Kruidenwijsheid: Gember

Kruidenwijsheid: Gember Gember is door de ontdekkingsreiziger Marco Polo naar Europa gebracht. In China werd gember toen al duizenden jaren gebruikt. Andere landen waar gember vandaan komt zijn India, West-Afrika, Jamaica, Nigeria en Japan. Officieel is gember een specerij, hoewel kruiden en specerijen in de wandelgangen vaak door elkaar lopen. Het specifieke verschil tussen een kruid en een specerij is dat een kruid meestal bestaat uit stengels en bladeren en een specerij meer uit bloemknoppen, wortels, peulen e.d. maar op het oog lijkt gember wat meer op een knol. Bovendien moet je er ook echt van houden want gember heeft een specifieke smaak.

Wat is gember?

Gember is een wortel die voor zeker 80% bestaat uit vocht. Echt merken doe je dat niet, of je zou de gember moeten raspen. Gember heeft een sterke geur die je niet zo goed ruikt als je de gember nog niet hebt versneden. De smaak is ook sterk aromatisch en toch fris. Gember is lichtbruin van kleur met een schilferige schil en ziet eruit als een dikke, ja hoe noem je dat? Een stronk! De smaak is sterk. Je moet ervan houden.

Gember als voedingsmiddel

Gember kun je gebruiken in de thee: gemberthee, maar er is ook gembersiroop, gemberbier, gemberjam, gekonfijte gember, gemberolie, gemberpoeder, gembersaus en zelfs in een drankje: Ginger ale. Noem maar op. Een soort van multifunctioneel voedingsmiddel dus met vele toepassingen. Maar dat is niet het enige wat gember bijzonder maakt, want gember is gewoon heel erg goed voor de gezondheid.

Waarom is gember gezond?

In India en China wordt gember ook echt als een geneesmiddel gezien. Hier bij ons in Europa mogen we het zo niet noemen omdat het genezend effect niet middels vele dure onderzoekingsmethoden is bewezen maar de jaren van gebruik en ervaring leert ons toch wel dat gember een bijzonder specerij is.

Wat wordt er dan over gember beweerd?

  • Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat een mengsel van gemberolie, jasmijnolie en sinaasappelolie kan helpen om zwellingen en pijn bij artritis kan helpen verminderen. Dit mengsel moet dan heel goed gemixt worden en op de pijnlijke plekken worden ingewreven. Maar ook…
  • Bij griep en verkoudheid, astma, winderigheid, darmkrampen en zelfs bij reisziekte. Men zegt dat wanneer je enkele stukjes gember knabbelt tijdens de reis, dat je dan een stuk minder last hebt van reisziekte.
  • Gember bevat een natuurlijke etherische olie en die olie is hetgeen dat voor de verlichtende werking zorgt. De olie zorgt er ook voor dat er in het lichaam meer witte bloedlichaampjes worden aangemaakt en dat is dan weer goed tegen infecties. En…
  • Gember maakt je lekker warm. In gember zit een stofje (capsaïcine) dat er voor zorgt dat je een betere doorbloeding krijgt en daardoor weer lekker warm. Heerlijk in de koude winter of wanneer je een koukleum bent zoals ik.

Zelf gembermassageolie maken

Gembermassageolie, bijvoorbeeld voor pijnlijke gewrichten, maak je gemakkelijk zelf. Om te beginnen moet je geen houten spullen gebruiken want daar zitten vaak nog bacteriën van een vorig gebruik in. Dat geldt trouwens altijd voor houten keukengereedschappen. Gebruik dus metaal en glazen spulletjes. Dat is veel hygiënischer. Wat je ook nodig hebt is een bruin glazen potje of flesje. Bruin omdat het etherische olie betreft en deze olie is heel gevoelig voor licht en warmte. De samenstelling verandert dan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bewaar de gemaakte olie ook altijd op een koele en donkere plaats.

Verder heb je nodig

Een basisolie zoals bijvoorbeeld kokosolie (supergezond) of olijfolie. Circa 10 eetlepels. De drie etherische oliën: 6 druppels gemberolie, 2 druppels sinaasappelolie en 4 druppels jasmijnolie. Probeer wel de echte zuivere oliën aan te schaffen want die goedkope flesjes, echt, die stellen niets voor. Ga dus naar een winkel waar ze meer van dat spul verkopen en er ook echt iets over kunnen vertellen zoals een reformwinkel of natuurwinkel of zo’n heerlijk naar wierook en oliën geurend winkeltje die vaak net buiten een centrum te vinden zijn. Je weet wel…

Bereiding

Meng de oliën heel goed met de basisolie en giet over in het glazen flesje of potje. Hoe gemakkelijk kan het zijn? Voor grotere hoeveelheden uiteraard de dosering vermeerderen naar verhouding. En, ook al mogen wij het hier in Europa geen geneesmiddel noemen, pas toch liever op met kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Wanneer je nog meer wilt weten over middeltjes als deze? Ga dan eens naar een aromatherapeut want die weet er werkelijk alles van, van gemberolie maar nog van veel meer handige en natuurlijke hulpmiddelen die allemaal puur natuur zijn zonder nare chemische toevoegingen.

Gember over?

Heb je nou een stukje gember over en weet je niet wat er mee te doen? Zet dat stukje dan in een potje met aarde voor het raam. Lekker in het zonnetje. Je zult zien dat er lootjes aan komen die in een paar weken veranderen in een soort van rietachtige bladeren. Deze bladeren zijn ook eetbaar. Je kunt ze fijnhakken en dan aan salades of soepen toevoegen. Lekker en gezond én gewoon leuk.
© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met gemberAfvallen met gemberGember is een specerij waarvan mensen vaak zeggen dat het kan helpen met afvallen. Hoe zit dit nou eigenlijk? Kun je wer…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Is gemberthee gezond?Is gemberthee gezond?Gemberthee is een thee met zeer goede eigenschappen voor de gezondheid. Zo beschikt het over krachtige antioxidanten en…
Thee tegen overgang, opvliegers en misselijkheidThee tegen de overgang, tegen opvliegers en tegen misselijkheid. Het is er. Veel kruiden en bladeren hebben een geneeskr…

Vitamines, je kunt niet zonder!Vitamines, je kunt niet zonder!Gezondheid is een belangrijk gegeven. Vitamines dragen bij aan een goede gezondheid. Vitamines zijn belangrijk voor de g…
Belangrijke vitamines: functie, ADH en gevolgen van tekortBelangrijke vitamines: functie, ADH en gevolgen van tekortEr zijn vele soorten vitamines beschikbaar, maar welke vitamines zijn echt belangrijk voor ons lichaam? En waarom zijn d…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.gembergezond.nl
Reactie

Lia, 21-11-2013
Ls,
Ik heb een vraag. Wij drinken verse gemberthee, kaneel met manukahoning, zwartekomijnzaad gemalen plm 1 theelepel dd, knoflook, etc. Kunt u mij vertellen of er ook kruiden zijn die elkaar tegenwerken? St janskruid is ons bekend. Dat gebruiken we niet. We voelen ons er wel goed bij. Verder vitamine d en vit menaq 7 (vit. K).
We zijn erg benieuwd naar uw reactie.

Met vriendelijke groet
Lia Reactie infoteur, 21-11-2013
Deze vraag gaat mijn persoonlijke kennis te boven maar ik heb voor u een link naar het Weston Price forum waar u uw vraag kunt stellen en nog veel andere antwoorden tegen zult komen. Heel interessante site waar mensen hun ervaringen delen.
http://www.westonprice.nl/

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 03-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.