Wat zijn energieslurpers?

Wat zijn energieslurpers? Energieslurpers zijn mensen of dingen die energie vreten. Als het even tegen zit, voel je de energie zo uit je lichaam verdwijnen als je in de nabijheid bent van iets of iemand die in de deze categorie valt. Zonde en niet nodig, je hebt het als mens zelf in de hand. En toch handelen we er lang niet altijd naar, terwijl we achteraf wel “zeuren” over vermoeidheid, geen puf meer hebben etc.

Energie

Energie is heel apart, want zonder iets fysieks gedaan te hebben kan je doodmoe zijn en bij enorm veel arbeid kan je nog steeds bruisen van de energie, maar ook doodmoe na een normale nacht slapen of helder en kwiek terwijl je de halve nacht overgeslagen hebt. Je kunt het dus niet duiden in spierkracht, al of niet gedane arbeid etc. Het zit deels in het lichaam, maar ook deels in de geest.

Gezond leven

Natuurlijk spreekt het voor zich dat je een goede basis kunt leggen met gezonde voeding, genoeg slapen en sporten, maar dat is het niet alleen. Gezonde voeding is veel verse groenten en fruit, beperkt suiker en (snelle) koolhydraten en onverzadigde vetten. Slapen is per persoon anders, maar denk wel aan gemiddeld zo’n 7 uur en sporten … tja, dat is ook heel persoonlijk. Maar men adviseert minimaal een half uur per dag. De voorkeur geniet om richting het uur te gaan en denk hierbij aan allerlei soorten lichaamsbeweging.

Energie bij je houden

Gegeven het feit dat er altijd mensen in de omgeving zijn die energie vreten, zijn er wel wat hulpmiddeltjes die je in kunt zetten om je energie min of meer “af te schermen”. Maar begin met het bewustzijnproces rond het afscheid nemen van mensen die energie vreten. In werk kan het niet altijd, maar privé is dat gemakkelijker. Immers, vrienden maar ook familie is leuk om bij te zijn als er energie over en weer gaat. Maar als het doorlopend eenrichtingsverkeer wordt richting een van de mensen in je omgeving, dan is bijna automatisch de persoon die het meest openstaan voor zaken de klos als het gaat om energieverlies.
Alsof de energieslurper er een radar voor heeft. Hij of zij kan om allerlei redenen aan het slurpen zijn, soms zonder het zelf te realiseren, maar als je je energie beter wilt gebruiken, moet je dit proces stoppen.

Eerst jijzelf dan eventueel de slurper helpen!

Als je al die persoon wilt helpen dan is het nog steeds belangrijk om eerst jezelf te beschermen tegen de energieslurper. Dit kan je doen door jezelf af te schermen voor de buitenwereld. Je zintuigen werken dan prima, men kan alleen niet bij je komen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar een veelgebruikte en snel toe te passen is het ei. Denk maar aan Lady Gaga die letterlijk in een ei het toneel op kwam, maar dat is wel de perfecte bescherming. Jij ziet, hoort, voelt en ruikt alles … maar men kan je niet aanraken, alles ketst als het ware af op je schilletje. Visualiseer dat ei om je heen en je beschermt jezelf. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in gedachten een grote beschermende mantel om je heen slaan. Denk aan zo’n grote warme zware mantel die koningen vroegen droegen. Jij voelt niet van die zwaarte, maar het beschermt je wel tegen “aanvallen” van buiten en je persoonlijke energielekken.
Wat een iets andere invalshoek is, is de denkbeeldige cirkel om je heen. Je bedenkt een grote cirkel om je heen met een groot kruis er doorheen. Dit is een oud magisch teken van heelheid.

Oefen het af en toe en ervaar het, want als je het enig moment nodig hebt pakt je geest het als een vanzelfsprekendheid op als er zo’n energieslurper in je buurt is.

Waar zit de irritatie?

