Koesteren we onze geluksmomenten wel?

Koesteren we onze geluksmomenten wel? Als je in een "graaicultuur" leeft, en we kunnen nu eenmaal niet ontkennen dat dit de huidige toestand voor veel mensen (nog steeds) grofweg weergeeft, hebben we ook wat moeite om het goede en prettige te koesteren. Immers, het kan niet op met wat we de buitenkant noemen en we willen iedere keer meer en beter. Van binnen genieten van de momenten, is soms ver te zoeken en pas als het economische minder gaat, gaan we op zoek naar onszelf wat ons echt bezighoudt, willen we onze natuurlijke persoon ontplooien etc.

De spiegel!

Waarom wachten we tot het economisch minder gaat om tot onszelf te komen en op zoek te gaan naar wat ons echt raakt. Is het de kwetsbare kant opzoeken om toch een soort zekerheid te kweken, je zekerder te voelen of saamhorigheid te zoeken (want als het je financieel slechter gaat is het "samen gevoel" wel zo prettig, het geeft geborgenheid) of wat nog meer een persoonlijke reden kan zijn. Het beseffen wat je bezighoudt om je nu hierin te verdiepen is al een eerste stap.

Kijk eens naar jezelf

Wat de reden ook is, het neemt niet weg dat het wel een moment is om eens goed naar jezelf te kijken en te constateren wat je echt ziet, voelt en hoe je in het leven staat versus hoe je in het leven wilt staan. Heb je meegedaan aan het graaien en "ten kosten van..." carrière gemaakt en dus veel geld verdient? Veel geld waar je de buitenwereld mee wist te imponeren, maar waar je innerlijk niet veel rijker door geworden bent.
Maar gegeven het feit dat de maatschappij nog steeds is ingericht op succesvol zijn = veel geld verdienen, gaat de massa hier wel in mee. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan om de tegenstand te kunnen weerstaan. Immers, termen als “soft” “zweverig” of “alternatief” typeren hoe de menigte denkt over een dergelijk proces.

Voelen

Als je dan toch zover bent om die stap te zetten, zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen in het proces. Een eenvoudige en beproefde methode is het zoeken en herbeleven van je geluksmomenten. Hoe werkt het?

Je geluksmomenten

Van belang is of je geluksmomenten, en iedereen heeft die in meer of mindere mate, alleen of met iemand wilt herbeleven. Zijn er bijvoorbeeld momenten die je nog eens nadrukkelijk met je partner wilt herbeleven of zaken uit je jeugd met je ouders (als deze nog leven) broers of zussen of wellicht een jeugdvriend(in).

Kortom, bepaal de geluksmomenten en maak de keuze of je het alleen gaat doen of met één of meerdere mensen. Daarbij gesteld dat je het ook prima alleen kunt doen, want een geluksmoment herbeleven is niet alleen er over praten. Een geluksmoment is het met name voelen. Voel opnieuw wat het met je deed toen dat geluksmoment zich afspeelde en waar kwam dat gevoel vandaan. Wat heeft het met je gedaan en wat waren de gevolgen (gevoelsmatig).

Rust

Om een geluksmoment te herbeleven, alleen of met meerdere mensen, is het goed een rustige ruimte op te zoeken. Aangezien je een soms diepliggend gevoel naar boven haalt, is concentratie belangrijk. Meestal werkt het het beste als je daarvoor een ruimte neemt die rustig is en waar geen afleiding is in geluid of beeld. Zacht licht kan hier bijvoorbeeld bij helpen.

Haal het moment op je netvlies en begin bij het begin:
  • Wat was de aanleiding?
  • Hoe startte het proces? (wat was de impact voor je in het begin?)
  • Wat gebeurde er vervolgens?
  • Hoe reageerde mensen daarop?
  • Wat voelde jijzelf? (probeer direct dat gevoel op nieuw binnen te laten komen)
  • Hoe eindigde het proces? (wat voelde je daarbij?)
  • Wat ben je er als mens rijker door geworden?
  • Heeft het verder nog impact gehad?

Probeer bij ieder moment een gevoel te krijgen, lach als je wilt lachen en als iets even een traan oplevert, moet dat ook kunnen. Waar het om gaat is het gevoel dat dat geluksmoment oproept. Je komt zo dichterbij je eigen gevoel, wat weer goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot

Het herbeleven van deze momenten geeft een lekker gevoel en helpt je ook in het nu. Bovendien wat beter dan meer positiviteit de wereld in brengen en het zelf ook zo te ervaren. Levert het direct geld op? Nee, maar geld is immers slechts een ruilmiddel.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Wat is geluk en wat doet geluk?Wat is geluk en wat doet geluk?Geluk is iets wat men te leen heeft. Het is iets wat we kortdurend en langdurend kunnen ervaren. Geluk is iets wat de me…
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Wat is gelukkig zijn?Wat is gelukkig zijn?“Geluk”, een woord wat zo gewoon gevonden wordt en waar zo moeilijk antwoord op gegeven kan worden als er naar gevraagd…

Ontspan met behulp van meditatieOntspan met behulp van meditatieMet drukke werkzaamheden is regelmatig ontspannen belangrijk. Gelukkig realiseren we ons dit meer en meer. Maar niet all…
10 Tips om je dromen beter te onthouden10 Tips om je dromen beter te onthoudenIedereen droomt elke nacht. En elke droom heeft een betekenis, een speciale boodschap uit je onbewuste. Een droom kan je…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 04-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.