Kanker en Voedsel: 5 fabels

Kanker en Voedsel: 5 fabels Het effect van voedsel op het voorkomen, ontstaan en genezen van kanker is een veel besproken onderwerp. Vaak worden allerlei oorzaken genoemd die leiden tot kanker of de genezing ervan versnellen. In dit artikel worden 5 fabels besproken wat betreft het effect van voeding.

Fabel 1: Lightproducten en zoetstoffen zijn kankerverwekkend

De eerste fabel betreft het effect van lightproducten en zoetstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat zoetstoffen (zoals Aspartaam) niet bijdragen aan een verhoogde kans op kanker. Sommige lightproducten (en dan vooral de frisdranken) bevatten minder calorieën dan de reguliere varianten. Deze kunnen zelfs helpen tegen overgewicht en daarbij bijdragen verlagen van het risico op kanker. Let erop dat niet alle lightproducten minder calorieën bevatten, dus raadpleeg altijd de productinformatie.

Fabel 2: Groene thee helpt bij de genezing van kanker

Er zijn geen onderzoeken die uitwijzen dat groene thee op welke manier dan ook bijdraagt aan het genezen van kanker. Dit fabel kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor de genezing van kanker aangezien aangetoond is dat groene thee een bepaalde vorm van chemotherapie zelfs tegenwerkt (Bortezomib). Bij deze vorm van chemotherapie wordt dan ook sterk afgeraden om groene thee te nuttigen. Voor de rest kan een hoeveelheid van maximaal 8 koppen groene thee per dag geen kwaad, maar draagt het ook niet bij aan de genezing.

Fabel 3: Rode wijn helpt bij het voorkomen van kanker

Alcohol draagt bij aan het risico op kanker. Geen alcohol drinken zal dus de beste manier zijn om het risico op kanker zo klein mogelijk te houden. Sommigen stellen dat rode wijn een oplossing biedt, maar uit onderzoek is gebleken dat het geen effect heeft op de gezondheid van mensen en dus ook niet bijdraagt aan de voorkoming van alcohol. Drink dus geen of zo min mogelijk alcohol (max. 1 glas voor vrouwen en 2 voor mannen en niet dagelijks).

Fabel 4: Biologische producten zijn beter bij kanker

Biologische producten zijn producten die zijn geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat ze beter voor het milieu en/of voor het dier zijn dan reguliere producten. Hoewel dit een reden kan zijn om biologische producten te consumeren zijn er geen onderzoeken die aantonen dat biologische producten gezonder of minder gezond zijn. U kunt ze dus gerust eten of drinken, maar de kans op kanker wordt er niet door verkleind.

Fabel 5: Superfoods helpen tegen kanker

De laatste tijd zijn de superfoods helemaal hot. Dit zijn voedingsmiddelen die op een slimme manier gemarket zijn en er zijn consumenten die zweren bij deze superfoods, zoals açiabessen, gojibessen en chiazaad. Echter is er niet bewezen dat deze superfoods bijdragen aan een gezonder leven en al helemaal niet aan een kleinere kans op kanker terwijl ze wel heel prijzig zijn. Gewoon gezond eten is het devies.

Lees verder

© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods tegen verouderingSuperfoods tegen verouderingJe wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mo…
Oorzaken van kanker - 10 krachtige kankerbestrijdersOorzaken van kanker - 10 krachtige kankerbestrijdersNa 30 jaar studie in een Parijs' ziekenhuis is er veel geleerd over de strijd tegen kanker. Men zag duizenden patiënten…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…

Welke zeldzame ziekten zijn er en wat zijn de gevolgen?Welke zeldzame ziekten zijn er en wat zijn de gevolgen?Ziekten welke minder dan eens per twintigduizend personen voorkomen, vallen onder de groep zeldzame ziekten. Vaak gaat h…
Sulfapreparaat, medicijnSulfapreparaat, medicijnSulfapreparaat is een synthetisch geneesmiddel dat valt onder de chemotherapeutica. Dit wil zeggen dat het middel gebrui…
Bronnen en referenties
  • EFSA, A. (2013). “Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food). Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive.” EFSA Journal 11(12): 3496.
  • Prof. dr. P. Sonneveld (2014). Bortezomib.
  • Marcason, W. (2009). “What is the acai Berry and Are There Health Benefits?” Journal of the American Dietetic Association 109(11): 1968.
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.