Vitamine | andere naam | functie | voedingsmiddelen | behoefte | maximale inname |
---|
A | retinol, bètacaroteen | groei, gezichtsvermogen, gezonde huid, weerstand | margarine, halvarine, bak-/braadproducten, vlees(waren), vis, ei, zuivel, groente/fruit | 800 mcg | 3000 mcg |
B1 | thiamine | nodig om energie uit koolhydraten te halen en nodig voor een goede werking van hart en zenuwstelsel | graanproducten, brood, aardappelen, vlees(waren), groenten | 1,1 mg | onbekend |
B2 | riboflavine | Gezonde huid en nodig om energie uit voedsel te halen | zuivel, ei, vlees(waren), groente | 1,1 mg | onbekend |
B3 | niacine | nodig om energie uit voedsel te halen | vis, graanproducten, groente, vlees(waren), aardappelen | 13 mg | 900 mg |
B5 | pantotheenzuur | nodig om energie uit voeding te halen | vlees(waren), vis, graanproducten, groente, aardappelen | 5 mg | onbekend |
B6 | pyrodoxine | weerstand, opbouw en afbraak eiwitten, rode bloedcellen, zenuwstelsel | vlees(waren), ei, graanproducten, brood, zuivel, groente | 1,5 mg | 25 mg |
B8 of H | biotine | nodig om energie uit voeding te halen | ei, lever, melk, noten | onbekend | [/TD] |
[TD]B9 of B11foliumzuur | rode bloedcellen en verminderd kans op 'open ruggetje' | vlees(waren), brood, zuivel, groente | 300 mcg | 1000 mcg |
B12 | cobalamine | rode bloedcellen en werking zenuwstelsel | vlees(waren), ei, vis en zuivel | 2,8 mcg | [/TD] |
[TD]C ascorbinezuur | wondgenezing, weerstand, bevorderd ijzer opname uit voeding | groente, fruit, aardappelen | 70 mg | 2000 mg |
D | cholalciferol, ergocalciferol | bevorderd opname van calcium en zorgt voor stevige botten en tanden | margarine, halvarine, bak-/braadproducten, vlees(waren), vis | 2,5 - 15 mcg | 50 mcg |
E | tocoferol | beschermt cellen | noten, groente en plantaardige oliën | 9,3 mg | 50 mcg |
K | fylochinon | bloedstolling en stevige tanden | groene groenten, olie | 90 mcg | - |