Wat is geluk en wat doet geluk?

Wat is geluk en wat doet geluk? Geluk is iets wat men te leen heeft. Het is iets wat we kortdurend en langdurend kunnen ervaren. Geluk is iets wat de mens nodig heeft. Al is het maar een ver doel waar men naartoe aan het werken is. De ene mens is sneller gelukkig dan de ander, maar geluk kan ook tevredenheid zijn.

Waren we vroeger gelukkiger?

Vroeger was er bijna bij de geboorte al bepaald wat er met iemand ging gebeuren. Daar komt ook de gezegde; "als je voor een dubbeltje wordt geboren, wordt je nooit een kwartje" vandaan. Deze gezegde wilt eigenlijk zeggen dat wat u ook doet, als u in een lage stand geboren bent komt u nooit in de hoge stand. De mensen hadden destijds wel iets om aan vast te houden. Heel veel mensen waren gelovig en hadden dan ook het vooruitzicht dat in het hiernamaals alles beter zou worden. Dit betekend niet dat mensen destijds veel gelukkiger waren, maar wel dat het moeilijker was om een eigen draai aan geluk te geven.
Tegenwoordig liggen de rangen en standen niet meer vast bij de geboorte. Iedereen zal nu voor zichzelf uit moeten zoeken hoe hij/zij gelukkig kan zijn of worden.

Iedereen werkt aan geluk, maar zorg dat dit niet in ongeluk verandert

Hoewel er geen vast recept is voor geluk is eigenlijk iedereen er altijd wel mee bezig. Het gelukkig zijn is voor de meeste mensen een drijfveer voor alles wat ze doen. Het streven naar geluk maakt dat men dingen kan verdragen en blijft doorgaan tot er een doel bereikt is. Zo zal men het leren van huiswerk niet altijd leuk vinden, maar men gaat er toch mee door om bijvoorbeeld uiteindelijk een diploma te halen wat dan uiteindelijk wellicht weer voor uw toekomstige baan zal zorgen.
Echter door alle keuzes die we tegenwoordig zelf moeten maken en de drang om gelukkig te zijn komen mensen soms in een burn out terecht. Ze doen zo hun best in het leven om gelukkig te zijn of om andere gelukkig te maken dat het eigenlijk te veel wordt of hun beeld van geluk is zo groots dat men de kleine dingen waarvan een mens gelukkig kan worden niet meer in ziet.
Sommige mensen voelen zich goed na iets gegeten te hebben. Men wil zich graag gelukkig voelen met het gevolg dat men blijft eten. Uiteindelijk zijn deze mensen door overgewicht ook weer ongelukkig wat maakt dat ze steeds meer eetmomenten maken om kleine geluksmomenten te voelen. Zo kan de wil om gelukkig te zijn de verkeerde weg in slaan.

Kort geluk en lang geluk

Er zijn twee soorten geluk een kortdurend geluk wat ook wel een geluksmoment wordt genoemd en langdurig geluk. Kortdurend geluk komt bijvoorbeeld vrij bij het sporten of bij het zien van iemand die men lang heeft gemist of bij een mooi uitzicht. Op dit soort geluksmomenten maakt het lichaam ook endorfine aan. Dit is een stofje waardoor men een lekker en gelukkig gevoel ervaart. Deze geluksmomenten kan men dan ook zelf opzoeken door onder andere te reizen, sporten of door muziek te maken of luisteren.
Langdurig geluk is eigenlijk een tevreden gevoel over wat men doet en heeft bereikt. Een tevreden gevoel kan bijvoorbeeld voortkomen door vrienden, een relatie, een baan, een huis, een goede gezondheid en nog veel meer. Dit zijn dingen waar men misschien niet elke dag aan zal denken, maar wat wel zorgt voor een tevreden gevoel. Dit langdurige geluk kan soms echter ook overslaan in een sleur. Het is daarom van belang om het langdurig geluk af en toe te voorzien van kortdurend geluk. Verander bijvoorbeeld eens het interieur in huis, kijk of u een andere functie op u werk kunt krijgen of ga spontaan een dag op pad met z'n tweeën.

