Kruidenwijsheid: Ginseng
Ginseng behoort tot de kruiden die je niet bij iedereen in huis tegenkomt. Hoewel er wel ginsengthee bestaat is dat niet een soort thee die veel mensen drinken. Ginseng kies je meestal uit geneeskrachtig oogpunt want ginseng staat bekend als een ‘allesgenezer’ en als je er over gaat lezen dan lijkt het dat ook te zijn want ginseng wordt al duizenden jaren geoogst, juist, voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.
Wat is ginseng dan wel precies?
Ginseng is in feite een gewoon in het wild groeiend plantje dat bloeit door mooie rode bessentrosjes te vormen. Duizenden jaren geleden al, ontdekte men dat de wortel van deze plant geneeskrachtige eigenschappen bezit. De chinezen geloven dat ginseng al zo oud is als de mensheid zelf en dat ginseng een vorm van de mens is die in de aarde zelf groeit. De vorm van de wortel is de oorzaak voor die gedachte omdat deze de vorm heeft van een lichaam met armen en benen. Daarom noemt men ginseng ook wel ‘menswortel. In feite kunnen alle delen van deze plant gebruikt worden voor diverse doeleinden maar wanneer men het over ginseng heeft bedoelt men eigenlijk altijd de wortel. Wat we in ieder geval wel zeker weten is dat ginseng al zeker 5000 jaar wordt gebruikt om zijn geneeskrachtige werking.
Er zijn diverse soorten van ginseng te krijgen. De Aziatische ‘Panax ginseng’ (voornamelijk uit China en Korea) is degene die het meest wordt gebruikt en waar van wordt gedacht dat dit de meeste krachtige is onder de diverse soorten, maar ook is er de Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolium’) en de Siberische ginseng (‘Eleutherococcus senticosus’). Hoewel Siberische ginseng strikt genomen geen echte ginseng is, komt de werking van deze plant overeen met die van normale ginseng en wordt daarom ook altijd genoemd. Voordeel van deze laatste is dat de prijs ervan een stuk lager ligt. Er zijn nog meer verschillende soorten ginseng te krijgen en als je er nog uitgebreider over wilt lezen kun je de volgende link volgen:
'Een sterk immuunsysteem met ginseng
Ginseng is duur
Echte wilde ginseng is duur. De reden hiervoor is ten eerste omdat ginseng maar heel langzaam groeit en men zegt dat hoe ouder de wortel, hoe sterker de geneeskracht is. Voor een wortel van een jaar of tien kan gemakkelijk 1000 dollar gevraagd worden. Door de grote vraag naar ginseng zijn de in het wild groeiende planten steeds moeilijker te vinden en daarom wordt de ginseng die wij hier in producten terugvinden meestal gekweekt en dus meer betaalbaar. De geneeskracht van ginseng wordt echter wel gemeten aan de leeftijd van de wortel. Ginseng kan al geoogst worden na 3 jaar maar een wortel van 10 jaren of langer wordt een veel grotere geneeskracht toegeschreven.
De pluspunten
Ginseng is een adaptogeen en dat wil zeggen dat ginseng kan helpen om het lichaam terug in balans te brengen wanneer deze balans is verstoord. Die verstoring kan zijn ontstaan door stress of zware inspanning maar bijvoorbeeld ook door een te hoge bloeddruk, een schommelende bloedsuikerspiegel of een te hoog cholesterolgehalte. Bij mentale druk kan ginseng helpen de weerbaarheid weer te herstellen en te versterken zodat je weer veel meer aan kan. Bij zware inspanningen, bijvoorbeeld tijdens het sporten verhoogt ginseng het zuurstofgehalte in het bloed zodat de tijd wordt verkort die de spieren nodig hebben om te herstellen naar het normale niveau. Bij lichamelijke onbalans als een te hoge bloeddruk zal ginseng helpen deze weer te verlagen. Dit geldt ook voor het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel en ook vice versa. Ook wanneer deze waarden te laag zijn zal ginseng er aan bijdragen om deze weer in balans te brengen, dus te verhogen.
Heb je een oppepper nodig?
Heb je dus last van stress? Of heb je net een drukke stressvolle periode achter de rug? Is het belangrijk dat je concentratievermogen eens flink wordt opgeschroefd of, voor wat voor reden dan ook: vermoeidheid, inspanning, weerstand verhogen, noem maar op, dan lijkt ginseng daar een antwoord op te zijn. Ik zeg speciaal ‘lijkt’ want als je van al deze dingen last hebt is het misschien wel zo verstandig om eerst eens een bezoekje aan de arts te brengen. Als dan blijkt dat je lichamelijk verder gezond bent dan zou je eens kunnen overwegen om ginseng als extra boost in de vorm van een supplement te gaan nemen. Wie weet vindt ook je arts het een goed idee. Vraag het hem of haar.
Ginseng is in verschillende vormen verkrijgbaar
Ginseng is dan verkrijgbaar in de vorm van wortel, poeder of in capsules bij natuurwinkels of… nog sneller gevonden, via het internet op de vele sites die je kunt vinden als je op ginseng gaat googlen. Ginsengwortel lijkt sneller en beter te werken maar is ook duurder in aanschaf. Houd je in ieder geval altijd aan de bijsluiter om het zekere voor het onzekere te nemen want kruiden of supplementen zijn geen snoepjes of vervanging voor gezonde voeding. Dit lijkt een reclamekreet maar het is écht zo! Verder kun je ook ginseng thee en koffie gaan drinken en kom je op markten ook van die stands tegen met ginseng crème. Ginseng kan in van alles en nog wat verwerkt worden. In dranken, huid en haar producten, tandpasta en er is zelfs ginsengwierook. Keus te over dus. Maar…
Let op!
- Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen ginseng!
- Last van angsten, fobieën of prikkelbaarheid? Geen ginseng!
- Gebruik je al stimulerende middelen? Geen ginseng!
- Operatie? Geen ginseng!
- Niet voor kinderen (alleen onder begeleiding)
- Ga je ginseng serieus inzetten? Vraag dan eerst om deskundig advies. Bij overdosering kun je last krijgen van slapeloosheid, een verhoogde bloeddruk en oedeemvorming (vochtopeenhoping)
Lees verder