Beige vetcellen wellicht een nieuw wapen tegen overgewicht

Beige vetcellen wellicht een nieuw wapen tegen overgewicht Bermuda zwembroeken hebben het voordeel dat ze meestal een elastiekband hebben. Zeker als er een paar kilo’s zijn bijgekomen, tussen twee zomers in, is dat handig omdat een zomergarderobe meestal niet elk jaar volledig wordt vernieuwd. Maar wat te doen als er toch iets teveel kilo’s zijn bijgekomen? Moet onze aandacht zich meer richten op een nieuw verschijnsel genaamd beige vetcellel? Wetenschappers zijn van mening dat de zogenaamde beige vetcellen belangrijk kunnen zijn bij het behandelen van overgewicht.

Nieuwe term beige vetcellen

Overgewicht is meestal een kwestie van teveel eten en te weinig bewegen. Er bestaat helaas nog geen medicijn voor mensen met overgewicht. Maar er bestaan gelukkig wel veel manieren en diëten om af te vallen. Maar iedereen die zich daar al eens, al dan niet fanatiek, mee heeft beziggehouden weet dat overgewicht een probleem is dat moeilijk efficiënt en blijvend is aan te pakken. Ook wordt soms door de bomen het bos niet meer gezien in alle uitleg over stoffen die met afvallen te maken hebben. Daar is een nieuwe term bijgekomen namelijk: beige vetcellen.

Geen wondermiddel

In de meeste beschrijvingen, die met afvallen te maken hebben, wordt niet of nauwelijks gesproken over beige vetcellen en het effect daarvan. Het is wel al lang bekend dat er verschillende soorten vet bestaan en dat ze niet allemaal even slecht zijn voor de gezondheid. De uitleg over beige vetcellen zal door menigeen met plezier worden gelezen. Maar zoals bij alles wat met afslanken te maken heeft is ook dit geen wondermiddel. Toch goed om er wat van te weten.

Witte en bruine vetcellen

Eerst even iets over de alom bekende vetcellen namelijk de witte en bruine. Het grootste deel van ons lichaamsvet is wit van kleur. Dat vet bevindt zich vooral op de heupen, taille en dijen. Het witte vet was vroeger handig als om een bepaalde reden er tijdelijk minder voedsel beschikbaar was. Een veel kleiner deel van ons vet is bruin van kleur. Die bruine vetcellen kunnen zorgen voor gewichtsverlies omdat door bruin vet calorieën kunnen verbranden.

Thermostaat enkele graden lager

Over bruin vet is al heel lang bekend dat baby’s daar veel over beschikken en dat het hen warm houdt. Maar ook volwassenen hebben bruin vet. Bruin vet verbrandt vet en suiker uit het eten en zet dat om in lichaamswarmte. De makkelijkste manier om in de winter het gehalte bruin vet te verhogen is de thermostaat enkele graden lager te zetten. Zodra het lichaam wordt blootgesteld aan koude temperatuur zal het bruin vet geactiveerd worden om het lichaam op temperatuur te houden. Bruin vet wordt eveneens geactiveerd door het hormoon adiponectine. De productie van dat hormoon wordt versneld door te eten en voornamelijk door het eten van veel groene bladgroenten.

Beige vetcellen

De aanwezigheid van beige vet in ons lichaam en de ideeën daar over zijn tamelijk nieuw. Volgens wetenschappers zouden beige vetcellen een grote betekenis kunnen hebben voor de behandeling van overgewicht. Beige vetcellen wijken genetisch af van bruine vetcellen maar ze kunnen even efficiënt calorieën verbranden als bruine vetcellen. De cellen bevinden zich in kleine afzettingen langs de wervelkolom en bij het sleutelbeen. Het weefsel is sterk doorbloed en zorgt daardoor voor de beige kleur.

Nieuwe adviezen in de strijd tegen overgewicht?

De therapeutische mogelijkheden van beige vetcellen zijn volgens onderzoekers groot omdat ze zelfs al in kleine hoeveelheden grote hoeveelheden calorieën kunnen verbranden. Beige vet is echter niet zo actief als bruin vet. Zowel bruin vet als beige vet verbranden vet en suiker om er warmte van te maken als ze worden blootgesteld aan kou. De vetcellen zijn echter niet even actief bij iedereen. Er zijn ook nog talrijke vragen over beide soorten vet. Hoe kan er meer van worden gekweekt in ons lichaam? Kunnen de vetsoorten nog actiever zijn in het verbranden van vet en suiker? Heeft sporten en veel bewegen een grote invloed op de werking van de vetten? Wellicht dat de antwoorden op deze vragen nieuwe adviezen kunnen opleveren in de strijd tegen overgewicht. Voor velen zou een nieuw wapen tegen overgewicht zeer welkom zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen in de sauna door verbetering van de stofwisselingAfvallen in de sauna door verbetering van de stofwisselingVeel mensen denken -of hopen- af te vallen door het gebruik van de sauna. Je ziet immers een verschil op de weegschaal v…
Niet af kunnen vallen door aanleg in je genenNiet af kunnen vallen door aanleg in je genenEr zijn mensen die alles aan hun overgewicht doen, maar het blijft erg moeilijk, haast onmogelijk om er wat vanaf te kri…
Afslanken door bevriezing: Zeltiq (Cryolipolyse)Als je zonder pijnlijke ingreep en zonder verdoving vet wilt laten verwijderen, dan kan dat met een Cryolipolyse behande…

Menswaardig sterven: euthanasieMenswaardig sterven: euthanasieIn Nederland, België en een beperkt aantal regio’s van de VS is het mogelijk om euthanasie uit te laten voeren om zo het…
Dertien bizarre doodsoorzaken die de Darwin Award verdienenDertien bizarre doodsoorzaken die de Darwin Award verdienenDe dood is een trieste gebeurtenis. Maar soms is de doodsoorzaak zo verpletterend dom, dat het moeilijk is om je gezicht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frank C, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Nieuwsvoordietisten.nl
  • Ziektefaq.info
  • Sportzaken.pro
  • Maastrichtuniversity.nl
  • Wikipedia
  • Diabetesfonds.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 02-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.