Afvallen in de sauna door verbetering van de stofwisseling

Afvallen in de sauna door verbetering van de stofwisseling Veel mensen denken -of hopen- af te vallen door het gebruik van de sauna. Je ziet immers een verschil op de weegschaal voor- en na een saunabezoek. Uiteindelijk blijkt het resultaat vaak teleurstellend te zijn omdat je in de sauna vooral vocht verliest. Door enkele glazen te drinken is je vochtgehalte weer aangevuld en weeg je weer hetzelfde als voor het saunabezoek. Tóch is het mogelijk om af te vallen in de sauna. Hoe? Door op een slimme manier gebruik te maken van de sauna en de stofwisseling te verbeteren. Het gewichtsverlies komt uit onverwachte hoek, namelijk door goed af te koelen!

Afvallen door afkoeling

Een saunabezoek bestaat uit verschillende onderdelen. Per afzonderlijk onderdeel treden er kleine en grote gevolgen op in je stofwisseling. Door enkele van deze gevolgen kun je voordelen behalen in de opbouw van de vetcellen en een betere vetverbranding waardoor je kunt afvallen. Het geheim van afvallen door de sauna schuilt in de afkoelfase. Nadat je lichaam in de saunacabine opgewarmd is, volgt de fase waarin je afkoelt. Deze afkoeling dient om de normale hartslag en lichaamstemperatuur te herstellen. Een bijkomend effect is dat tijdens de afkoeling processen in je lichaam optreden waardoor je afvalt.

Bruin of beige vet

Onderzoeker van Marken Lichtenbelt publiceerde in 2009 een artikel waarin hij beschreef dat bruin vet geactiveerd kan worden door blootstelling aan lage temperaturen. Later bleek dat volwassenen geen bruin vet maar wel beige vet kunnen hebben.
Bruin vet komt namelijk alleen voor bij baby’s. Zij hebben nog geen mogelijkheden om door te rillen of te zweten hun temperatuur te regelen. Bruin vet helpt baby’s om energie te produceren zodat ze voldoende warm blijven.

Volwassenen hebben soms beige vet in hun lichaam. Ook beige vet werkt als een klein energiefabriekje door de aanwezigheid van mitochondriën in de vetcellen. Het is de kunst om beige vetcellen aan te maken met veel mitochondriën. Vooral slanke volwassenen hebben meer beige vet dan volwassenen met overgewicht. Omdat beige vet voor een hogere verbranding zorgt, ongeveer 400-500 kcal per dag, proberen wetenschappers een manier te vinden om het lichaam beige vet te laten aanmaken.

Stofwisseling verhogen door aanmaak van beige vet

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de aanmaak van beige vet gestimuleerd kan worden, zowel door omgevingstemperatuur als door aanpassing van de voeding.

Temperatuur

Bij een temperatuur die lager is dan 16 graden Celsius start de aanmaak van beige vet. Deze temperatuur is voldoende om het koud te hebben zonder te rillen. Overigens blijkt het moeilijk te zijn om de aanmaak van beige vet te stimuleren bij mensen met overgewicht. Als mensen met overgewicht erin geslaagd zijn om een aantal kilo’s af te vallen zie je ook bij hen vaak een toename van het aantal beige vetcellen.

Voeding

Stimulering van de aanmaak van beige vet kan op nog meer manieren plaatsvinden. De voeding kan bij uitgebalanceerd gebruik de productie van beige vet bevorderen. Een maaltijd met avocado stimuleert de aanmaak van beige vet. Het eten van rode pepers (met de stof capsaïcine) en drinken van groene thee of koffie bevorderen ook een hogere verbranding door de aanmaak van de goede lichaamscellen.

Bron: Thomaswanhoff, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Thomaswanhoff, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Stap voor stap afvallen door de sauna

Om effectief af te vallen door het gebruik van de sauna, is het van belang om de verschillende fasen in de sauna goed te doorlopen. Tijdens onderstaande stappen wordt het lichaam steeds verwarmd en afgekoeld, zodat het maximale effect bereikt kan worden.

1. Douchen

Je begint met het nemen van een douche op een aangename temperatuur. Hier gebeurt nog niets bijzonders met je stofwisseling.

2. Voeten opwarmen

Daarna maak je gebruik van een voetenbadje om je voeten op te warmen. Ook nu gebeurt er nog niets met je stofwisseling waardoor je mogelijk afvalt.

