10 Tips om je dromen beter te onthouden

10 Tips om je dromen beter te onthouden Iedereen droomt elke nacht. En elke droom heeft een betekenis, een speciale boodschap uit je onbewuste. Een droom kan je wijzen op bepaalde dingen of je leven een andere kant opsturen. Een droom kan je zelfs waarschuwen voor gevaar of de bron zijn van heerlijke inspiratie. Daarom is het jammer wanneer je je droom vergeet maar onthouden is nog niet zo eenvoudig. Maar je kunt jezelf oefenen in het onthouden van trouwen. Ik ken een aantal die, mij in ieder geval, snel resultaat opleveren.

Tip 1: Zorg voor een gezonde nachtrust

Het klinkt als een open deur maar het is wel degelijk een absolute voorwaarde om je dromen te kunnen onthouden: een gezonde, rustige nachtrust.
  • Zorg dat je voldoende tijd hebt om te slapen
  • Zorg dat je vanbinnen rustig bent. Zet je zorgen van overdag zoveel mogelijk van je af. Meditatie kan je daarbij helpen
  • Zorg dat je niet teveel afleiding om je heen hebt (televisie, boeken, eten)
  • Zorg voor een frisse, goed geventileerde slaapkamer
  • Kijk geen spannende films, lees geen spannende boeken en luister niet naar heftige muziek voor je naar bed gaat. Met een ontspannend muziekje of een paar bladzijden lezen in een lekker boek voor het slapengaan, is natuurlijk niets mis.
  • Ga niet met een volle buik slapen. Voedsel dat je vlak voor je gaat slapen eet, verteert nauwelijks. Het ligt daardoor zwaar op de maag en kan makkelijk je slaap en/ of je dromen verstoren.

Tip 2: Wees gemotiveerd

Je moet je dromen belangrijk genoeg vinden om ze te onthouden, anders vergeet je ze gegarandeerd. Ook moet je bereid zijn voor het opstaan de tijd te nemen om met je dromen bezig te zijn. Tot slot is het belangrijk dat je de moed hebt om je dromen én wat ze je willen vertellen onder ogen te zien, het kan soms best eng en confronterend zijn.

Tip 3: Leg pen en papier bij het bed

Leg voor je gaat slapen pen en papier naast je bed. Zo kun je zodra je wakker wordt meteen je indrukken van de droom noteren. Ook zorgt het voor extra motivatie: door pen en papier neer te leggen, neem je jezelf bewust voor tenminste één droom te onthouden.
Op het papier kun je de namen van de acht belangrijkste mensen in je leven schrijven. Wanneer je wakker wordt en deze lijst doorneemt kan het zijn dat de droom je weer te binnen schiet: ‘O, ja. Ik heb inderdaad van Jan gedroomd.’ Vergeet je ouders niet op de lijst te zetten. Ook al spelen ze geen rol meer in je leven of zijn ze overleden, mensen blijken vaak over hun ouders dromen.

Tip 4: Gebruik geen alcohol of slaapmiddelen

Alcohol en drugs beïnvloeden de slaap. Daarbij verhinderen ze het onthouden van dromen. Door het gebruik van slaapmiddelen veranderen je dromen. Misschien een goede motivatie om met behulp van de huisarts wat te minderen?

Tip 5: Niet bewegen na het wakker worden

Wanneer je wakker wordt, blijf dan in dezelfde houding met gesloten ogen liggen. Beweeg je je, ook als is het maar van je zij naar je rug of alleen je arm om de wekker uit te zetten, dan vervliegt je droom. Vaak herinner je alleen het slot van een droom. Blijf je rustig liggen dan komt de droom vaak in omgekeerde volgorde langzaam bij je terug.

Tip 6: Gun jezelf de tijd

Gun jezelf de tijd om direct nadat je wakker wordt even te blijven liggen en de inhoud van de droom goed tot je door te laten dringen. Schenk ook aandacht aan hoe je je voelde toen je uit je droom ontwaakte. Dat gevoel kan nieuwe herinneringen aan je droom doen bovenkomen. Doe dan pas het licht aan en schrijf je droom op.

Tip 7: Programmeer jezelf

Een factor die je het opvolgen van de twee voorgaande tips zeer moeilijk maakt is de wekker. Wanneer je wakker wordt van de wekker is het bijna onmogelijk om je droombeelden bij je te houden. Probeer daarom voor de wekker gaat wakker te worden. Dit lukt het best als je elke dag ongeveer om dezelfde tijd naar bed gaat en om dezelfde tijd opstaat. Je kunt jezelf ook programmeren door vlak voor je in slaap valt tegen jezelf te herhalen: ‘Ik word morgen vijf minuten voor de wekker gaat wakker en ik zal me mijn droom herinneren.’ Klinkt misschien een beetje raar maar helpt gegarandeerd!

Tip 8: Doe details niet af als onbelangrijk

Soms word je wakker en herinner je alleen nog maar een flard of fragment van een droom. Soms is je droom heel kort of heel triviaal. Je hebt dan de neiging de droom (of het fragment) af te doen als onbelangrijk en het niet op te schrijven. Dit is jammer. Een heel alledaagse droom kan ons heel veel vertellen en een detail is vaak de ingang om je meer van de droom te herinneren. Het detail is sowieso belangrijk waarom zou je hem anders onthouden?

Tip 9: Noteer je dromen zodra je ze herinnert

Wanneer je je droom herinnert, neem dan direct de tijd om hem op te schrijven. Denk je: ‘Ik weet wat ik gedroomd heb, ik neem een lekkere douche en dan schrijf ik hem op’, dan verlies je onherroepelijk delen van de droom.

Tip 10: Houd een droomdagboek bij

Schaf een schrift of iets dergelijks aan waarin je op een rustig moment op de dag je aantekeningen uitwerkt. Dit is ook het moment waarop je de betekenis van je dromen probeert de achterhalen, het moment waarop je je dromen uitlegt. Wanneer je langere tijd een droomdagboek bijhoudt zie je dat bepaalde elementen en symbolen steeds terugkeren in je dromen. Dit is belangrijke informatie! Wanneer je overdag ook regelmatig bezig bent met je dromen, onthoud je ze beter.

Tot slot

Ik heb me in dit artikel beperkt tot tips voor het onthouden van je dromen. Er zijn veel boeken verschenen die je kunnen helpen bij het uitleggen van je dromen. Je eigen intuïte en kijk op de wereld spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Ook op internet is een keur aan informatie te vinden over droomuitleg. Ik wens je veel succes én plezier met je dromen en vergeet niet wat er in de talmud staat: ‘Een niet-begrepen droom is als een ongeopende brief.'
© 2011 - 2025 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…

Koesteren we onze geluksmomenten wel?Koesteren we onze geluksmomenten wel?Als je in een "graaicultuur" leeft, en we kunnen nu eenmaal niet ontkennen dat dit de huidige toestand voor veel mensen…
Een moment ontspannenEen moment ontspannenIedereen kent het wel, je bent druk op je werk, in de klas, thuis met kinderen geweest en dan moet de avond nog beginnen…
Bronnen en referenties
  • www. droominfo.nl
  • 'Dromen zijn goud waard' geschreven door Karin de Korte-Munk
Alba (70 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.