Yoga is meer dan wekelijks een uurtje oefenen

Yoga is meer dan wekelijks een uurtje oefenen Voor degene die met yoga bezig is, zeg ik niets nieuws. Maar er is een groeiende groep mensen die met yoga aan de slag gaat en toch niet dat eruit haalt wat mogelijk is en dat is jammer. Het beste voorbeeld zijn de mensen die op zoek zijn naar “rust”, met een uurtje yoga per week aan de slag gaan en er na een bepaalde periode gedesillusioneerd uitkomen.

Balans

We weten dat veel mensen die voorheen alleen maar een “druk druk druk” bestaan nastreefde, inmiddels zo ver zijn dat, willen ze de balans vinden, er iets moeten ondernemen. De balans is belangrijk en dit geldt eigenlijk voor alles. Als de balans er niet is, kan je het wel een tijdje volhouden, maar de vraag is hoelang en waar geniet je nog echt van. Lichaam en/of geest begeven het enig moment.

Er vanuit gaande dat je yoga gevonden hebt om een stukje balans terug te brengen, is de eerste – belangrijke - stap, namelijk het herkennen gezet. Je herkent wat er gebeurt en je acteert erop. Maar dan ben je er nog niet.

Rust

Rust is, zoals ik in de titel meegegeven heb, meer dan een uurtje yoga in de week. Spreekt bijna voor zich dat je na het uurtje lekker ontspannen bent, maar zodra je weer in je normale ritme komt verdwijnt die rust vanzelf. Om die rust vast te houden en onderdeel je je “wezen” je “bestaan” te laten worden, is er meer nodig.

Yoga is er altijd

Yoga moet er altijd zijn om die rust vast te houden en dat wil zeggen dat je de essentie van yoga moet integreren in je leven. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel de basis. Het uurtje oefeningen is lekker, maar bij voorkeur neem je het voor jezelf vaker mee. Doe je bijvoorbeeld in de ochtend wat oefeningen om lekker op te starten of ga twee keer per week naar yogales. Hoeveel mensen sporten er niet twee keer in de week?!

Mediteren

Naast dit alles is meditatie ook een belangrijk onderdeel van de innerlijke rust. Daarmee niet gezegd dat je iedere dag een uur lang in de kleermakerszit in jezelf gekeerd moet zitten (mag wel), maar er zijn veel eenvoudiger zaken te benoemen. Momenten dat je juist die rust zo kunt gebruiken.

Observeer hetgeen er speelt

Op het moment dat een situatie zich voordoet die moeilijk is en/of waar je onrustig van wordt doe dan het volgende:
Haal een aantal keren diep adem (buik) door de neus en adem in alle rust weer uit en neem iets meer tijd voor het uitademen dan voor het inademen. Zo’n 3 tot 5 maal met een korte tussenpauze herhalen. Roep vervolgens iets positiefs in jezelf op, een gedachte, een voorval. Het maakt niet uit, maar iets waar je vrolijk van wordt. Spreek dit vervolgens hardop uit en herhaal dat een aantal keren (zo wordt het een mantra). Dan ga je waar je boos over bent of de vervelende situatie waar je voor staat, bekijken. Dit klinkt wellicht vreemd, maar probeer er als iemand die slechts observeert, naar te kijken (vanuit een derde persoon). Als het weer iets van boosheid, verdriet etc. oproept is dat niet erg (in ieder geval niets wegstoppen), maar wel van een afstand blijven observeren. Doe dit gedurende enkele minuten en als je je goed concentreert op het bovenstaande, zul je voelen dat de boosheid of het verdriet langzaam afneemt. Als het ware uit je lichaam (en geest) verdwijnt.
Je relativeert als het ware uit de derde persoon en dat haalt de toppen van je boosheid, verdriet etc. en laat je inzien dat het gevoel niet oplevert voor de situatie. Als je dit vaker doet zal het je ook beter afgaan en zult je het enig moment niet eens meer nodig hebben. Maar dan ben je enkele stappen verder.

Dagelijks een moment voor jezelf

Als je het echter op kunt brengen om dagelijks een momentje voor jezelf te pakken, doe dit dan. Het zoeken naar die balans en het werken en handelen vanuit een bepaalde rust, gaat zoveel sneller als het direct opgenomen kan worden in het systeem (en daar is herhaling voor nodig). Dan nog zal het tijd kosten, maar je gaat het als je tweede natuur beschouwen als je regelmatig even in jezelf kunt keren. Zie het als een momentje voor jezelf in alle rust, in een prettige ruimte. Mantra’s werken ook in het dagelijkse momentje, maar je kunt ook op zoek gaan naar het “niets”. Ik noem het het niets, want als je naar de stilte in jezelf op zoek gaat, is dat niets en zijn je gedachten niet bezig zich ergens op te richten, te handelen, te bedenken hoe te handelen of te reageren.

Dit is niet eenvoudig, maar ook hier krijg je handigheid in als je het regelmatig doet. Vreemd idee toch dat je hersenen gevoelsmatig even uitgeschakeld zijn op zo’n moment. Als je gaat voelen dat het enig moment verhelderend werkt, dan heb je de juiste lijn te pakken.

Tot slot

Alles in je eigen tempo, maar wel volhouden. Succes!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Wat is Kundalini Yoga?Wat is Kundalini Yoga?Yoga wordt steeds populairder in Nederland. Naast het bekende Hatha Yoga en de intensieve Bikram Yoga heb je nu ook een…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

BewustzijnsniveausOns bewustzijn verandert van tijd tot tijd en soms zelfs van moment op moment. Maar op welk bewustzijnsniveau leven wij…
Ondersteunende yoga oefeningen bij de overgangOndersteunende yoga oefeningen bij de overgangOp alle vlakken kan de vrouw die in de overgang raakt hulp inroepen, maar het proces vindt hoe dan ook plaats. Als je da…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.