Dertien bizarre doodsoorzaken die de Darwin Award verdienen

Dertien bizarre doodsoorzaken die de Darwin Award verdienen De dood is een trieste gebeurtenis. Maar soms is de doodsoorzaak zo verpletterend dom, dat het moeilijk is om je gezicht in de plooi te houden. Sinds 1995 wordt er jaarlijk – posthuum - een Award uitgereikt voor de domste dood van het jaar. Deze Darwin Award is voor mensen die door hun overlijden het menselijk ras in ieder geval gemiddeld een stukje slimmer maken. Ook ruim voor 1995 waren er voldoende kandidaten.

Kip met sneeuwvulling

De beroemde staatsman en filosoof Francis Bacon zag in 1625 een sneeuwstorm vanuit zijn huis. Hij kreeg een vreemde inval: misschien kon sneeuw wel, net als zout, vlees langer vers houden. Hij besloot de proef op de som te nemen. Met een snel gekochte kip ging hij naar buiten en vulde het dode dier met sneeuw. De kip bevroor niet, Francis Bacon wel.

Wie is de mol?

Stadhouder Willem III stierf in 1702, 52 jaar oud. Zijn dood werd in gang gezet omdat zijn paard tijdens een ritje over een molshoop struikelde. Willem III viel van het paard en brak zijn sleutelbeen. Tijdens het ziekbed dat daarop volgde, werd hij geveld door een longontsteking, waaraan hij overleed.

Demonstratie geslaagd, advocaat overleden

De Democratische politicus Clement Vallandigham werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog op beschuldiging van verraad naar het zuiden verbannen. Daar verdiende hij zijn geld als advocaat. In zijn laatste rechtszaak in 1871 verdedigde hij de van moord verdachte Thomas McGehan. Die beweerde dat de overledene zichzelf had doodgeschoten met zijn eigen pistool. Vallandigham demonstreerde dat in de rechtszaal en gebruikte daarbij hetzelfde pistool, dat als bewijsstuk was opgevoerd. Vallandigham schoot zichzelf ook per ongeluk dood, en McGegan was een vrij man.

Klem onder gewicht

Al drie dagen was niets vernomen van William Shortis en zijn vrouw Emily Ann. Ongerust gingen een aantal vrienden samen met een politieagent op 13 augustus 1903 in Liverpool poolshoogte nemen bij het huis van het stel. Beiden bleken niet meer in leven te zijn, als gevolg van een macaber ongeluk. Emily Ann, een dame van ruim boven de honderd kilo, was, terwijl ze de trap opliep, achterover gevallen. In haar val had ze haar man, die haar volgde, meegesleurd. Beneden bij het trapgat was ze bovenop hem terechtgekomen. Emily Ann was op slag dood. William bezat, mede door zijn kwetsuren, niet de kracht om onder het lichaam van zijn vrouw vandaan te komen.

Droom wordt werkelijkheid

In 1924 had de Britse advocaat Thornton Jones een vreselijke nachtmerrie. Hij werd wakker en ontdekte dat zijn eigen keel was doorgesneden. Hij vroeg zijn vrouw, die naast hem lag, om pen en papier en schreef zijn laatste woorden op: ‘Ik droomde dat ik mijn keel doorsneed, ik werd wakker en ontdekte dat ik het echt had gedaan.’ Ruim een uur later was hij dood.

Waar is het feestje?

Orkaan Camille kostte op 15 augustus 1969 aan 145 mensen het leven. Velen van hen waren simpelweg op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd. Een twintigtal slachtoffers had het echter aan zichzelf te danken. Zij besloten om een ‘Hurricane Party’ te organiseren, in de veronderstelling dat hun feestlocatie stevig genoeg was om de orkaan te weerstaan. Dat was echter niet zo. Het hele gebouw stortte in elkaar door de hevige winden, de meeste feestgangers werden onder het puin bedolven.

Tien liter water

Tina Christopherson uit Florida dacht in 1977 dat ze waarschijnlijk maagkanker had. Dezelfde ziekte waar haar moeder aan was overleden. Om haar lichaam te reinigen, besloot ze op gezette tijden niets te eten, en alleen maar water te drinken. En wel tien liter per dag. Totdat haar nieren het begaven en er water in haar longen kwam. Als doodsoorzaak werd inwendige verdrinking genoteerd.

