Loopmeditatie, geeft je geest de ruimte
Dat je geest actief is als je aan het mediteren bent, mag zo langzamerhand wel bekend zijn. Maar je kunt er ook lichamelijk actief mee zijn in je geheel eigen tempo. Deze vorm wordt steeds populairder en vanwege deze dubbele activiteit die toch heel ontspannend is, tijd om er wat meer aandacht aan te schenken.
Mediteren
Mediteren is van alle tijd, eeuwen geleden werd er al gemediteerd en het is in de moderne geschiedenis lang in de “zweverige” hoek gezet. Onterecht, want mediteren is of kan gewoon een onderdeel van het leven zijn. Zeker als tegenwicht ten opzichten van ons drukke westerse bestaan is zo nu en dan tot jezelf komen in de vorm van meditatie, geen overbodige luxe.
Zelfreflectie of rust
De een zal het meditatiemoment gebruiken om het drukke bestaan even achter zich te laten en de rust op te zoeken. Terwijl de ander het meditatiemoment gebruikt voor een soort zelfreflectie. De dag de revue laten passeren achter je oogleden, kan heel verhelderend zijn. Maar als je even helemaal niets wil, en dus ook niet wil denken, focus je je geest op je ademhaling en laat eventuele gedachten als wolken aan je voorbij trekken. Je ademhaling volgen is rustgevend, en langzaam laat je alles los.
Loopmeditatie
Hoewel lopend mediteren niet nieuw is, het gaat in de verhalen als terug tot Boeddha, is het geen algemeen goed als we denken aan meditatiemomenten. Toch kan het meditatiemoment al wandelend extra verhelderend werken.
Hoe werkt het?
Strikt genomen is het heel eenvoudig. Zoek een rustige voor jouw mooie omgeving uit. Dit kan de kust zijn, maar ook midden in de bossen of een open vlakte. Het gaat erom dat het een voor jouw prettige omgeving betreft. Ga vervolgens wandelen en dan net in een iets rustiger tempo dan je normaal loopt en richt je op je voeten. Niet voorzichtig gaan lopen, maar normale stappen en wikkel je voeten goed af. Zorg dat je hele voet de grond goed raakt en volg je rustige tempo voet voor voet voor voet….
Als dit als vanuit een automatisme gaat verleg je je focus in alle rust naar de omgeving. Voel van binnen uit wat je ziet, bekijk alles … je focus zal al snel op detailniveau gaan. Gebruik als het ware al je zintuigen om de omgeving in je op te nemen. Gegarandeerd dat je enig moment dingen gaat zien, die je eerder niet gezien hebt. Ook al is het een voor jouw bekende omgeving.
Loopritme
Als je je zo richt op je omgeving ga je er enig moment als het ware in op en zullen alle andere gedachten automatisch verdwijnen. En daar gaat het nu net over. Als je je volledig op je omgeving richt, zal je enig moment ervaren dat je looptempo zich voegt naar je ademhaling. Je gaat in een ritme vooruit en dit gaat eigenlijk als vanzelfsprekend. Dat is dat het beste loopritme voor jou.
Dat maakt ook dat je niet een gewone wandeling met vrienden of familie moet gebruiken om tot meditatie over te gaan. Want ieder heeft zijn eigen ritme en je automatisch aanpassen aan de ander, maakt dat het niet werkt zoals het zou moeten werken.
Geen tijd
Veel mensen gunnen zich geen tijd voor iets dergelijks, maar inmiddels heeft Amerikaans onderzoek uitgewezen dat je een inspiratieloze ruimte als bijvoorbeeld een parkeergarage als kan werken voor loopmeditatie. Natuurlijk is het anders dan die mooie natuurlijke ruimte, maar ook ineen parkeergarage kan je je focussen op de details in deze ruimte. De specifieke auto’s met de kenmerken van deze auto’s, maar ook de reclameborden in de parkeergarage of het heldere of soms juist diffuse licht. Alles kan werken als je de volgorde aanhoudt zoals eerder beschreven. Geen tijd is eigenlijk geen reden meer om het niet te doen.
Tot slot
Ook als je normaal niet mediteert, kan dit net die toegevoegde waarde voor je zijn. Het is weinig traditioneel mediteren en zal ook minder snel dit predikaat krijgen … voor wie gevoelig is voor wat andere mensen denken en zeggen.