Leren mediteren
Door meditatie leer je een ander deel van jezelf kennen. Er zijn eenvoudige technieken om te leren mediteren en het helpt ook om inzicht te krijgen. Als je de basis kent, kan je andere technieken leren die wat moeilijker zijn. Deze basis wil ik jullie graag meegeven.
Leren mediteren
- Mediteren kan je zien als een sleutel om in contact te komen met je hogere zelf. Met je hogere zelf bedoel ik het goddelijke aspect van jezelf. Je kan dit ook de bron, Het eeuwige, de essentie enz. noemen.
- Het is hetgeen dat achter de gedachte schuilt. Een bewustzijn dat de gedachten observeert en niet andersom. Dit bewustzijn kan je niet denken, het is meer een gevoel.
Wat is belangrijk bij het mediteren?
Er zijn 3 belangrijke aspecten bij het mediteren:
- Een plaats vinden waar je ongestoord kan mediteren.
- De juiste lichaamshouding.
- De regelmaat.
1. Een plaats vinden waar je ongestoord kan mediteren
- De plaats waar je mediteert is van groot belang. Het moet een plek zijn waar je over de mogelijkheid beschikt om tot rust te komen. Een plekje waar je ongestoord kan mediteren, zodat je niet vlug afgeleid wordt.
- Richt je eigen meditatieruimte in zoals jij dat wilt. Let op: het moet voor jou een plekje van rust zijn.
2. De juiste lichaamshouding
- Je manier van zitten is belangrijk, omdat je energie beter doorstroomt als je een bepaalde houding aanneemt. Het is ook belangrijk omdat je zo niet in slaap kan vallen, wat zeker niet de bedoeling is bij het mediteren. De bedoeling is juist om alert en bewust te zijn.
- Om te beginnen is het beter om met gekruiste benen te mediteren. Dat is gemakkelijker. Je rug moet op een rechte lijn staan met je nek en hoofd. De handen leg je vervolgens ontspannen op je benen.
- Mediteren kan je zowel met open of gesloten ogen, dat is niet echt van belang. Doe waar je je het best bij voelt.
3. De regelmaat
- Neem iedere dag ongeveer 5-10 minuten voor jezelf om te mediteren. Doe het op een vast tijdstip, best 's morgens of 's avonds voor het slapengaan.
- Het is vaak het moeilijkst wanneer je er geen zin in hebt of te moe bent. Dit zijn eigenlijk de momenten dat je het juist wel moet doen. De kostbaarste lessen komen wanneer je het niet verwacht.
Een meditatieve ademhalingsoefening
De ademhaling wordt als basis gebruikt om te mediteren. Het bewust volgen van je ademhaling brengt je in een meditatieve toestand. Voel hoe de zuurstof via je neus in je longen stroomt bij het inademen. Hou het even vast en adem uit. De zuurstof gaat via je longen, je keel terug uit je mond. Adem met je volledige concentratie. Het zal zeker gebeuren dat je wegdwaalt in gedachten. Als je dit merkt, ga meteen terug met je aandacht naar je ademhaling. Hier volgt de oefening:
- Zoek een rustige plaats op waar je niet gestoord kan worden.
- Ga zitten in kleermakerszit (zoals eerder uitgelegd).
- Adem een paar keer goed in en uit.
- Adem in door je neus en uit met je mond.
- Tel je ademhaling. Inademen..., vasthouden, en uitademen. 1 Inademen..., vasthouden, en uitademen. 2 enz...
- Doe dit 5-15 minuten per dag.
- Einde oefening.
Tips bij het mediteren
- Wees je zo bewust mogelijk van alle zintuiglijke waarnemingen. Absorbeer zoveel mogelijk.
- Probeer je ademhaling niet te veranderen, hou je aan je eigen ademhalingsgstempo.
- Als je jeuk krijgt en wil krabben of de drang krijgt om te bewegen, zeker niet doen! Het is een lichamelijke reactie die je meditatieve toestand kan verstoren.
- Zet ontspannende muziek op, muziek die past bij jou. Zie wat werkt.
- Houd je aan de routine. Doe het dagelijks, ook al is het maar 5 minuten.
- Als je ongemakkelijk zit tijdens het mediteren, neem een kussentje om op te zitten.
Als je deze oefeningen en tips toepast, ben je goed op weg om moeilijkere meditaties uit te proberen. Veel succes!