Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benen

Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benen Rode vouwlijnen zijn vervelend en ongewenst. Veel mensen kampen met deze lijnen en willen er graag zo snel mogelijk van af. Rode vouwlijnen en striae zijn niet aan elkaar gelijk. Rode vouwlijnen vindt men vaak op de buik net boven de navel en striae is vaak ontstaan door te snelle groei en bevindt zich daarom vaak bij de benen, onderbuik en schouders. Ongemakkelijke situaties kunnen zich snel voordoen wanneer de lijnen zichtbaar worden. Hoe gaan we om met rode vouwlijnen, paarse striae lijnen en andere lelijke vouwen?

Rode vouwlijnen

Een belangrijk verschil tussen vouwlijnen en striae is de plek waar het ontstaat. Vouwlijnen (of strepen) hebben veel mensen op de buik. De vouwlijnen ontstaat doordat de buik (net boven de navel) tijdens het zitten zich in een constante vouw bevindt. Een vouwlijn is in principe volstrekt normaal. Mensen kunnen zich echter wel storen aan de rode vouwlijn. Met name tijdens de zomer periodes en wanneer men zich ontbloot kan er een gevoel van schaamte optreden. De vouwlijnen zijn bij veel Nederlanders namelijk rood van kleur.

Schaamte door rode vouwlijnen op de buik

Waarom krijgt de één wel vouwlijnen en de ander niet? Let vooral goed op de huidskleur van mensen. Wie van zichzelf behoorlijk wit van kleur is heeft ook sneller te kampen met rode vouwlijnen. De lijnen zijn simpel weg beter zichtbaar op een witte huid. Als je de rode vouwlijnen minder zichtbaar wilt maken moet je de huid bruiner maken door bijvoorbeeld te gaan zonnen of onder de zonnebank te gaan. Een bruinere huid heeft minder last van rode vouwlijnen. Je kunt ook denken aan je zitpositie. Een kromme rug bevordert de vorming van een vouwlijn.

Striae en lijnen

Een ander type lijn zijn de striae lijnen. Deze lijnen zijn dus geen vouwlijnen. De striae lijnen ontwikkelen zich vooral wanneer men te snel is gegroeid. Dit kan zowel in de lengte (groeispurt) als in de breedte (snel aankomen). De striae lijnen zijn vaak rood tot paars van kleur. Later worden de lijnen vaak wit. De lijnen ontstaan doordat het bindweefsel dat zich onder huid bevindt beschadigd is geraakt.

Wie krijgt striae?

Niet iedereen krijgt automatisch striae tijdens het groeien. Vooral jongeren die enorm snel zijn gegroeid in de puberteit kampen met deze strepen. De strepen zijn vooral goed zichtbaar op de dijbenen en bovenarmen/schouders. Jongeren kunnen zo snel groeien dat het bindweefsel het niet bij kan houden. Men groeit letterlijk uit zín voegen. Ook wanneer je enorm veel eet in een korte tijd en dus enorm aankomt kan men striae lijnen ontwikkelen.

Obesitas, bodybuilding en striae

Door een te snelle groei in lichaamsgewicht (vet) moet de huid zich sneller uitrekken dan het kan. De huid ontwikkelt striae lijnen. Ook wanneer men extensief aan bodybuilding doet kan men deze paarse tot rode lijnen ontwikkelen. Snel groeien, of het nou in spier of in vet is, kan dus leiden tot straie lijnen.

Zwangerschap en striae

Overgewicht in vet en spier kan dus leiden tot striae lijnen. Hoe zit het dan met de zwangerschap? Ook de zwangerschap doet vaak niet veel goed met je buik. De enorm snelle groei van je buik zorgt vaak voor lelijke strepen. De buik is echter wel elastisch en zal niet direct paarse tot rode lijnen creëren. Als er striae strepen ontwikkelen ziet men dat vaak aan de zijkant van de buik.

Wat te doen tegen striae en rode vouwlijnen

Zoals gezegd kun je tegen rode vouwlijnen niet heel veel doen. Het enige wat je kan doen is jezelf bruiner maken zodat de lijnen minder opvallen. Als je een normaal en gezond gewicht hebt heeft afvallen of aankomen geen effect als het om het verminderen van de rode vouwlijnen gaat. Striae lijnen kun je voorkomen. Zorg ervoor dat je niet te snel aankomt als je bijvoorbeeld aan bodybuilding doet. Ook wanneer je te snel in vet aankomt is het verstandig om te gaan diëten.
© 2012 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Striae. Ontstaan, behandelen en voorkomen!Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae, ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Maar ook andere…
Striae in de huid voorkomen of verwijderen?Striae in de huid voorkomen of verwijderen?Striae is een veel voorkomend probleem. Striae wordt vaak omschreven als strepen in de huid. Striae komt regelmatig voor…
Striae is te behandelen met microdermabrassieStriae is te behandelen met microdermabrassieVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met striae. Er verschijnen streepjes op de huid die niet verdwijne…
Alles over striaeStriae is ook wel een ander woord voor groeistrepen. Het ontstaat als vaak in de puberteit, door veel trainen of door ee…

Narcolepsie patiënten slapen slechtNarcolepsie patiënten slapen slechtHet idee dat iemand spontaan in slaap valt midden op de dag, op zijn werk of in de supermarkt, wekt bij sommigen de lach…
Hartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkendHartklacht of hartinfarct bij vrouwen soms te laat herkendVaak wordt gedacht dat hart- en vaatziekten typisch mannenklachten zijn. Dit is echter onjuist. In Nederland overlijden…
Bronnen en referenties
  • http://gezondst.blogspot.nl/2012/06/lelijke-rode-strepen-op-mijn-benen-en.html

Reageer op het artikel "Rode vouwlijnen en striae: paarse lijnen op buik en benen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kropslavinken
Gepubliceerd: 21-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!