3. Saunabad

In de saunacabine wordt je lichaam langzaam verwarmd. Een natuurlijk proces start, waarbij je lichaam probeert om de temperatuur omlaag te krijgen. Je begint te transpireren en je hartslag stijgt. Het effect op de stofwisseling is nog klein. Omdat de warmte van buitenaf komt hoeft het lichaam maar weinig inspanning te leveren om de temperatuur te verlagen. Het gewicht dat je nu verliest is vooral vocht door transpiratie.

4. Afkoeling

Na het saunabad neem je eerst even rust, bij voorkeur in de buitenlucht. Afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht kunnen de eerste gevolgen optreden voor de stofwisseling. Als de buitentemperatuur namelijk lager is dan 16 graden kan de productie van beige vet op gang komen.

5. De koude douche

Om het lichaam verder af te koelen neem je een koude douche. Voor velen afschrikwekkend om te doen, maar bij het gebruik van de koude douche geldt zeker dat de aanmaak van beige vet gestimuleerd wordt.

6. Het koude dompelbad

Het koude dompelbad is het grootste wapen voor gewichtsverlies! Door gebruik te maken van het koude dompelbad en er even in te blijven wordt de aanmaak van beige vet verder gestimuleerd. Zorg dat je volledig gebruik maakt van het dompelbad: koel het hele lichaam en je gezicht, bij voorkeur ga je er met het hele hoofd in! Blijf even in het dompelbad staan of zitten zodat je volledig afkoelt.

7. Zwemmen

In sommige sauna’s is een onverwarmd zwembad aanwezig. Ook dit is een aanrader voor een hogere verbranding en de aanmaak van beige vet. Probeer enkele minuten in het koude water te zwemmen. Een verwarmd zwembad is echter ook prima, tijdens het zwemmen worden de grote been-, rug- en buikspieren getraind. Door een toename van spierweefsel wordt de stofwisseling gestimuleerd.

8. Warm voetbad

Na de afkoelsessie is het tijd om het lichaam weer op de normale temperatuur te brengen. Een warm voetbad is hier perfect voor, terwijl de afgekoelde huid weer langzaam opwarmt. Om de bloedsomloop (en de aanmaak van beige vet) te stimuleren kan afwisselend een warm en een koud voetbad genomen worden.

9. Relax … vul het vochtgehalte weer aan

Tip: het drinken van een glas ijskoud water of andere koude vloeistof zorgen voor een beetje extra verbranding omdat de vloeistof door het lichaam opgewarmd moet worden. Belangrijk: overdrijf het drinken van (ijskoud) water niet, dit kan gevaarlijk zijn!

10. Een laatste tip

Luister goed naar je lichaam. Als opwarmen of afkoelen onaangenaam wordt, dan is het een teken dat het teveel is en dat je even rustig aan moet doen.
© 2015 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
De Sauna, meer dan rust!De Sauna, meer dan rust!De sauna: voor veel mensen niet meer dan een dagje ontspanning en rust. Maar het is meer dan dat... Hartstikke gezond!
Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Wat is bruin vet en hoe krijg je het?Bruin vet, wat is dat? En hoe krijg je bruin vet? Is dat door voeding, of moet je er iets anders voor doen? Bruin vet he…
Sauna kopen: Infrarood sauna, stoomcabine of gewone sauna?Een eigen sauna is een droom voor velen. Wie wil er tenslotte geen wellness center in zijn eigen huis? Maar wat is nou e…

Organen en orgaanstelsel of orgaansysteemOrganen en orgaanstelsel of orgaansysteemEen orgaan is een onderdeel van het lichaam met een belangrijke functie. Een orgaan bestaat uit een groep cellen of weef…
Fotoakoestiek als medische beeldvormingFotoakoestiek als medische beeldvormingIedereen kent de MRI-scans, röntgenfoto's, ultrageluid en echoscopie als verschillende technieken om beelden te maken va…
Bronnen en referenties
  • http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2009/april/Het-vet-van-de-dunnen.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19357405?dopt=Abstract
  • http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/bruin-vet-komt-terug-als-mensen-afvallen-en-dat-goed-nieuws
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-1207237/How-sticking-feet-cold-water-help-lose-weight.html
  • http://www.medicalfacts.nl/2016/05/23/stimuleer-bruine-vet-en-val-af/ bezocht op 22-07-2016
  • Afbeelding bron 1: Thomaswanhoff, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Bethink (32 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.