld met de aura.

Nabeeld:
Wanneer u lang naar een voorwerp, en u kijkt vervolgens de andere kant op, dan kan het voorkomen dat u nog even de contouren van het voorwerp voor u ziet. Wanneer u dat ziet, dan ziet u het nabeeld. Dit nabeeld is even groot als het voorwerp waar u naar heeft gekeken en verandert niet van vorm. Het nabeeld heeft meestal de complementaire kleuren van het voorwerp. Zo geeft een rood voorwerp meestal een groen nabeeld.

Aura:
De aura kunt u direct zien wanneer u naar een voorwerp kijkt. Wanneer u even de andere kant op kijkt, dan ziet u de aura niet meer in uw ogen 'gegrift' staan, zoals bij het nabeeld het geval kan zijn. De aura is supersnel vergeleken met het nabeeld. De aura kan van vorm en kleur veranderen terwijl u er naar kijkt. Sommige mensen zien de hartslag in de aura terug.

Uw eigen aura zien

U hoeft niet per definitie paranormaal begaafd te zijn om aura's te kunnen waarnemen.
Probeer met de volgende vier stappen de kleuren van uw aura te zien.
Het kan zijn dat u het niet in één keer ziet, maar als u wat geduld in acht neemt, zult u vroeg of laat uw aura kunnen waarnemen.

 • Doe het licht uit en ga op bed liggen.
 • Laat de gordijnen open voor wat natuurlijke licht.
 • Lig heel stil en houd uw handen gespreid boven uw hoofd, maar ze mogen elkaar niet raken.
 • Staar stil naar uw handen.
 • Beweeg uw handen langzaam naar elkaar toe, tot uw vingertoppen elkaar bijna raken.
 • U ziet nu een blauwe “nevel” om uw handen. Dit is uw aura.

De aura van een ander zien

Met de volgende stappen is het mogelijk dat u de aura van anderen gaat zien.
 • Laat iemand (een vriend of vriendin) tegen een zwak verlichte, witte achtergrond staan. Vraag haar/hem de ogen dicht te houden, zodat u niet wordt afgeleid.
 • Richt uw blik op één punt.
 • Het midden van het voorhoofd is het beste, want hier bevindt zich het "derde oog".
 • Richt uw blik minstens zestig seconden op dit punt.
 • Na nog dertig seconden probeert u de contouren van de persoon in kwestie te zijn, terwijl u blijft staren naar het zelfde punt.

Probeer uw blik niet af te wenden en laat u zich niet afleiden.
 • U merkt nu dat de omtrek van de betreffende persoon lichter wordt en een andere kleur krijgt dan de achtergrond.
 • Het licht dat u nu ziet is zijn of haar aura.

Als het u lukt aura's te zien, kunt u verschillende vormen en kleuren zien op verschillende plaatsen rond het lichaam. De plek en kleur hebben ieder hun eigen betekenis.

Linkerkant: toekomst
De kleur aan de linkerkant is de vibratie die uw wezen binnenkomt. Hoe dichter bij, hoe sneller u het zal merken. Enkele ogenblikken, uren of maanden.

Midden: ervaring
De kleur die u boven het hoofd ziet, is de kleur van wat u ervaart op dat moment.

Rechterkant: uiting
De energie die anderen rond u voelen; de energie die u uitstraalt.

Betekenis van aurakleuren

 • Rood: wilskracht, passie, vitaliteit, lichamelijke activiteit, verlangen, boosheid of nervositeit.
 • Oranje: creativiteit, kunstzinnigheid, expressiviteit, denken terwijl de bezig bent, drang om succes of resultaat te hebben.
 • Geel: zonnig, opgewonden, mentaal, kracht, verwachting, machtsstrijd
 • Groen: genezen, onderwijzen, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, goed zelfvertrouwen, goede balans tussen lichaam en geest.
 • Blauw: diepe gevoelens, vrede, liefde affectie, communicatie, hoogste idealen volbrengen.
 • Violoet: mystiek, vereniging, betovering, charme, diep spiritueel inzicht, veel spirituele energie.
 • Wit: hoger ontwikkeld of spiritueel wezen, heeft de eigenschappen van alle kleuren, sterke motivatie, vermogen om te concentreren.
© 2011 - 2023 Grafenwalder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reiki: diverse reikivormenReiki: diverse reikivormenReiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbi…
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
Wat is reiki en hoe werkt het?Wat is reiki en hoe werkt het?Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken…
Hoe verloopt een reiki behandeling?Hoe verloopt een reiki behandeling?De reiki-meester heeft een totaal andere benadering van onze gezondheidsklachten dan de klassiek geschoolde arts. Reiki…

Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Bindweefselmassage: gezicht, buik, cellulitisBindweefselmassage: gezicht, buik, cellulitisBindweefselmassage: gezicht en buik, tegen cellulitis, striae, technieken en opleiding. Deze massage kan pijnlijk aanvoe…
Bronnen en referenties
 • Reiki - de eerste stap naar zelfontwikkeling en ontplooiing, Freemuskteers, Jos Piefer, Naslagwerken, 978-90-484-1305-8
Grafenwalder (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.