Is mediteren onzinnig?

Is mediteren onzinnig? Behalve dat iedereen dit voor zichzelf uitmaakt, kan mediteren je veel opleveren. Mediteren kent nogal wat misverstanden, mogelijk mede door de onbekendheid. Maar misverstanden zijn er om uit de weg te ruimen en dus tijd om wat zaken te verduidelijken.

Mediteren kan niet iedereen

Een van de meest hardnekkige misverstanden is dat niet iedereen kan mediteren en dit is niet waar. Je moet er wel aan toe zijn, want mediteren wil zeggen concentreren en je geest het werk laten doen. Mediteren is immers niet meer of minder dan stil zitten, uiterste concentratie betrachten en goed diep ademhalen. Meestal begin je door je concentratie op je ademhaling te leggen, wat meteen een mooi begin is voor een goede concentratie.

Maar strikt genomen is mediteren je basis zoeken van degene die je bent en niet degene die je denkt te moeten zijn (dat is meer de buitenkant). Als je tot je authenticiteit komt, ga je je langzaam prettiger in je vel voelen, kom je tot de essentie van zaken en maak je je niet meer zo druk om de “buitenkant van het leven”. Daarmee niet gezegd dat je afvlakt, maar wel dat je tot de kern van zaken kunt komen. Waar het echt over gaat.

Problemen met mediteren

Daarmee komen we ook tot een “probleem” bij het mediteren. Want door de drukte en de onrust om ons heen, komen we vaak niet tot de kern. Geven we onszelf er geen tijd voor (iedereen is immers druk druk druk) en verstoppen langzaam ons lichaam.

Mediteren kost te veel tijd

En om dan maar meteen het bovenstaande bij de kop te pakken … we hebben geen tijd voor mediteren, want het kost veel tijd. En dat is niet waar. Je mediteert zoveel en zo weinig als je zelf wil. Het gaat om de kwaliteit niet om de kwantiteit.
Maar het ruimt issues in de geest ook op, dus per saldo heb je in je slaap minder te verwerken. Als je iedere dag 10 tot 15 minuten gaat zitten, kan je een aantal zaken de revue laten passeren en een plekje geven. Het houdt je immers niet meer bezig en je kunt je focussen op andere zaken in het leven. Het komt er op neer dat je effectiever bent. Je kunt zo’n meditatiemoment ook rustig vaker op een dag doen. Al is het maar, omdat een rustmoment in een druk bestaan goed is voor lichaam en geest.

Mediteren is zweverig "gedoe"

Ook zo’n veel gehoorde kreet, mediteren is zweverig. Niets is echter minder waar, want door te mediteren verhoog je je concentratie en vanuit die concentratie kijk je vanuit de derde persoon naar zaken die de revue zijn gepasseerd. Je bent ergens emotioneel over geweest en van een afstand kun je kijken naar je eigen emoties. Net zoals ingesleten gewoontes en (on)hebbelijkheden. Door er van een afstand naar te kijken, maak je het relativeren gemakkelijker. Het maakt de weg naar de realiteit in de persoon die je echt bent een stuk gemakkelijker.
Breng er gerust ook wat humor in, want je mag best lachen om jezelf.

Mediteren is eng

Sommige mensen zullen het inderdaad eng vinden, maar bedenk eerst wat je denkt dat er eng aan is. Feitelijk is het niet eng, maar als je het zo voelt zal je toch eerst de angel er uit moeten halen. Sommige mensen denken dat je van alles gaat zien en voelen, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Bij sommige mensen is dat overigens inderdaad wel het geval, maar feitelijk is het niets meer of minder dan diep in jezelf gaan. En eerlijk gezegd is het vreemd als je angst heb voor jezelf. Als dat het geval is, is er echter iets anders aan de hand, dan dat mediteren eng is. Dus geen hypnose of iets van die strekking. Puur en alleen de diepte van jezelf zoeken is behalve verhelderend ook rustgevend en verre van eng.

Proberen

Misschien is proberen een mogelijkheid … heel even een momentje proberen om tot jezelf te komen en dan zien in hoeverre dat al of niet “eng” aanvoelt. Even goed gaan zitten, diep ademhalen en voelen hoe de zuurstof door je aderen stroomt. Concentreer je en laat je rustig

Hulp nodig? Een verantwoord adres is www.niiraja.nl

Tot slot

Natuurlijk zijn er altijd mensen die de concentratie (nog) niet op kunnen brengen. Teveel onrust kan een oorzaak zijn, maar besef dat continue grote onrust in je lichaam niet goed voor je lichaam en je geest is. Want onrust om scherp te blijven is een, maar onrust zodat je er niet toe kunt komen om 10 minuten op een dag even alles los te laten gaat dan wel erg ver. Mediteren is niet wazig, eng of vaag … je moet het alleen eerst proberen en oordelen kan altijd nog.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leren mediterenLeren mediterenDoor meditatie leer je een ander deel van jezelf kennen. Er zijn eenvoudige technieken om te leren mediteren en het help…
Mediteren. Waarom zou je?Mediteren. Waarom zou je?Steeds vaker hoor of lees je over mediteren. Maar wat is mediteren nu eigenlijk? Is dat alleen maar weggelegd voor ‘zwev…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…

Loopmeditatie, geeft je geest de ruimteLoopmeditatie, geeft je geest de ruimteDat je geest actief is als je aan het mediteren bent, mag zo langzamerhand wel bekend zijn. Maar je kunt er ook lichamel…
Wat zijn energieslurpers?Wat zijn energieslurpers?Energieslurpers zijn mensen of dingen die energie vreten. Als het even tegen zit, voel je de energie zo uit je lichaam v…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.