InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Spiritueel > Mediteren en de psyche

Mediteren en de psyche

Mediteren en de psyche Is het dat je jezelf voor de gek kunt houden of vindt er daadwerkelijk iets plaats in je hoofd wat impact heeft op je functioneren? Wetenschappers zijn er nog niet over uit, maar veel mensen die al langer mediteren, wel. Je gedachten hebben krachten, zowel in positieve als ook in negatieve zin. Pas het goed toe en maak er gebruik van. Hoe werkt het?

Mediteren

Mediteren kan je om verschillende redenen, naast een stukje rust en persoonlijke aandacht, iets bieden. Zo kan mediteren je ook in jezelf laten kijken.
Zeker in de drukke westerse cultuur is dat geen overbodige luxe. We doen onszelf tekort en compenseren af en toe door er een dagje tussenuit de gaan, jezelf te laten masseren of de sauna op te zoeken. Allemaal goed, maar wat kan je de geest “bieden”? Regelmatig in jezelf “duiken” kan je rust geven en is niet zelden een bron van nieuwe inzichten. Inzichten die je als mens verder kunnen brengen én het kan je bovendien sterken in je toekomstplannen c.q. –wensen.

Gedachten zijn krachten

Maar met mediteren kan je meer en hoewel het soms nog “omstreden” te noemen is, zijn er toch genoeg mensen die er wel bij varen. “Gedachten zijn krachten” wordt niet voor niets gezegd en daarmee kan je het levensproces voor een stukje versterken (of ontkrachten). Als zaken fout gaan is daar een reden voor, leer er van en ga door. Maar als je iets heel graag wilt, kan je het rond meditatiemomenten “oproepen”. De een heeft een papiertje waar hij/zij mee rondloopt en de ander memoreert het. De manier waarop is niet relevant, zolang het maar consequent om hetzelfde gaat. Als er in het proces iets niet lukt, laat het in je meditatie dan terugkomen. Het lijkt er dan op dat je nog iets te leren hebt. Weer een leerproces om te komen tot …

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Doelen nastreven

Iedereen heeft doelen in het leven, je stelt ze zonodig bij, handelt er naar. Ontdek je unieke talenten en kijk wat je er mee kunt. Daar kan je datgene wat je graag wilt bereiken ook in meenemen. Alleen vergeet menigeen in het NU te leven en is gericht op die toekomst. Juist het samenspel maakt het leven interessant en ook daar kan mediteren je bij helpen. Je doel is dus niet sec je doel, maar je doel én de weg er naar toe.

Je zet voor jezelf een pad uit met wensen, in grote lijnen. Immers, de details volgen tijdens het leven en zijn toch lang niet altijd te plannen. Door sterk aan die “wensen” in het leven te denken en ze mee te nemen in je meditatie, versterk je als het ware de wil om het te realiseren. De geest is sterker dan je denkt en daar kom je bijvoorbeeld achter als je ziek bent. De geest wil verder en “stuurt” je als het ware. Waarom zou je datzelfde niet in je wenskracht gebruiken?
Tijdens meditatiemomenten haal je het pad en het doel dichterbij en maak je het bijna tastbaar.

Deepak Chopra

Deepak Chopra gaat nog verder en geeft zelfs aan dat je datzelfde lijstje ook moet lezen voor het slapengaan en zodra je opstaat. Het moet volgens hem een soort blauwdruk worden in je hoofd.

Afstand nemen

Mediteren kan je ook helpen bij het afstand nemen van iets specifieks. Als er een situatie in het leven is ontstaan waar je iets mee moet (althans, dat denk je), heeft het geen zin om iets te willen forceren. Dat werkt uiteindelijk toch niet en kan eerder tegen je gaan werken.
Afstand nemen kan je ook via je meditatie doen. Je kijkt er als het ware vanuit de derde persoon naar, je hangt boven de materie in plaats van dat je er middenin staat. Je handelt verder niet, maar overziet en accepteert het zoals het is. Vervolgens dienen zich meestal spontaan oplossingen aan.

Dichter bij jezelf

Tenslotte kan mediteren je ook helpen dichter bij jezelf te komen. Voor relatief veel mensen nog best moeilijk. Want als het gaat over de lopende zaken, weten we wel wat we ergens van vinden, maar moeilijker wordt het als het gaat om wat je met de “diepere” aspecten van het leven doet (je persoonlijke en intieme gevoelens) en niet doet. Waarom doe je de dingen die je doet en waarom doe je andere dingen niet? Wat zijn de kernwaarden in je leven en waar heb je juist geen mening over of laveer je tussen standpunten. Kortom, wie ben je écht, zonder je buitenkantje?

Nu zullen sommige mensen zeggen dat ze dat wel kunnen vertellen en dat is ongetwijfeld ook zo. Maar voor veel mensen geldt dat ze op dieperliggende vragen wel rationele antwoorden en soms zelfs gewenste antwoorden kunnen verzinnen, maar niet waar de emotie ligt. Wat er vanuit hun kern “gezegd” wordt. Dit kan komen door een traumatische gebeurtenis, maar andere mensen hebben per definitie moeite met het écht uiten wat hen bezighoudt. Door het maar diep genoeg weg te stoppen, raak je jezelf enig moment voor een stukje kwijt. Tijdens een meditatiemoment zit je “in je hoofd” en blijft het daar – desgewenst – ook. Het voordeel is wel, dat je het weer dichter naar je toe haalt en kán een begin zijn.

Tot slot

De psyche zit complex in elkaar, maar als er een manier is – en er zijn er absoluut meerdere – om verschillende zaken “op te pakken” die in de geest spelen c.q. een rol (kunnen) vervullen, waarom dan niet uitproberen. Her levert je altijd iets op…

Lees verder

© 2014 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mythen en Sagen - Eros en PsycheMythen en Sagen - Eros en PsycheHet verhaal van Eros en Psyche is niet heel bekend in de Griekse Mythologie. Wel kent iedereen het liefdesengeltje Eros…
Diepe meditatie in 2 minutenTegenwoordig heeft iedereen haast, rent van hot naar her en schiet zichzelf voorbij, terwijl we weinig tijd besteden aan…
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brenkee, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Mediteren en de psyche"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Special: Spiritualiteit
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!