Dieet makkelijker volhouden met deze 5 tips

Dieet makkelijker volhouden met deze 5 tips Een dieet heeft alleen maar nut als je het dieet volhoudt. Welk dieet je ook volgt, als je er vroegtijdig mee ophoudt of als je je niet aan de regels van het dieëten houdt, zal je nooit het gewenste resultaat behalen. Volhouden en doorzetten is niet altijd makkelijk, maar je kunt wel een aantal tips volgen om de kans dat je je het volhoudt, en het gewenste resultaat bereikt, zo groot mogelijk te maken. Wanneer je in staat bent om je dieet vol te houden, zal de opoffering ook daadwerkelijk tot een mooi resultaat leiden.

Dieet volhouden: 5 tips

Het is niet altijd makkelijk om je dieet een vol te houden. Je omgeving zit vaak vol met verleidingen om toch even van je dieet af te stappen. Hier niet aan toegeven is vaak lastig. Daarom zijn er enkele tips die de kans dat je succesvol op dieet kan vergroten.

Diëten doe je niet alleen

Een goed advies om je dieet vol te houden is om samen met iemand anders van de overtollige kilo's af te komen. Als je samen bent, zal je makkelijker gemotiveerd blijven omdat er een soort groepsdruk ontstaat. Daarnaast zal je er tijdens een dieet ook geregeld doorheen zitten. Het is dan fijn als er iemand in je buurt is die je weer moed inpraat. Tijdens feestjes is het altijd lastig om je niet te laten verleiden van je dieet af te stappen. Echter, wanneer je mede-dieeter in de buurt is, zal je elkaar een beetje in de gaten kunnen houden waardoor het lastiger wordt om te zondigen. Sommige mensen ervaren het als ongemakkelijk om het met iemand persoonlijk te hebben over hun gewichtsproblemen en zien helemaal niks in samen diëten. De oplossing voor deze personen is om contact met iemand te zoeken via internet. Er zijn verschillende fora waar lotgenoten te vinden zijn die dezelfde problemen als jij ervaren. Hoewel ze niet altijd bij je zijn, kun je toch even op hun terugvallen wanneer je het lastig hebt.

Registreer je eetgedrag

Eén chocolaatje kan toch geen kwaad? Dat hebben we allemaal wel eens gedacht tijdens het dieet. Wanneer je alles opschrijft wat je eet, kun je nakijken hoe vaak je op deze manier hebt gedacht. Daarnaast is het een extra belemmering om toch voor dat chocolaatje te gaan. Je moet het immers van jezelf opschrijven en dan wordt je er elke keer mee geconfronteerd. De kans dat je toch besluit om te zondigen neemt dus af. Daarbij is uit onderzoek van het 'Kaiser Permanente's Center for Health Research' gebleken dat mensen die bijhouden wat ze eten (een zogenaamd voedseldagboek bijhouden) tot twee keer zoveel gewicht verliezen als mensen die dat niet doen. Een goede tip om je dieet vol te houden en te bespoedigen dus!

Vind motivatief

Het belangrijkste is dat je gemotiveerd blijft. Alleen op die manier kun je je dieet volhouden. Verwen jezelf af en toe als je bijvoorbeeld je dieet een bepaald aantal weken hebt volgehouden. Zo kun je naar de film te gaan (dan moet je geen popcorn gaan eten natuurlijk) of kun je jezelf trakteren op een paar nieuwe schoenen. Het is ook belangrijk dat je jezelf af en toe complimentjes geeft, je mag best trots zijn op jezelf. De beste manier om gemotiveerd te blijven, is misschien nog wel om een dure broek te kopen in de maat die je als doelstelling hebt van je dieet. Het motiveert dan nog meer om door te gaan met je dieet, anders heb je voor niks veel geld uitgegeven aan een broek.

Vermijd verleiding

Zorg dat je niet in de verleiding komt om te gaan snoepen of anderszins van je dieet af te wijken. Wanneer je zorgt dat je geen koek, snoep of chips in huis hebt zal je ook minder snel in de verleiding komen om te gaan zondigen. Zorg dat je altijd gezonde snacks in huis hebt (zoals snoeptomaatjes of fruit) zodat wanneer je in de verleiding komt om toch wat te gaan eten, je hier op terug kunt vallen. Ga daarnaast nooit met een lege maag naar de supermarkt. Wanneer je dit wel doet, zal je gegarandeerd terugkomen met eten wat je eigenlijk niet van plan was te kopen.

Ontzeg jezelf niet alles!

Kies geen dieet dat je alles ontzegt. Als je te streng bent, dan wordt het lastiger om je dieet vol te houden. Als er geen vooruitzicht is naar een lekkere beloning, dan wordt de kans dat je gaat zondigen alleen maar groter. Het is niet erg om een keer een stukje taart te eten als er een verjaardag is (neem dan wel een klein stuk). Daar voor in de plaats kun je de dag erop weer een extra stukje fietsen of anderszins compenseren. Een dieet hoeft niet perfect te zijn, het moet een proces zijn!

Lees verder

© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe houd je je dieet vol?Hoe houd je je dieet vol?Een dieet volhouden is een van de moeilijkste dingen om te doen, je hebt veel discipline nodig om af te vallen en op je…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…

Tips om gezond af te vallenTips om gezond af te vallenHeb kan je gezond afvallen? Afvallen is zowel moeilijk als makkelijk. Het gewicht eraf houden is waarschijnlijk het last…
Slank in 28 dagen: het metabolisme dieetSlank in 28 dagen: het metabolisme dieetSlank in 28 dagen. Wie wil dit nu niet? De Amerikaanse auteur Haylie Pomroy beweert in haar boek "Het metabolisme dieet.…
Bronnen en referenties
  • Svetkey, L. P., Stevens, V. J., Brantley, P. J., Appel, L. J., Hollis, J. F., Loria, C. M., ... & Weight Loss Maintenance Collaborative Research Group. (2008). Comparison of strategies for sustaining weight loss: the weight loss maintenance randomized controlled trial. Jama, 299(10), 1139-1148.
Otisnu (58 artikelen)
Laatste update: 25-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.