Daarnaast is het goed om alert te zijn als er irritatie opkomt. Waar voel je het als eerste in je lichaam en wat doet dat met dat onderdeel van je lichaam. Adem er als het ware naar toe, het is dat gedeelte van je lichaam wat met name energie nodig heeft … anders wordt je weer leeg gevreten. Als je in de gelegenheid bent is het goed om op dat moment even iets fysieks te doen wat ook nog zinvol is. Ben je thuis dan sop je even een raam of de keukenkastjes. Klop even wat kleden uit of veeg te stoep. Op je werk ga je even wat zaken kopiëren die er toch al klaar voor lagen. Ruim even je bureaublad op of mest een lade uit.

De energieslurper helpen

Voorop gesteld dat niet iedereen geholpen wil worden, kan je best een poging doen. Heel humaan. Dit kan echter alleen op het moment dat je jezelf beschermt. Je kunt er tegenin gaan, maar meestal komt dat niet aan. Als je rationeel spreekt over datgene wat er bij de andere partij speelt, voelt deze persoon enig moment ook dat er bij jou geen energie te halen valt. Het kwartje valt dan of niet. Voor veel mensen is het immers een vorm van aandacht en als deze niet omgebogen kan worden naar iets constructiefs, dan zal deze persoon er niet snel mee aan de slag gaan. Als je denkt met de persoon het proces te kunnen keren, dan is een poging altijd goed. Anders … afblijven en bescherm slechts jezelf. Je hebt immers geen verantwoordelijkheid voor de hele wereld, maar wel voor jezelf.

Zorgvuldig met energie

Ben zorgvuldig met je energie en zorg dat je doseert, want als je gewend bent veel energie te verliezen, dan kan je een teveel aan energie hebben zodra je dat proces hebt weten te keren. Doseer dus, want een teveel aan energie, welke je niet kwijt kunt, is ook niet goed. Door wat te ondernemen, zal het teveel aan energie weer wegvloeien en voel je enig moment welk energieniveau het prettigst voelt.

Het lek

  • Als je de grote lijn te pakken hebt, zijn er altijd nog andere momenten dat je energie zomaar weg kan lopen. Mensen die teveel in het verleden leven, ontnemen zichzelf veel energie. Zonde. Het verleden is belangrijk om er van te leren, maar met deze ervaring ga je de toekomst in.
  • Als je op je stoel continue zit te wippen, je benen zittend doorlopend beweegt of je met je handen onbewust aan het trommelen bent, ben je energie aan het lekken. Soms kan het ook betekenen dat je een teveel aan energie hebt en je lichaam het zo probeert kwijt te raken. Maar door in dat geval te gaan sporten, doe je nog iets goeds met je energie.
  • Kauwgom kan ook zo’n energielek zijn. Als je kauwgom heel bewust kauwt voor een frisse adem, je gebit mooi schoon te houden etc. dan is dat prima, maar bedenk zelf eens hoe vaak je niet zonder gedachten kauwgom kauwt. Dat gedachteloze kauwen kost je energie.

Tot slot

Energie genoeg … maar houd het bij je, doseer het en gebruik het optimaal. Energie is kostbaar en van jou!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaar jij je energie?Spaar jij je energie?Energiebesparing is aan de orde van de dag, maar dan hebben we het eigenlijk altijd over onze “externe” energie en niet…
Afvallen door beweging, zonder te sportenAfvallen door beweging, zonder te sportenWanneer je denkt aan afvallen, denk je naast minder eten meestal aan sport om wat extra kilo's kwijt te raken. Dat is ni…
Energiezuinig wassen met voorverwarmd waterEen van de grootste energieslurpers die in een huishouden is aan te treffen is de wasmachine. Uiteraard is het gebruik v…
Meer succes in uw leven: verban negatieve mensenMeer succes in uw leven: verban negatieve mensenIs er iemand die je financiële toekomst of carriëredoelen belemmert? Vechten tegen negatieviteit slurpt kostbare energie…

Is mediteren onzinnig?Is mediteren onzinnig?Behalve dat iedereen dit voor zichzelf uitmaakt, kan mediteren je veel opleveren. Mediteren kent nogal wat misverstanden…
Hoe yoga bij kan dragen aan een goede nachtrustHoe yoga bij kan dragen aan een goede nachtrustSlapen is essentieel en hoewel we dat allemaal weten, proberen veel slapenloze medemensen door middel van medicatie de s…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.