Kruidenwijsheid: Pepermuntkruid

Kruidenwijsheid: Pepermuntkruid Pepermuntkruid kent net als alle kruiden diverse toepassingen. Natuurlijk kent iedereen wel het bekende pepermuntje dat als mondverfrisser heel goed zijn werk doet. Maar pepermuntkruid kent nog meer voordelen. Het is een geneeskrachtig kruid dat kan helpen om kleine gezondheidsklachten te verlichten en dat is dan ook waar het al duizenden jaren voor werd gebruikt. Afgezien van dat is pepermuntkruid een heel gemakkelijke groeier dat in vele kruidentuinen staat. Al is het alleen al om er een heerlijk verfrissende thee van te zetten.

Mentha x Piperita

Munt (of mint) is samen met Kamille één van de meest gebruikte geneeskrachtige kruiden uit de oudheid. Rond 1721 in Europa geïntroduceerd maar al ver daarvoor bekend in Japan waar het als geneesmiddel werd gebruikt en Egypte waar bij graven resten van munt zijn gevonden uit de tijd van 600 tot 1200 v Christus. Ook in de Bijbel wordt munt genoemd als betaalmiddel aan de Farizeeën en in Italië werd munt gebruikt in de kerk op de vloer waar het de naam ‘Erba Santa Maria’ kreeg. Door de Romeinen als symbool voor gastvrijheid beschreven en ook gebruikt om sauzen en wijnen op smaak te brengen. We kunnen dus gerust zeggen dat munt vele toepassingen kent. Van verfrissend tot smaakmaker en een kruid met natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen.

Pepermuntkruid bevat de volgende stoffen

 • Etherische olie
 • Looistoffen
 • Bitterstoffen
 • Vitaminen B3 en B4
 • Flavonen
 • Rozemarijnzuur (pas op bij zwangerschap)

Wat wordt er zoal van pepermuntkruid beweerd?

 • Werkt antiseptisch en verkoelend (uitwendig als kompres) bij pijn, jeuk en huiduitslag
 • Kompres van pepermuntthee kan helpen bij zweren, open wonden, brandwonden, schurft
 • Werkt krampwerend en verzachtend bij maagpijn, darmkrampen, galproblemen, menstruatiepijn e.d.
 • Helpt bij misselijkheid, overgeven, slechte vertering
 • Is zweetbevorderend. Helpt bij griep, koorts, verstopte neus (inhaleren)
 • Geeft frisse adem maar helpt ook bij kiespijn en tandvleesontsteking
 • Werkt opwekkend, helpt tegen vermoeidheid (etherische olie), hoofdpijn en migraine
 • Helpt om muggen te verjagen, bestrijd bladluizen, trekt bijen aan

Diverse vormen van gebruik

Als etherische olie

Etherische oliën worden ook wel vluchtige of essentiële oliën genoemd. Deze olie wordt gewonnen uit planten die vaak opvallen door de geur ervan en kan niet vergeleken worden met parfumoliën daar deze chemisch worden samengesteld en dus alleen een nabootsing zijn van geuren die we kennen uit de natuur. Essentiële olie kan worden gewonnen uit alle delen van een plant (blad, wortel, bloem, schil, zaad, vrucht) op verschillende methoden zoals stoomdestillatie, droge destillatie en via het uitpersen van het onderdeel van de plant, dat benodigd is.

Als thee

Kruidenthee zetten met als doel de genezende kracht van dit kruid te willen gebruiken is toch wel iets anders dan gewoon een kopje thee zetten. De vluchtige oliën in de kruiden verdampen namelijk heel snel en daarom is het zaak, als je bijvoorbeeld een kop thee wilt zetten, om deze zo snel mogelijk af te dekken met een doek nadat je het water erop hebt gegooid. Wil je een pot thee zetten, doe dan de kruiden los in de pot en giet dan het water erop en dek het ook weer af. Laat de thee minimaal 10 minuten trekken. Voor het drinken een zeefje gebruiken. Neem voor een kop thee 5gr gedroogde kruiden/7.5gr verse kruiden en voor een pot 20gr gedroogde/30gr verse kruiden.

Als kompres

Een kompres kan gemaakt worden van diverse kruiden of een enkel kruid en het maakt niet uit of dit kruid vers, gedroogd of uit poedervorm bestaat. Als vloeistof kun je warm water gebruiken. Zoek zelf even op het internet hoe je het beste een kompres kunt aanleggen.

In crèmes

Kruiden kunnen ook goed in crèmes worden verwerkt. Onnodig te zeggen dat je daarvoor het beste een betrouwbaar en goed adres moet zoeken. Of, zelf maken kan ook. Hoe je dit, en ook het maken van de andere remedies met kruiden, kunt doen kun je het beste even opzoeken op bijv. www.natuurlijkerwijs.com

In tandpasta

Pepermunt in tandpasta is natuurlijk voor iedereen heel normaal. Minder voor de hand liggend is dat je deze tandpasta zelf kunt maken. Op het internet zijn heel gemakkelijk recepten hier voor te vinden. Geef bijvoorbeeld in je zoekbalk in: ‘maak zelf je natuurlijke tandpasta’.

Vers pepermuntkruid uit eigen tuin

Dát is natuurlijk het allerbeste. Zelf pepermuntkruid telen. Je weet dan altijd zeker dat je de meest verse vorm gebruikt en het is helemaal niet moeilijk te telen. Je kunt bijvoorbeeld al een opgekweekt plantje kopen bij een tuincentrum. Zet deze in het halfschaduw of op een zonnige plaats en de natuur doet zijn werk. De plant is winterhard dus het volgend jaar komt het gewoon weer op. Na 3 jaar gaat de kracht er uit en is het beter om te stekken of scheuren. En…Als het even mogelijk is kies dan voor een biologische gekweekt plantje want dat heeft altijd veruit de voorkeur.

Pas op!

Pepermuntkruid bevat rozemarijnzuur en kan beter niet gebruikt worden door kinderen onder de 12 jaar en zwangere vrouwen. Pepermuntolie kan ook irriteren op de huid, dus altijd voorzichtig uittesten. Ook wanneer je homeopathische middelen gebruikt dan is het beter eerst te overleggen met de homeopaat.

Lees verder

© 2015 - 2022 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Kruiden: pepermuntKruiden: pepermuntPepermunt of mentha piperita is een lid van de muntfamilie. Je kunt pepermunt zelf in je tuin kweken en het is een overb…
Kruiden tegen griep en keelpijnKruiden tegen griep en keelpijnFytotherapie, genezen met kruiden, wordt al sinds mensengeheugenis toegepast. Geneeskrachtige kruiden kunnen helpen kwaa…
Kruiden - KruidentoepassingKruiden - KruidentoepassingIn Kruiden Gezond van A tot Z, de artikelen over Gezonde Kruiden, worden diverse kruiden beschreven. Sommige van deze kr…

Kurkuma (Curcuma longa)Kurkuma (Curcuma longa)Kurkuma (Curcuma longa) met als effectief bestanddeel curcumine is een van de belangrijkste geneeskrachtige planten. Kur…
Gezonde groenten uit een potjeGezonde groenten uit een potjeDe een betwist het ten stelligste en de ander is in de volle overtuiging dat het dé manier is om gezond te leven. We ete…
Bronnen en referenties
 • http://kruiden.hetbewustepad.nl
 • http://www.avogel.nl
 • http://www.aromatherapie-info.com
 • http://www.natuurlijkerwijs.com
 • http://www.aromatherapie-info.com/
 • http://nl.wikipedia.org
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.