Vitamine B12-tekort bij ouderen kan klachten geven

Vitamine B12-tekort bij ouderen kan klachten geven Veel ouderen hebben een tekort aan vitamine B12 zonder dat ze dit in de gaten hebben. Dit tekort kan tot ernstige klachten leiden. Het tekort ontstaat niet omdat mensen onvoldoende vitamine B12 uit het voedsel krijgen maar vooral omdat het niet wordt opgenomen in het lichaam. Hoe komt dit en wat kan men doen om dit te voorkomen? Vitamine B12 is noodzakelijk om voldoende weerstand te hebben tegen ziektes maar ook bij psychische klachten dient men eerst te kijken of er mogelijk een tekort is aan deze vitamine.

Vitamine B12

Eigenlijk kunnen we zeggen dat vitamine B12 een van de belangrijkste vitaminen is voor onze gezondheid en onze psychische gesteldheid. Ongeveer een kwart van de Nederlandse ouderen heeft een vitamine B12-tekort. Zowel mannen als vrouwen hebben 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Tekort aan deze vitamine kan een rol spelen bij het ontstaan van verschillende ziektes. Immers er is sprake van minder weerstand tegen infecties, minder vitaliteit, ernstige vermoeidheidsklachten of psychische klachten. Men noemt een vitamine B12-tekort ook wel de ziekte van Addisson Biermer.

Cobalamine

Vitamine B12 hebben we nodig voor de aanmaak van onze rode bloedcellen. Maar wat misschien nog belangrijker is, dat we deze vitamine nodig hebben voor een gezond zenuwstelsel. Een andere naam voor deze vitamine is Cobalamine.

Ouderen

In Amerika wordt aan ouderen boven de 50 jaar geadviseerd om extra vitamine B12 te gebruiken. Immers ouderen gaan vaak wat minder eten waardoor ze tekorten kunnen krijgen. Nu is het probleem niet eens zozeer dat ouderen uit hun voeding onvoldoende vitamine B12 halen maar er zijn problemen met de opname. Hierbij speelt de Intrinsic factor een rol. Dit is een eiwit dat zorgt voor de opname van de vitamine in het bloed waarna het in de dunne darm komt. Bij ouderen vermindert de productie van maagzuur en hierdoor kan de vitamine B12 niet meer goed worden opgenomen. Atrofische gastritis is ook een oorzaak dat de vitamine minder goed wordt opgenomen. Door artsen wordt bij tekort aan vitamine B12 zelfs gesproken over een vergeten ziekte. Vaak denkt men er niet eens aan dat er een vitamine B12-tekort kan zijn als oorzaak van lichamelijke of psychische klachten. Ook jongeren kunnen een vitaminetekort krijgen maar vooral ouderen zijn vaak slachtoffer.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B12

Alle dierlijke producten bevatten vitamine B12. We kunnen hierbij denken aan: vlees, vleeswaren, melk, vis en eieren. Het lichaam slaat de vitamine B12 op en legt een voorraad aan. Daarom kan het soms wat langer duren voor een tekort ontdekt wordt. Zo bevat een glas halfvolle melk 0,6 microgram B12 en een stukje rundvlees van 75 gram bevat 2,5 microgram B12. Veganisten zullen er verstandig aan doen om extra vitamine B12 te slikken omdat zij gemakkelijk tekorten kunnen krijgen door het ontbreken van dierlijke producten.

Vitamine B12-tekort kan gevolg zijn van

Er zijn veel oorzaken waardoor vitamine B12 niet in het bloed wordt opgenomen. Dit kan het gevolg zijn van:
  • Onjuiste voeding
  • Eetstoornissen
  • Vegetarisme
  • Alcoholisme
  • Bestraling bij kanker
  • Ziekte van Crohn
  • Leverproblemen
  • Medicijngebruik

Bloed onderzoek

Men kan bij de huisarts vragen om bloed te prikken en te testen op een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur. Vaak wordt gedacht dat als het HB-gehalte van het bloed in orde is en er dus geen bloedarmoede geconstateerd wordt er ook geen sprake is van een tekort van vitamine B12. Dit is niet juist. Ook bij een goed HB-gehalte kan er toch een tekort aan vitamine B12 zijn. Teveel kan men niet krijgen van deze vitamine want het lichaam zorgt zelf voor uitscheiding via de urine. Deze vitamine is in water oplosbaar.

Klachten bij een tekort aan vitamine B12 vooral in het zenuwstelsel

Klachten bij een tekort aan vitamine B12 zijn vooral:
  • Bloedarmoede
  • Geheugenverlies
  • Moe
  • Depressief of psychotisch
  • Tintelingen in handen
  • Spierpijn
  • Coördinatieproblemen

Behandeling

Belangrijk om te weten is dat het goed is om tijdig te beginnen met aanvulling van vitamine B12. Er zijn ter behandeling van klachten diverse mogelijkheden zoals: dagelijks hoge doseringen van vitamine B12 met foliumzuur, direct onder de tong in de vorm van smelttabletten. Hierbij kan de vitamine B12 direct via het mondslijmvlies in het bloed worden opgenomen. Vroeger gaf men vaak injecties om de vitamine B12 rechtstreeks in het bloed te laten opnemen maar met zuigtabletten is dit niet meer nodig. In Zweden en in Canada wordt in 85% van alle gevallen geen injecties meer verstrekt. Over het algemeen worden in Nederland nog wel injecties verstrekt die men het gehele verdere leven moet nemen. Afhankelijk van het tekort zal de dosis die men moet aanvullen worden vastgesteld door de behandelend arts.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeZiekte van Addison-Biermer, bloedarmoedeDe ziekte van Addison-Biermer moet niet verward worden met de ziekte van Addison zelf. De ziekte van Addison-Biermer is…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…

Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Groene Thee: De aanval op kankerGroene Thee: De aanval op kankerGroene thee bevat talloze polyfenolen (anti-oxidant), die catechinen worden genoemd. Eén van deze catechinen genaamd, ep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • Vitamine-info.nl
  • Vitamine B12 nu.nl
  • www.menssana.nl
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.