Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doen

Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doen Stijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en worden regelmatig wedstrijden georganiseerd. Maar voor velen is stijldans een manier om kilootjes kwijt te raken. Bij de stijldans worden door paren, volgens strakke regels, figuren gedanst op een speciaal bij elke dans behorende muzieksoort. Dansen die behoren tot de stijldans worden ingedeeld in twee categorieën.

Twee groepen dansstijlen

De dansstijlen die behoren tot de stijldans worden in twee groepen verdeeld. Tot de ene groep behoren de zogenaamde ballroom dansen, die ook wel standaarddansen worden genoemd en de andere groep bestaat uit Latijns-Amerikaanse dansen. De onderverdeling is als volgt:
  • Ballroom: quickstep, Engelse wals, tango, slowfox en Weense wals
  • Latijns-Amerikaans: chachacha, rumba, jive, samba en paso doble
Ballroom dansen kenmerken zich doordat ze de zaal rond worden gedanst terwijl de Latijns-Amerikaanse dansen meer op één plek worden gedanst met uitzondering van de samba en paso doble die zoals de ballroom dansen rond worden gedanst.

Dansen in wedstrijdverband

In wedstrijdverband worden de stijldansen uitgevoerd in drie categorieën namelijk:
  1. Ballroom (5 dansen)
  2. Latijns-Amerikaans (5 dansen)
  3. Ten Dance (10 dansen)
Bij de Ten Dance worden zowel vijf ballroom dansen gedanst als vijf Latijns-Amerikaanse dansen.

Manier van aan de lijn doen

Er zijn veel manieren om aan de lijn te doen, maar de meeste lijners vinden eigenlijk geen enkele methode leuk. Het kost ook veel doorzettingsvermogen om een bepaald dieet of veranderde eetgewoonte of de bijbehorende bewegingsactiviteiten lang vol te houden. Blijvende gedragsverandering is voor velen een zware opgave.

Dansen en de lijn

Een methode om wel op een plezierige manier aan de lijn te doen is door te dansen. Een manier om daar regelmaat in te krijgen is het volgen van danslessen die meestal toch wekelijks worden gevolgd gedurende een langere periode. In de meeste grotere steden bevindt zich wel een dansschool, of soms meerdere, waar cursussen van twaalf tot vijftien lessen worden gegeven. Beginners leren meestal maar enkele van de tien dansen maar per cursus komt daar een dans bij. Sommige dansen hebben al een lange traditie zoals de Weense wals maar veel dansen zijn ontstaan in de twintigste eeuw.

Danscursussen ballroom en Latin

Gewoonlijk wordt in de basiscursus begonnen met de ballroom dansen quickstep, Engelse wals en tango en de latin dansen cha cha cha en jive. Latere cursussen volgen dan de slow fox en Weense wals en de rumba en samba. De paso doble wordt in de regel pas na een aantal cursussen aangeleerd. Op de startpagina dansscholen.besteoverzicht.nl staat per provincie een groot aantal scholen vermeld waardoor het makkelijk is een school dichtbij te vinden.

Calorieën en extra calorieën

Maar niet alleen de hogere cursussen vergen zoveel energie dat er veel calorieën verbranden. Al vanaf de basiscursus zorgt de inspanning daarvoor. Dat gaat niet met ponden tegelijk maar het telt zeker wel mee. Wie extra calorieën kwijt wil raken, kan naar een speciale dansavond gaan. Door veel dansscholen worden regelmatig avonden georganiseerd die zowel door leerlingen als door anderen kunnen worden bezocht en waar enkele uren de beentjes van de vloer kunnen.

Eenvoudige rekensom verbranding calorieën

Afhankelijk van de mate van inspanning tijdens het dansen wordt per uur toch minimaal het gewicht van de danser, vermenigvuldigd met de factor zes, aan calorieën verloren. Een voorbeeld: Iemand die 1 uur danst en 80 kilo weegt, verbrandt in 1 uur 1 x 80 x 6 = 480 kcal. Een probleem bij die activiteit kan zijn dat iemand ook graag een glaasje drinkt tijdens dat uur, waardoor er weer ongeveer 60 en voor een alcoholdrankje 90 calorieën per glas bij komen. Beter is daarom een glas spa of ander drankje zonder calorieën.

Conny Vink zong het al

Niet gezellig zonder alcoholdrankje? Ach, het dansen op zich is toch reuzeleuk en de sfeer tijdens de lessen en dansavonden is zo prettig dat het een feest is om op die manier aan de lijn te doen. En natuurlijk is dansen niet alleen voor lijners een goede activiteit maar voor iedereen en zoals Conny Vink al zong: “Dansen is plezier voor twee”.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Engelse wals (of langzame wals)Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en manesc…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Dans: Een waaier aan mogelijkhedenDans: Een waaier aan mogelijkhedenDansen. Er is enorm veel keuze aan dansstijlen, meer dan men op het eerste gezicht zou denken. Er worden ook constant we…
Hoe kies je de beste en goedkoopste creatine?Hoe kies je de beste en goedkoopste creatine?Op een gezonde manier extra spiermassa opbouwen is voor iedereen belangrijk. Het is nochtans de grootste zorg van al die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gerald G, Openclipart
  • www.dc-zwijsen.nl
  • http://dansscholen.besteoverzicht.nl
  • http://www.songteksten.nl/songteksten.php/57830/conny-vink/dansen-is-plezier-voor-twee.htm
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 12-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.