Zonder vitamine B1 geen energie

Vitamine B1 is een beroemde vitamine. Hij was de eerste vitamine die de wetenschap op het spoor kwam en speelde een grote rol in de verdere ontwikkeling van onze vitaminekennis. Vitaminen trokken altijd de aandacht als er door tekorten bepaalde ziekten ontstonden. Zo was vitamine C verantwoordelijk voor het ontstaan van scheurbuik.

Een vitamine B1 tekort begint met vermoeidheid

In moderne Europese landen voeden grote delen van de bevolking zich niet op de juiste wijze omdat er bepaalde belangrijke stoffen in de voeding ontbreken. Wanneer herkennen we nu een vitamine B1 tekort?
De eerste symptomen zijn vermoeidheid en gebrek aan eetlust. Vervolgens krijgt men last van concentratieproblemen, depressies en misselijkheid.

Alcohol

Alcohol is de grootste vijand van vitamine B1. Een vitamine B1 tekort kan op diverse manieren ontstaan. De hoofdschuldige zijn vaak alcohol en de moderne voedingsmiddelen die tijdens het raffinageproces zijn ontdaan van vitamine B1. Met betrekking tot een vitamine B1 tekort kunnen de volgende factoren een negatieve rol spelen:
  • Alcohol: te veel alcohol en te eenzijdige voeding kunnen een tekort aan vitamine B1 veroorzaken. Het lichaam heeft veel vitamine B1 nodig om de alcohol te kunnen afbreken. Daarnaast belemmert alcohol de opname van vitamine B1
  • Verkeerde voedselkeuze: Een afwisselend voedingspatroon is erg belangrijk. Drie groepen levensmiddelen bevatten veel vitamine B1: volkorenproducten, peulvruchten en varkensvlees. De meeste mensen krijgen hun hoeveelheid B1 binnen via het varkensvlees. Maar het is op den duur niet gezond om alleen maar met behulp van varkensvlees in de vitamine B1 behoefte te voorzien. Veel thee en koffie doet het B1 verbruik overigens ook stijgen.
  • Verhoogde behoefte: er zijn verschillende levensomstandigheden en ziekten die een verhoogde vitamine B1 behoefte creëren. Het verbruik is direct gekoppeld aan het energieverbruik. Iemand die veel aan sport doet, heeft meer vitamine B1 nodig. Ook bij ziekten en stress stijgt de behoefte. En het is inmiddels bijna overbodig te vermelden dat ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven meer vitamine B1 nodig hebben.

Wanneer is vitamine B1 nuttig?

Alcoholisme: veel alcoholisten komen in een vicieuze cirkel terecht die ook enigszins te verwijten is aan een tekort aan vitamine B1. Door een tekort kunnen de hersenen namelijk worden beschadigd, met als gevolg dat de persoon in kwestie steeds minder goed in staat is zijn situatie realistisch in te schatten. Een behandeling met vitamine B1 kan onder bepaalde omstandigheden een eerste stap zijn in een poging het alcoholisme te behandelen.
Pijnbestrijding: vitamine B1 kan pijn verlichten, alhoewel medici nog niet precies weten hoe dit proces in zijn werk gaat.

Levensmiddelen die veel vitamine B1 bevatten

De drie belangrijkste bronnen van vitamine B1 zijn volkorenproducten, peulvruchten en varkensvlees. Vergeet niet dat vitamine B1 zeer gevoelig is voor hitte en dat zij door te lang koken verloren kan gaan. Eten dat urenlang heeft gekookt, bevatten nog maar weinig vitaminen, om van de smaak nog maar te zwijgen.

Geen energie of informatie zonder vitamine B1

Brood, mie, aardappelen en zoete vruchten hebben één ding gemeen: ze bevatten allemaal koolhydraten, en koolhydraten vormen onze voornaamste energiebron. In het lichaam worden ze bijna allemaal omgezet in druivensuiker en deze druivensuiker wordt weer opgeslagen of voor de verbranding gebruikt. Bij dit proces speelt vitamine B1 een essentiële rol; zonder vitamine B1 komt er geen energie vrij.

Vitamine B1 is ook belangrijk voor het zenuwstelsel. Men weet niet precies welke functie zij vervuld, maar het is bewezen dat deze vitamine is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels. De combinatie van deze twee taken vormt de basis voor al het andere: energie en informatie.

Waar moet men nog meer op letten bij vitamine B1?

  • Vitamine B1 is gevoelig voor hitte. Kook de levensmiddelen daarom niet te lang.
  • Peulvruchten verliezen een derde van hun vitamine B1 gehalte als u ze te lang kookt. Als u ze een nacht van tevoren weekt, reduceert de kooktijd aanzienlijk.
  • Houd het eten niet te lang warm. Warm het liever nog een keer kort op.
  • Vitamine B1 kan ook verloren gaan door invloed van licht en lucht. Bewaar de levensmiddelen daarom op een droge, donkere plek.
  • Gebruik volkorenproducten; deze producten zijn niet alleen gezond omdat ze vitamine B1 bevatten, maar bevatten nog veel meer andere nuttige stoffen.
  • Af en toe varkensvlees is goed voor uw vitamine B1-balans.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine D, E en KElke cavia moet voldoende vitamines binnenkrijgen om fatsoenlijk te kunnen blijven functioneren. Een aantal van deze vit…

Camellia, thee en EGCGGroene thee, al eeuwenlang een traditionele en populaire drank in China en Japan, bevat een complexe mengeling van bio-a…
Waar zitten vitaminen in?Waar zitten vitaminen in?Elke dag moeten we voldoende vitamines innemen om ons lichaam gezond te houden en om er voor te zorgen dat ons lichaam g…
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.