Stinkend verdrinken

Burgemeester Monica Myers (70) van het plaatsje Betterton, vatte het als een van haar taken op om regelmatig de riooltanks te inspecteren. Zo ook op 19 maart 1980. Ze gleed uit over een loopplank en viel in een tank vol met menselijke uitwerpselen. Ze verdronk.

De moordende robot

Kenji Urada werkte in de Akashi fabriek in het westen van Japan. Daar moest hij op 4 juli 1981 in een fabrieksafdeling met extra veiligheidsmaatregelen een machine repareren. Hij ging blijkbaar zo op in zijn werk, dat hij niet in de gaten had dat een transportrobot in zijn richting bewoog, hem oppakte en hem tegen een andere machine dooddrukte.

Vergeten iets mee te nemen

De ervaren parachutespringer (meer dan achthonderd sprongen) Ivan McGuire (35) uit Durham maakte in 1988 in het Amerikaanse Franklin County prachtige videobeelden van zijn mede-parachutisten nadat ze gezamenlijk uit een vliegtuigje waren gesprongen. Maar terwijl op een gegeven moment alle anderen aan hun parachutetouwtje trekken, blijft McGuire met duizelingwekkende snelheid naar beneden vallen. Hij grijpt naar het touwtje, maar hij was domweg vergeten zijn parachute om te doen.

Kip in de put

In 1995 viel in Egypte, in het dorpje Nazlat Imara, een kip in een waterput. De eigenaar, een 18-jarige boer, probeerde de kip te redden, maar verdronk. Waarschijnlijk was er een soort onderstroom actief in de put, te sterk voor matige zwemmers. Zowel de zus als twee broers van de boer probeerden hem te redden, maar ook zij verdronken. Datzelfde lot ondergingen twee oudere boeren daarna. Dagen later werden de lichamen van de zes Egyptenaren uit de waterput gehaald. De kip ook, en die leefde nog.

Op afstand bestuurde zelfmoord

Roger Wallace uit Arizona was in 2001 met zijn radiografisch bestuurbare vliegtuig aan het spelen. Verblind door de zon zag hij een tijdje niet waar zijn replica gebleven was. Totdat het met een flinke vaart (40 kilometer per uur) tegen zijn hoofd knalde. Wallace overleed ter plekke.

Te laat voor de lift

In het Zuid-Koreaanse Daejon komt op 25 augustus 2010 een 40-jarige, gehandicapte man in zijn elektrische rolstoel net te laat bij de lift die hem naar beneden moet brengen. Hij denkt even na en besluit dan (uit kwaadheid?) om met zijn rolstoel de liftdeur te rammen. De eerste keer blijft het bij een fikse deuk in de deur. De tweede keer rijdt hij dwars door de deur heen en dondert hij in zijn rolstoel tientallen meters naar beneden. En dat terwijl de lift overal transparant is en hij kon zien dat er niets was dat hem op kon vangen.
© 2013 - 2025 Kempes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Darwins LevenCharles Darwins LevenNatuurlijk kent iedereen Charles Darwin, een ontwerper van de evolutietheorie. Maar hoe is hij eigelijk opgegroeid? En h…
Biografie van Charles DarwinCharles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende E…
Dronken papegaaien in DarwinDronken papegaaien in DarwinIn de Australische stad Darwin doet zich ieder jaar rond juni een opmerkelijk verschijnsel voor: papegaaien die alle sym…
Darwin Awards: mensheid-onwaardige sterfgevallenDe Darwin Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen die op een zeer domme manier om het leven komen. Vaak komt de po…

Beige vetcellen wellicht een nieuw wapen tegen overgewichtBeige vetcellen wellicht een nieuw wapen tegen overgewichtBermuda zwembroeken hebben het voordeel dat ze meestal een elastiekband hebben. Zeker als er een paar kilo’s zijn bijgek…
Prins Friso – het ski-ongeluk in LechPrins Friso – het ski-ongeluk in LechIn februari 2012 kreeg prins Johan Friso een ski-ongeluk. Hij werd tijdens de wintersportvakantie in Lech bedolven door…
Bronnen en referenties
  • www.darwinawards.com
  • The Book of Lists #3 (1983), Amy Wallace, David Wallechinsky & Irving Wallace. New York, William Morrow and Co, ISBN 0-688-01647-2
  • www.standaard.be
  • www.wzl.be
Kempes (64 artikelen)
Laatste update: 28-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.