Gezonde groenten uit een potje
De een betwist het ten stelligste en de ander is in de volle overtuiging dat het dé manier is om gezond te leven. We eten onze producten uit een potje en doen er nog wat vitamines bij uit eenzelfde potje. Dit is voldoende om gezond te leven, denkt men. Maar is dat ook zo of hebben we echt onze vitamines nodig uit verse producten?
Gezonde voeding
We weten dat we onze vitamines en mineralen die we uit gezonde voeding halen, ook daadwerkelijk nodig hebben. Ons lichaam maakt bepaalde stoffen niet aan en moet deze dus uit de voeding halen. Nu gaan we er altijd vanuit dat we de benodigde stoffen met name uit verse producten halen, maar dat ligt mogelijk toch iets genuanceerder.
Enerzijds omdat we massaal aan de (multi-)vitaminetabletten gaan en zo datgene binnen krijgen waar ons lichaam om vraagt en anderzijds al die verse producten die we ook in potjes terug kunnen vinden. De vraag is dan alleen in hoeverre het net zo gezond is.
Bron: Devanath, Pixabay Uit een potje
Is het gezond?
Het lijkt er toch echt op dat het een misverstand is dat men alleen met verse groenten gezond kan eten. Als je kijkt hoe de groenten in potten, blik of diepvries verwerkt worden, dan worden de vitamines wel degelijk bewaard. Er zijn inmiddels, eerdere onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat de vitamines en mineralen in de bewerkte groenten blijven zitten. Zowel het telingsproces, als het oogsten en natuurlijk het verwerken vindt heel zorgvuldig plaats. Binnen zo’n zeven uur moeten groenten van het land verwerkt zijn (in het blik, pot of diepvries). Verse groenten liggen vaak beduidend langer in het schap en thuis in de koeling, alvorens ze als “vers” verwerkt worden.
De favoriete groenten in de pot zijn er het hele jaar door en leveren het hele jaar door de benodigde vitamines. Ze zijn immers op het juiste moment van het land gehaald en verwerkt. Extra vitamines uit een potje hoef je echt niet te nemen.
Is het lekker?
Als dat potje dan zo gezond is én gemakkelijk, waarom nemen we dan toch nog zo vaak vers? Dat heeft voor de meeste mensen met het idee én met de smaak te maken. De potjes en blikjes hebben, als je het potje openmaakt en de groenten eruit haalt, vaak zo’n hoog gehalte “slappe hap” en dat is exact de juiste term voor hetgeen je ziet. Bij diepvries is de kleur meestal nog wel "echt, maar met groenten uit een pot of blik wil de kleur nog wel eens iets afwijken. Dit heeft overigens geen invloed op de vitamines.
Het oogt niet lekker, de kleur is net even wat minder en de “bite” is erg ver weg. Dit is een totaalplaatje wat voor degene die lekker wil koken, erg belangrijk. Het gaat net iets verder dan alleen de smaak. Waarbij de makers van het blik of de pot wel anders kunnen, maar de consument die altijd via het blik zijn groenten nuttigt wil vaak niet anders. Het is een bekende smaak en is daarmee goed of minimaal voldoende.
Degene die dus echt voor het totaalplaatje op het bord gaat, zal dus niet echt snel overgaan tot het alternatief uit een potje.
Toevoeging
Moet je nog wat toevoegen in de zin van vitamines? Strikt genomen niet. Wel is het zo dat de notoire blikjes eter niet zelden redelijk eenzijdig eet (onderzoek uit 2012 "Hoe eten wij?") en iedere vorm van eenzijdige voeding, vers of uit blik, levert niet dat uitgebalanceerde wat je nodig hebt voor een gezond voedingspatroon. Als je niet anders wilt, kan het zinvol zijn om middels vitaminetabletten je vitamines aan te vullen.
Tot slot
Gezonde voeding in een gezond leefpatroon is het beste, daar mag dus best wel eens een blikje groenten doorheen… en dan ontneemt je niet van de benodigde voedingsstoffen. Maar wissel vooral ook eens af. Vers, blik, diepvries maakt ook dat je smaken leert kennen en je misschien ook wel voorkeuren gaat krijgen. Veel seizoensgroenten en af en toe puur dat wat je extra lekker vindt maar even niet vers beschikbaar… of gewoon af en toe een potje, omdat het gemakkelijk is en even beter uitkomt.