Bindweefselmassage: gezicht, buik, cellulitis

Bindweefselmassage: gezicht, buik, cellulitis Bindweefselmassage: gezicht en buik, tegen cellulitis, striae, technieken en opleiding. Deze massage kan pijnlijk aanvoelen en stimuleert de aanmaak van collageen in de huid. Via een bindweefselmassage kunnen ook de organen gereguleerd worden.

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een onderdeel van de moderne fysiotherapie, die veel wordt toegepast. Het is een vorm van massage maar verschilt sterk van de klassieke massage. Bij de klassieke massage worden de opperhuid en de spieren bewerkt. Bij bindweefselmassage wordt het onderhuids bindweefsel gemasseerd. Hierdoor kan de fysiotherapeut een aantal orgaanstoornissen reguleren. Het valt onder de reflexzonebehandeling.

Bindweefsel: uitleg

Bindweefsel geeft steun aan en verzorgt de organen. Organen krijgen hun vorm door het bindweefsel. In het bindweefsel lopen bloedvaten en zenuwen die van en naar de organen toeleiden. Het bindweefsel staat dus in nauw contact met de organen. Wanneer organen problemen hebben met hun functie, is dit te zien aan het bindweefsel en de bijbehorende huidzone.

Wanneer een bepaalde orgaan niet naar behoren functioneert of beschadigd is, wordt er een prikkel via de zenuwen afgegeven. Deze prikkel kan in een ander deel van het lichaam terecht komen. Het meest bekende is dat pijn aan het hart uitstraalt naar de linkerarm.

Massage gezicht

Bindweefselmassage in het gezicht laat de conditie van de huid verbeteren. Rimpels verminderen en de huid voelt gladder aan en heeft een glans. Ook littekens kunnen verminderd worden. Soms bevinden zich in het gezicht vochtophopingen, deze worden ook verholpen door middel van deze massage.

Een bindweefselmassage houdt in dat het gehele gezicht en de nek eerst met een olie wordt ingemasseerd. Daarna begint de werkelijke massage: er wordt aan de huid getrokken en erin gekneed of tegenaan geduwd, in een bepaalde richting. Het beste resultaat wordt bereikt wanneer de massage zes tot twaalf maal herhaald wordt. Dit is mede afhankelijk van de problemen die de patiënt ondervindt. Een bindweefselmassage aan het gezicht kan in het begin pijnlijk aanvoelen, later went men hier wel aan.

Massage buik

Een bindweefselmassage aan de buik zorgt ervoor dat cellulitis en striae verdwijnt, ook vet verdwijnt er sneller mee. De huid voelt na een aantal massage strakker aan. Hoewel het voor striae minder goed werkt, valt striae wel minder op door de strakkere huid. Een bindweefselmassage aan de buik kan vrij pijnlijk aanvoelen. De huid wordt omhoog getrokken en flink gemasseerd en gekneed. Dit gebeurt met een rollende beweging. Dit wordt veelal met de hand gedaan, soms gebruikt men voor de grotere gebieden ook wel een apparaat.

De techniek van bindweefselmassage

Door het rollen en trekken aan de huid wordt het bindweefsel gestimuleerd. Hierdoor wordt de doorbloeding beter en de voedingstoestand naar de organen toe neemt in positieve zin toe. Organen zullen er dus zeker baat bij hebben. De huid zelf wordt aangezet tot de aanmaak van collageen.

Er zijn meerdere vormen van bindweefselmassage, waarbij de therapeut de huid oprekt, rolt of met zijn vingertoppen trekjes geeft in de huid. In alle gevallen kan de patiënt een scherp snijdend gevoel waarnemen, dat als pijnlijk kan worden ervaren. Wanneer de behandeling pijnloos is, wordt de techniek niet goed toegepast. Ook therapeuten die beweren de behandelingen pijnloos uit te zullen voeren, gebruiken een verkeerde techniek. De pijn wordt met de tijd wel wat minder, deels door gewenning en deels door de reactie van de huid en het bindweefsel.

Opleiding

Bindweefselmassage wordt soms als onderdeel van de opleiding sportmassage of fysiotherapie gegeven. Er bestaat ook een losse eenjarige opleiding voor bindweefselmassage. Deze opleiding gaat dieper in op de massagetechnieken. En vooropleiding is niet vereist, tenzij men alleen het laatste gedeelte van de opleiding wil volgen, dan moeten eerdere modules wel gevolgd zijn.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BBB: buik, billen en benen: huidverzorgingBBB: buik, billen en benen: huidverzorgingHet probleemgebied voor veel vrouwen zijn de billen, de buik en de benen. Vet kan zich makkelijk ophopen en het is een g…
Cellu M6 - Endermologie / Lipomassage / RolmassageEén van de bekendste methodes om cellulitis te verwijderen is endermologie. Via een LPG-toestel dat Cellu M6 heet, wordt…
Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benenRode vouwlijnen zijn vervelend en ongewenst. Veel mensen kampen met deze lijnen en willen er graag zo snel mogelijk van…
Alles over striaeStriae is ook wel een ander woord voor groeistrepen. Het ontstaat als vaak in de puberteit, door veel trainen of door ee…

Aura in relatie tot ReikiEen aura is een energieveld waarmee elk mens en ieder levend wezen omgeven is. De aura is een trillend krachtveld waarin…
Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Kruidengeneeskunde: mirre (commiphora molmol)Mirre is een onopvallende krachtige genezer in de kruidengeneeskunde. Mirre, ook wel myrrhe genoemd, wordt met name gebr…
Bronnen en referenties
  • http://www.centrumtevree.nl/vreeling.htm
Reactie

Tanja Meijers, 16-05-2013
Hi,
Ik ben geinteresseerd in een gezichtsbindweefsel massage opleiding in de regio Amsterdam. Ik woon in het buitenland maar ben op dit moment in Amstelveen t/m 5 juni. Hebben jullie toevallig een cursus in deze tijd. zoniet kennen jullie iemand die dat wel kan? b.v.d. Tanja Reactie infoteur, 16-05-2013
Probeer de plaatselijke salons eens, deze hebben hier vaak meer zicht op. Dit houden wij niet bij. Succes.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.