Met yoga ontspannen en energiek de dag starten

Met yoga ontspannen en energiek de dag starten Yoga is het “zweverige” tijdperk voorbij en wordt inmiddels voor vol aangezien. Dat is ook niet zo gek, want mensen die al langer bekend zijn met yoga weten hoe intensief maar tegelijkertijd ook hoe ontspannend yoga is. Het werkt door op lichaam en geest en je voelt de energie enig moment toenemen. Een goed begin van de dag.

Basis

Vooropgesteld dat yoga er is om je gezondheid te verbeteren, je lichaam soepel te krijgen of te houden, je geest rust te geven en de energiestroom in je lichaam te vergroten. Heel pretentieus en bijna niet realistisch … behalve als je er een tijd mee bezig bent. De samenstelling van een aantal oefeningen om bijvoorbeeld op te starten voelen verkwikkend en zorgen dat je met een soepel lichaam de dag kunt beginnen. Maar er zijn ook oefeningen die de bloedsomloop stimuleren en daarmee de stofwisseling verhogen. Poweryoga is gewoon zwaar en voor sommige mensen echt afzien en lachyoga laat je lichaam lachen.

Alle vormen en bijbehorende oefeningen zijn van dien aard, dat er feitelijk voor iedereen wel een samenstelling van oefeningen is die passend is. Zelfs na een intensieve work-out kan een aantal oefeningen de rust in je lichaam terugbrengen en maakt een prima start van de dag.
Er is maar een voorwaarde aan verbonden en dat is volhouden, doorzettingsvermogen is belangrijk om het resultaat te gaan ervaren.

Lijkhouding

Het is niet echt een prettige naam, maar het is wel erg ontspannend voor lichaam en geest. De oefeningen zijn voor iedereen goed te doen en begin met je ademhaling. Ademen vanuit je buik en controleer of je dit goed doet, door te gaan liggen en je handen losjes op je buik in elkaar gestrengeld leggen. Als je nu goed gaat inademen, dan komt je je buik omhoog en gaan je vingers – als het goed is – langzaam uit elkaar. Als dit inderdaad het geval is, is je ademhaling goed, maar wil ook zeggen vol te houden tijdens de oefeningen. Een goede ademhaling is overigens altijd belangrijk, dus ben er alert op.

Oefening: Lijkhouding

Ga op je rug liggen en zorg dat je voeten even iets verder uit elkaar liggen dan de heupbreedte. Je handen moeten ook net even van je lichaam af neergelegd worden, met de handpalmen omhoog. Ga nu zo liggen dat je lichaam lekker ontspannend volgt, maar zorg er wel voor dat je symmetrisch ligt. Ontspan nu volledig en je benen (je knieën en voeten) vallen naar buien. Sluit je ogen, voel je lichaam zwaarder worden, laat alle gedachten voorbij “glijden” en let op je ademhaling. Langzaam zak je weg in lichaam en geest en voel je de totale ontspanning. Even zo blijven liggen … en ervaar hoe ontspannen je lichaam is.

Oefening: Voorwaartse Lijkhouding

Ga nu op je buik liggen en zorg dat de benen iets uit elkaar liggen. Als je je tenen wel tegen elkaar legt vallen je hielen naar buiten. Leg je handen op elkaar en leg je hoofd erop (even naar rechts en afwisselend naar links) Ontspan nu al je spieren, let op je ademhaling en voel hoe je lichaam zwaarder wordt. Als je inademt verleng je als het ware je lichaam en als je uitademt zakt je lichaam de grond in.

Individuele oefeningen

Toch liever wat losse oefeningen doen? Ga weer op je rug liggen en zo dat je lekker ontspannen ligt en iedere oefening enkele keren te herhalen.
Pak nu je benen en voeten aan door je ene been enkele centimeters op te tillen, je voet te strekken en daarmee ook meteen je been aanspannend. Enkele seconden vast houden en rustig neerleggen, nu je andere been/voet. Voel de ontspanning als je je been neergelegd hebt.
Je billen pak je aan door je heupen een klein stukje op te tillen en aan te spannen. Weer even vasthouden en rustig laten zakken, enkele seconden wachten en opnieuw aanspannen.
Voor je schouders til je ze op tegen je nek aan, terwijl de rest van je lichaam goed blijft liggen. Even vasthouden en ontspannen. Even wachten en opnieuw optillen. Je komgewrichten pak je aan door afwisselend rechts en links liggende achtjes te draaien met je komgewricht.
Je armen en handen pak je aan door je armen enkele centimeters van de grond te tillen (afwisselend rechts en links) en je hand te ballen tot een vuist. Voel de spanning vanuit je hand naar je arm gaan en ontspan daarna.

Met energie afsluiten?

Sluit je rondje yoga af met een energieke oefening. Ga staan met de benen op heupbreedte en til je ontspannen hangende armen langzaam omhoog op een inademing. Strengel je vingers boven je hoofd ineen, maak jezelf nog groter en ga op de uitademing terug naar de oorspronkelijke houding. Herhaal de oefening een vijftal keer, schud je schouders nog een keer los zoals boven omschreven en je begin je dag lekker ontspannen en energiek.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

Hoe meditatie de psyche kan versterkenHoe meditatie de psyche kan versterkenAls je in staat bent het ‘zweverige’ van mediteren los te laten, ben je mogelijk ook in staat te bekijken in hoeverre me…
Het boeddhisme en de wetenschapHet boeddhisme en de wetenschapUit veelvuldig onderzoek naar mindfulness blijkt dat het niet zomaar een vorm van meditatie is. Maar dat er tal van voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.