Hoe meditatie de psyche kan versterken

Hoe meditatie de psyche kan versterken Als je in staat bent het ‘zweverige’ van mediteren los te laten, ben je mogelijk ook in staat te bekijken in hoeverre meditatie je kan helpen in verschillen processen. In principe allemaal processen die in de psyche afspelen en waarbij meditatie een ondersteunende rol kan spelen.

Basis meditatie

Strikt genomen kan je meditatie voor verschillende doeleinden gebruiken, maar de basis ligt in het inzicht geven van zaken die spelen. Het inzicht kan bijdrage aan de oplossing van een probleem, de verwerking van een verlies of het versterken van een onzekere- of onrustige ziel.

Rust

Dat neemt niet weg, dat meditatie ook veel mensen rust kan geven. Rust die men – om wat voor reden dan ook – even niet ‘zelf’ op kan brengen. Dit verschijnsel zien we meer en meer en is inherent aan het hectische leven wat we leiden en de stroom waarin we meegaan. In principe vrijwillig, want iedereen kan ‘nee’ zeggen tegen een hectisch bestaan, maar als de sociale aspecten om de hoek komen, zwicht menigeen. Dat levert bijvoorbeeld bij jonge gezinnen hectische taferelen op als er na school gegeten, gesport en gespeeld moet worden. Ouders die geen tijd meer hebben voor zichzelf of elkaar. Maar ook de alleenstaande die carrière wil maken en geen balans kan vinden in werk en privé. Iedereen kan wel een voorbeeld naar voren halen.

Inzicht en communicatie

Inzicht

Normaal gesproken sta je midden in processen die zich afspelen en vorm je zo goed en zo kwaad als het kan je mening. Daarmee zoveel als mogelijk meenemend de verschillende kanten van een zaak. Toch is het verschrikkelijk moeilijk als je midden in een proces staat om onbevooroordeeld alle kanten te belichten. In dergelijke processen kan het helpen om de rust te vinden en van een afstand naar de situatie te kijken en dit kan door middel van meditatie. Je kunt tijdens meditatie de situatie naar voren halen, zelf afstand nemen en alle kanten bekijken en afwegingen maken.

Communicatie

Als gevolg van een beter inzicht en de tijd die genomen is voor een situatie, heb je ook de tijd gekregen om je communicatie beter neer te zetten. Communicatie is essentieel in ieder proces en of we formuleren heel primair een antwoord of we hakkelen. Slechts weinigen hebben de gave om direct, goed geformuleerd en van alle kanten bekeken alles onder woorden te brengen.

Energie

Door de rust en de tijd te vinden voor zaken die spelen of gaan spelen, wordt je als mens gesterkt in je mens zijn en dat levert niet zelden nieuwe, positieve energie op. Een vervolg daarop is het doseren van je energie en dat wil zeggen dat je niet als een bezetene ergens instapt, maar gedoseerd zaken oppakt, je mening formuleert of een beslissing neemt.

Meditatie en voeding

Als je goed wilt mediteren zijn er ook wat zaken waar je op moet letten. De meeste mensen snappen wel dat een rustige omgeving waar je je goed kunt concentreren bijdraagt aan een goede meditatieomgeving.
Maar niet iedereen weet dat voeding van invloed kan zijn op het mediteren, maar dit is wel het geval. Let op een aantal zaken als je gaat mediteren, of maak het jezelf meteen wat gemakkelijker door vroeg in de ochtend te mediteren of vlak voor het slapen gaan (als het goed is zit er dan niet veel voeding meer in de maag die nog verwerkt moet worden).

Voedingsstoffen die beïnvloeden

Pepmiddelen als koffie en zwarte thee zijn niet bevorderlijk. Maar ook erg zout of erg zoet eten is niet goed voor de concentratie. Zout is teveel pepmiddelen en zoet maakt je ‘sloom’. Dit laatste gevoel kan een stevige koolhydratenmaaltijd je ook geven. Let tenslotte een beetje op met grote hoeveelheden vlees.

Tot slot

Spreekt voor zich dat je het zelf moet willen, je niet midden in een druk moment moet gaan zitten voor een meditatiemoment (tenzij je in staat bent je volledig af te sluiten) en als piekeren je geest ‘overneemt’ zal mediteren ook niet lukken. Maar als je het voor elkaar krijgt om in een druk bestaan zo nu en dan het meditatiemoment te vinden, zul je merken dat het je psyche wel degelijk helpt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…

Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
Met yoga ontspannen en energiek de dag startenMet yoga ontspannen en energiek de dag startenYoga is het “zweverige” tijdperk voorbij en wordt inmiddels voor vol aangezien. Dat is ook niet zo gek, want mensen die…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.