Ondersteunende yoga oefeningen bij de overgang

Ondersteunende yoga oefeningen bij de overgang Op alle vlakken kan de vrouw die in de overgang raakt hulp inroepen, maar het proces vindt hoe dan ook plaats. Als je dan toch in bent voor wat ondersteuning, maak dan ook eens gebruik van de houdingen die helpen bij overgangsklachten. Geniet van de ruimte en aandacht voor jezelf en zorg dat je geest kalm en rustig blijft en het lichaam soepel.

Overgang

De overgang naar een volgende levensfase, althans zo regelt het lichaam het, gaat bij de ene vrouw gepaard met vele lichamelijke en/of geestelijke klachten en de ander fietst er redelijk blanco doorheen. Maar nagenoeg iedere vrouw krijgt er wel iets van mee.

Fysiek

Zo’n 5 tot mogelijk 8 jaar voor de laatste menstruatie begint de overgang al. Daar hoef je nog niet echt aantoonbare klachten van te krijgen, maar het kan wel. Enkele van de meest voorkomende:
  • Opvliegers, je lichaam warmt plots op – tot wel alsnog je denkt te gaan ontploffen – je wordt rood, en even zo plotseling is het weer weg.
  • Geen zin in seks, je vagina verandert en dat wil ook zeggen dat je minder snel vochtig wordt en soms kan het zonder hulp zelf pijnlijk zijn. Dat weerhoudt veel vrouwen ervan dan maar seks te hebben.
  • Slapeloosheid, voor de een is dat moeilijk in slaap komen en de ander verschillende keren tijdens de slaap wakker worden en dan weer moeite hebben in slaap te vallen. Als dit lang aanhoudt heeft dit uiteraard ook voor de daguren weer gevolgen.

Geestelijk

Behalve de lichamelijke klachten is het ook nog, en wellicht wel het belangrijkste, de geestelijk klachten. Want het is alsof we afscheid nemen van een bepaalde periode van het leven, althans dat is zo in de westerse cultuur. In de westerse cultuur moet je jong en mooi zijn “om erbij te horen”, terwijl de oosterse cultuur de levenswijze vrouw op handen draagt. In het westen is het de vruchtbaarheid, de vitaliteit en de vrouwelijke aantrekkelijkheid die hoog in het vaandel staat en langzaam verdwijnt. Maar als je dit proces kunt helpen, help je indirect ook je lichamelijke klachten.

Yoga kan helpen

Als je een poging wilt wagen om yoga je te laten helpen je lichaam soepel te houden, op gewicht te blijven, vermoeidheid tegen te gaan en met name de veranderingen van je lichaam te accepteren voor wat ze zijn, dan zijn er wat oefeningen die je daarbij helpen. Enkele voorbeelden zijn toegevoegd.

Let zoals altijd bij yoga goed op je ademhaling. Diep door de neus inademen en laat de zuurstof door je lichaam stromen en in een iets rustiger tempo je lichaam weer verlaten.

Halve kaars

Ga op je rug liggen en breng op een uitademing de benen gestrekt hoog in de lucht en ondersteun je heupen met je handen. Zet je ellebogen stevig in de grond om zo je lichaam hierop te laten rusten. Adem goed door en diep richting de buik en trek je bekkenbodemspieren aan en onspan rustig. Herhaal zit zo’n vijf keer, maar als het niet direct lukt begin je met twee maal.

Zittende tang

Ga rechtop zitten met je benen recht vooruit. Duw je zitbotten goed in de grond en leg een stevig kussen op je bovenbenen. Bij de inademing de armen omhoog brengen en bij de uitademing leg je de armen over het kussen richting je voeten. Je hoofd mag rusten op je kussen zorg dat je diep ademhaalt en weer richting je buik. Die deze oefening zo’n twee minuten.

Ademen met pauzes

Ga op een stevige maar zachte ondergrond liggen met je hoofd en je bovenlichaam net iets hoger. Leg bijvoorbeeld onder je hoofd twee dunne kussens en onder je bovenlichaam een dus kussen. Je armen leg je rustig naast je neer, iets van je lichaam verwijdert en je benen liggen iets uit elkaar ontspannen. Adem nu in alle rust in en weer uit, maar laat tussen je uitademing en een nieuwe inademing enkele tellen (2 tot 3) een leegte vallen, en soort pauze in je ademhaling dus. Doe dit enkele minuten en eindig de oefening met een grote diepe in- en uitademing.

Vlinder

Ga op een kussen zitten in de kleermakershouding en zet de onderkant van je voeten tegen elkaar. Trek je voeten nu zo dicht mogelijk richting je vagina en laat de knieën zover mogelijk naar de grond gaan. Zet nu je handen achter je en maak een rechte rug. Ontspan je hoofd in deze houding en laat de ademhaling in je buik terecht komen. Dit een tot twee minuten volhouden.

Tot slot

Zo zijn er meer houdingen die helpen bij de overgang. Kijk bijvoorbeeld op yogaonline.nl of volg eens wat lessen. En behalve helpen bij de overgang, is het vooral ook erg ontspannend en een heerlijk moment voor jezelf.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

Yoga is meer dan wekelijks een uurtje oefenenYoga is meer dan wekelijks een uurtje oefenenVoor degene die met yoga bezig is, zeg ik niets nieuws. Maar er is een groeiende groep mensen die met yoga aan de slag g…
Mediteren voor beginnersMediteren voor beginnersHet klinkt wellicht vreemd, want wanneer ben je een beginner? De een heeft van nature datgene wat maakt dat je relatief…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.