Wat is bruin vet en hoe krijg je het?

Wat is bruin vet en hoe krijg je het? Bruin vet, wat is dat? En hoe krijg je bruin vet? Is dat door voeding, of moet je er iets anders voor doen? Bruin vet helpt bij het afvallen en is voornamelijk aanwezig in slanke mensen, is het hun geheim? Bruin vet zorgt voor een verhoogde stofwisseling, maar hoe?

Wat is bruin vet?

Bruin vet is niet iets dat we eten, bruin vet zit in ons lichaam. In ons lichaam zitten twee soorten vetweefsel, wit vet en bruin vet. Het witte vet dient als opslag voor vetten (waar we dik van worden), terwijl het bruine vet zorgt voor het warm houden van je lichaam door de verbranding van vetten en glucose. De naam bruin vet komt door het feit dat er zoveel mitochondriën (energiefabriekjes) in het vet zitten dat het een bruine kleur krijgt (zie het plaatje boven).

Niet alleen in dieren maar ook mensen

Vroeger dacht men dat bruin vetweefsel louter bij zoogdieren voorkwam. Jonge zoogdieren hadden dit bruine vet om hun lichaamstemperatuur hoog te houden totdat ze steeds meer wit vetweefsel ontwikkelden. Dit witte vet is een isolatielaag en als de dieren veel wit vetweefsel hebben is bruin vetweefsel niet meer nodig.

Onderzoek heeft aangetoond dat ook mensen over dit bruine vetweefsel beschikken. Vooral baby's hebben veel bruin vet, zo'n 5% van het lichaamsgewicht. Ook volwassen hebben bruin vet, maar veelal is dat een veel kleiner percentage. Per persoon verschilt het hoeveel bruin vet er aanwezig is, maar men kan het bruine vet doen laten toenemen.

Verhoogd metabolisme

Bruin vet zorgt voor een verhoogd metabolisme als het lichaam blootgesteld wordt aan kou. De rillingen in het lichaam komen voornamelijk voor als dit bruine vet actief is. De mitochondriën in het bruine vet verbruiken zoveel vetzuren en glucose dat er heel veel calorieën verbrand worden. Met andere worden: de stofwisseling wordt flink versneld.

Hoe krijg je bruin vet?

Volgens de onderzoekers zijn er meerdere manieren om bruin vet te ontwikkelen. De eerste methode is om je lichaam bloot te stellen aan kou. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Het nemen van een koude douche
  • Weinig kleren aan in een koude plaats
  • De verwarming uit zetten

Op deze manier worden de bruine vetweefsels actief en kunnen ze groeien.

Ook door middel van sporten kan het bruine vet gekweekt worden. Als men sport komen er bepaalde hormonen vrij. Een van deze hormonen is irisin. Dit hormoon zorgt voor de omzetting van witte vetcellen in bruine vetcellen. Als je niet van kou houdt is dit een methode om bruin vet te kweken.

Kun je ook bruin vet krijgen door voeding?

Nee, bruin vet kun je niet binnenkrijgen via voeding. Je zult echt kou moeten trotseren of sporten om bruin vet te ontwikkelen.

Helpt bruin vet met afvallen?

Jazeker, het doel van afvallen is namelijk om de massa aan witte vetcellen te verminderen. Deze witte vetweefsels maken mensen dik en ongezond. Bruin vet zorgt er voor dat een deel van deze witte vetweefsels verdwijnt omdat er energie nodig is om de lichaamstemperatuur op niveau te houden. Dikke mensen hebben veel witte vetweefsels die het lichaam als het ware isoleren en er is daarom geen bruin vet nodig om het lichaam warm te houden.

Is bruin vet het geheim van slanke mensen?

Slanke mensen hebben over het algemeen het meeste bruin vet. Bij mensen met obesitas wordt nauwelijks bruin vet gevonden. Is bruin vet de oorzaak of het gevolg van slank zijn? Waarschijnlijk allebei. Als je eenmaal slank bent, zal je lichaam bruin vet ontwikkelen om je lichaamstemperatuur goed te houden. En dit bruine vet zorgt voor een verhoogd metabolisme. Als je meer calorieën verbrandt, zul je minder snel aankomen. Verder zijn slanke mensen vaak sporters en door middel van sporten wordt ook bruin vet ontwikkeld.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om slank te blijven. Gezonde voeding in de juiste proporties helpt om niet te veel calorieën binnen te krijgen.

Conclusie

Zorg ervoor dat je voldoende bruin vet ontwikkeld als je wilt afvallen. Je hoeft niet per se kou te lijden om bruin vet te ontwikkelen, sporten helpt ook. En dat sporten helpt bij afvallen is al lang bekend.
© 2014 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Koude douche gezond? Of is koud douchen juist slecht?Een koude douche wordt in het spraakgebruik vaak gezien als een tegenvaller. Maar in werkelijkheid is koud douchen juist…
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Afslankpil Undaria-P: informatieAfslankpil Undaria-P: informatieUndaria-P is een afslankpil dat gemaakt is uit de extracten van bruin zeewier. Uit allerlei onderzoek is gebleken dat ze…
Ovulatiepijn: informatie en tipsOvulatiepijn: informatie en tipsVrijwel alle vrouwen voelen zich rond en tijdens hun menstruatie minder lekker; ze hebben bijvoorbeeld (in meer of minde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mjw.hanssen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/the-truth-about-brown-fat.html#b, bezocht op 18-09-2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bruin_vetweefsel, bezocht op 18-09-2014
Reactie

Kim, 17-08-2015
Als je een paar winters de verwarming een stuk lager zet, kun je warmte-allergie ontwikkelen. Erg vervelend! Op kantoor, in winkels, bij anderen thuis is het voor je gevoel bloedheet. Bij een klein beetje inspanning in een ruimte met gemiddelde temperatuur zweet ik me helemaal suf, dus het geurprobleem is ook nog eens zeer onpraktisch. Reactie infoteur, 26-04-2017
Hoi Kim,

Wat vervelend zeg! Weet je zeker dat het komt doordat je de verwarming lager zet in de winter? In principe kan het lichaam acclimatiseren aan warmte en ook aan kou.

Met vriendelijke groet,
infoteuryannick

Infoteuryannick (36 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.