Gelukkig zijn is meer waard dan geld

Geld maakt meestal niet gelukkig, tijd om leuke dingen te doen bijvoorbeeld wel. In Bhutan(een land in Azie) wordt de welvaart dan ook niet afgelezen aan het geld maar aan het Bruto Nationaal Geluk. Er kan natuurlijk niet constant gevraagd worden aan mensen hoe gelukkig ze zijn, maar bij belangrijke beslissingen wordt er eerst nagedacht of het ook goed is burgers en niet alleen of het goed is voor de inkomsten. Andere landen meten hun welvaart af aan het Bruto Nationaal Product. Dit is het totale inkomen van de mensen uit het land. Hiermee wordt gekeken hoe rijk of arm een lang is. Daarmee is Bhutan helaas wel een van de minst ontwikkelde en armste landen ter wereld, maar dit betekend dus niet gelijk dat de mensen er ook allemaal ongelukkig zijn.

Wie is er gelukkig?

Buitenom langdurend en kortdurend geluk zijn er ook nog twee soorten mensen te onderscheiden. Er zijn mensen die over het algemeen tevreden zijn deze mensen ervaren vaak minder extreem geluk, maar zijn ook bijna nooit extreem ongelukkig. Er zijn ook mensen die extreme geluksmomenten beleven, deze mensen beleven vaak wel ook hele ongelukkige momenten. Het gaat meer in pieken en dalen. Mensen die een periode van ongeluk hebben ervaren komen er na een tijd vaak wel achter wat nou echt de moeite waard is in het leven. Het gevoel van mooier en beter te moeten zijn dan andere kan vervagen en men kan zich makkelijker gelukkig gaan voelen om kleine dingen die men bijvoorbeeld al heeft. Verdriet kan ervoor zorgen dat geluk laagdrempeliger en makkelijker te bereiken wordt.
Geluk zit ook in aanleg en is deels genetisch bepaald. Sommige mensen zullen dus makkelijker geluk ervaren en tevredener zijn dan andere mensen.

Tips voor geluk

  • Door zelf dingen te bedenken die men wilt bereiken kan men zelf ook aan geluk werken. Het kan wellicht maanden of jaren duren voor u iets van de lijst af kunt strepen, maar zo'n to-do lijst zorgt wel dat u met geluk bezig bent.
  • Lachen werkt ontspannend en ook daarbij komt het geluksstofje endorfine vrij. Zelfs neplachen werkt. Hoewel het voor uw gevoel niet echt is reageert uw lichaam hetzelfde als bij het echte lachen. U zult zich zelfs na neplachen toch wat gelukkiger kunnen voelen.
  • Nederland staat op een vijftiende plaats qua hoe gelukkig mensen zijn. Denemarken staat op nummer een in de lijst. Hoewel het tijd nodig zal hebben om u thuis te voelen in een ander land zou het zomaar kunnen dat u daar ook meer geluk zult vinden.
  • Maak andere mensen gelukkig. Door iets goeds te doen voor andere of door andere complimentjes te geven zult u merken dat u zelf ook gelukkiger wordt. Je kunt op die manier geluk delen.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…
Tips om gelukkiger te wordenTips om gelukkiger te wordenBijna iedereen ervaart het gevoel wel eens gelukkig te zijn. Net zoals allerlei andere emoties zoals boosheid of verdrie…

Haloperidol is een medicijn wat hoort tot de antipsychoticaHaloperidol is een medicijn wat hoort tot de antipsychoticaHaloperidol is een geneesmiddel wat al sedert 1959 veelvuldig wordt voorgeschreven aan patiënten die last hebben van psy…
Wat is muziektherapie?Wat is muziektherapie?Muziektherapie is een vakgebied dat nog maar weinig bekendheid betreft binnen de hulpverlening, maar langzaam leert men…
Bronnen en referenties
  • www.gelukkiggeluk.nl
  • Quest
  • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.